חשש בבריטניה: המוני רומנים ובולגרים בדרך
7 שנים אחרי קבלתן לאיחוד האירופי, הלילה הוסרו ההגבלות שמנעו מאזרחי רומניה ובולגריה העניות לעבוד במדינות האיחוד העשירות. דאגה גם בגרמניה
לאזרחי רומניה ובולגריה יש החל מהיום (ד') הזכות לעבוד בכל אחת מ-28 המדינות החברות באיחוד האירופי, עובדה המעוררת חשש בגרמניה ובבריטניה, שתי הכלכלות החזקות ביותר ביבשת, מפני שטף של המוני מהגרים מזרח אירופים לארצותיהם.
עוד חדשות מהעולם :
- בשעה טובה: העולם חוגג את שנת 2014
- חלום הפך לסיוט: מתה בתאונה ביום חתונתה
- "ה-CIA מעריך: עוד עשור של מלחמה בסוריה"
- "קרח, תפשיר!". שרים מאנטרקטיקה ל-2014
על רקע זה, בריטניה מיהרה לאשר שורה של תקנות המונעות ממהגרים ממדינות אחרות באיחוד האירופי לדרוש דמי אבטלה מהרגע שבו הם מגיעים לתחומיה, ומחוקקים בגרמניה הביעו דאגה מהונאות אפשריות בתחום שירותי הרווחה. בוקרשט וסופיה, מנגד, דחו את הדאגות הללו וטוענות כי אזרחיהן אינם מתכננים להציף בהמוניהם את מדינות מערב אירופה. בסופיה, נשיא בולגריה רוסן פלבנלייב הדגיש בנאום השנה החדשה שלו כי הבולגרים "רוצים להשיג עבודה טובה בארצם, ולא לקנות כרטיס בכיוון אחד ולעזוב את בולגריה".
בולגריה ורומניה הצטרפו שתיהן לאיחוד האירופי ב-2007, והפכו לשתי החברות העניות ביותר בגוש המדינות האירופי. הדאגה מפני האפשרות שדורשי עבודה רבים יגיעו משתי המדינות גרמה לכמה מדינות באיחוד האירופי לסגור את שווקי העבודה שלהן בפני אזרחי רומניה ובולגריה במשך כמה שנים אחרי הצטרפותן לאיחוד. 17 ממדינות האיחוד האירופי, בהן איטליה ושבדיה, הסירו מאז את ההגבלות.
לכן מעריכים פרשנים כי בולגרים המבקשים לעבוד מחוץ לארצם כבר היו עושים זאת ולא מחכים עד להיום, היום שבו שאר תשע המדינות החברות באיחוד - אוסטריה, בלגיה, בריטניה, צרפת, גרמניה, לוקסמבורג, מלטה, הולנד וספרד - מסירות את ההגבלות. ובכל זאת, ההתפתחות הזאת נצפית בדאגה בבריטניה, שמאות אלפי מהגרים קבעו בה את ביתם מאז התרחבות האיחוד האירופי למזרח היבשת ב-2004.
ממשלת הלייבור הבריטית שהייתה בשלטון באותה תקופה לא העריכה נכונה את מספר המהגרים שיגיעו לממלכה, והודתה לאחר מכן כי הייתה צריכה לעשות יותר כדי להגביל את שטף המהגרים ממזרח אירופה. חברים בממשלתו הנוכחית של דיוויד קמרון מהמפלגה השמרנית הפעילו לחצים עד לרגע האחרון להאריך את ההגבלות על ההגירה מרומניה ובולגריה לבריטניה, אולם יו"ר המפלגה גרנט שאפס אמר כי בריטניה עשתה כל שביכולתה במסגרת מה שמאפשר לה החוק, כשהאריכה את תוקף ההגבלות לפני שנתיים. במקום זאת מיהרה בריטניה לאשר שורה של תקנות המונעות ממהגרים מתוך האיחוד האירופי לדרוש דמי אבטלה מרגע שהם מגיעים לממלכה.
כשרופא מרוויח 550 דולר לחודש
בגרמניה, "האיחוד הנוצרי-סוציאלי", המפלגה-אחות של מפלגת השלטון של אנגלה מרקל, הביעה גם היא דאגה מהאפשרות של הונאות בכל הקשור לתנאים סוציאליים, וניסחה שורה של הצעות שנועדו להקשות על מהגרים עניים לקבל הטבות מממשלת גרמניה. אולם דובר הממשלה הגרמנית, סטפן זייברט, אמר כי "התנועה החופשית של אנשים היא גם הזדמנות עבור הגרמנים ועבור גרמניה".
השרה לענייני הגירה, פליטים ואינטגרציה בגרמניה, איידן אוזוגוז, טענה גם היא כי "על ידי האמירה שכל האנשים מבולגריה ורומניה הם עניים ומגיעים לכאן רק כדי לקבל הטבות, אנחנו פשוט מתעלמים מהמספר הגבוה לאין שיעור של אנשים מוכשרים העובדים כאן, למשל כרופאים וכאחיות". במדינות אחרות באיחוד האירופי, כולל ספרד המתמודדת עם משבר כלכלי קשה ושבה כבר חיים יותר ממיליון רומנים, העיסוק בהסרת ההגבלות החל מהיום מצומצם הרבה יותר.
הן ראש ממשלת רומניה ויקטור פונטה והן עמיתו הבולגרי פלמן אורשרסקי אמרו שוב ושוב בשבועות האחרונים כי לא תהיה הגירה המונית מארצותיהם ב-1 בינואר. בבוקרשט, אנשים רבים אמרו לכתב סוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי הם כלל לא מודעים לכך שההגבלות על הגירת בני ארצם למדינות אחרות באיחוד עומדות לפוג ביום רביעי, וכי אין להם כוונה לעזוב. כמה פרשנים בבוקרשט ובסופיה אמרו כי הם אינם יכולים להעריך כמה אנשים מתכננים להגר, אבל העריכו שגלי ההגירה הגדולים כבר הסתיימו.
כשלושה מיליון רומנים וכמיליון בולגרים היגרו מארצותיהם, לא רק למדינות האיחוד האירופי, מאז נפילת הקומוניזם לפני יותר משני עשורים. המניע העיקרי להגירה מבחינתם היה השכר הנמוך. רוב הרופאים בשתי המדינות מרוויחים כ-550 דולר בחודש, שכר נמוך מאוד בהשוואה לשכר שהם יכולים לקבל במדינות אחרות באיחוד. "הייתי נשאר אם הייתי יכול להרוויח יותר ברומניה, כי אני מעדיף להיות בארצי עם משפחתי", אמר ל-AFP טיטו לונוט, עובד בנייה בן 32 שגר בספרד. אבל יש מי שסבורים אחרת: "חשוב להאמין שאתה יכול להצליח כאן, ואני חושבת שזה אפשרי", אמרה סימונה מזילו, מרצה בת 34 באוניברסיטת בוקרשט. "גם במדינות אחרות יש בעיות משלהן".
בצל המשבר: לטביה נכנסה לגוש האירו
עוד שינוי שנכנס הלילה לתוקף באיחוד האירופי הוא כניסתה של לטביה לגוש האירו. המדינה הבלטית, שבה חיים כשני מיליון בני אדם, הפכה לחברה ה-18 בגוש האירו, בצעד נוסף המרחיק אותה מצלה של שכנתה הענקית רוסיה, עשור אחרי הצטרפותה לאיחוד האירופי ולנאט"ו. ראש הממשלה בפועל של לטביה, ולדיס דומברובסקיס, שהנהיג לאחרונה את ארצו במהלך המשבר הכלכלי הקשה ביותר שידעה מאז שעזבה את ברית המועצות בתחילת שנות ה-90, אמר כי אימוץ האירו, המטבע האירופי, הוא הזדמנות עבור לטביה, אולם אינו מהווה ערובה לשגשוג.
"אין זה תירוץ שלא לנקוט התנהגות פיסקאלית אחראית", אמר הלילה מעט אחרי חצות, במעמד סמלי שבו משך את שטר האירו הלטבי הראשון בכספומט בבירה ריגה. הטקס נערך במקום שבו החל המשבר הכלכלי שאיתו מתמודדת לטביה - המטה לשעבר של בנק "פרקס" שקרס, ושעכשיו יושב בו הבנק Citatele שבבעלות המדינה. "פרקס", הבנק השני בגודלו במדינה מבחינת נכסים, פשט רגל בסוף 2008 ואילץ את המדינה לבקש חבילת הצלה בינלאומית כדי לשמור על המטבע שלה.
כלכלת לטביה התכווצה ברבע בשנים 2008-2010, אבל אחר כך גדלה במהירות הגבוהה ביותר באיחוד האירופי. בשנת 2012 היא התרחבה ב-5.6% אחרי שהממשלה קיצצה הוצאות ומשכורות והעלתה את המסים, באחת מתוכניות הצנע הקשות ביותר באירופה. מאמציה של לטביה זכו לתשבוחות מצד בכירים באיחוד האירופי, המצביעים על לטביה שוב ושוב כעל דוגמה לכך שתוכניות צנע יכולות לעבוד ולהציל כלכלות.
"הודות למאמצים האלה, לטביה תיכנס לעידן האירו חזק יותר מאי פעם, תוך שהיא שולחת מסר מעודד למדינות אחרות העוברות הסתגלויות כלכליות קשות", אמר אתמול חוסה מנואל ברוסו, נשיא הנציבות האירופית. לטביה נכנסת לגוש האירו כשהגוש מציין את יום
השנה ה-15 להקמתו, וכעת הוא כולל 333 מיליון מתושבי אירופה. למרות זאת, ליטא, שכנתה של לטביה, היא המדינה היחידה באיחוד האירופי מחוץ לגוש האירו שעדיין מגלה התלהבות רבה להצטרף לגוש, על רקע הסערות הכלכליות שפקדו את יוון, אירלנד, פורטוגל, ספרד וקפריסין, וחבילות הסיוע שלהן נזקקו.
אסטוניה הצטרפה לגוש האירו ב-2011, וליטא מתכוונת לעשות זאת ב-2015. בקרב מדינות קומוניסטיות לשעבר שחברות כיום באיחוד האירופי ועדיין לא אימצו את האירו, קרואטיה מתמודדת עם מיתון, וכלכלות גדולות יותר כמו פולין, צ'כיה והונגריה פשוט הפכו נלהבות פחות להצטרף לגוש על רקע הטלטלות העוברות על כמה מחברותיו.