שתף קטע נבחר

הידרדרות במצב שרון: מהי אי ספיקת כליות?

בעקבות ההחמרה במצבו של אריאל שרון בשל אי ספיקת כליות: ממה נגרם מצב זה, מהן ההשלכות על שאר מערכות הגוף, מהם הטיפולים האפשריים והאם יש סיכוי להציל את חייו של ראש הממשלה לשעבר?

הכליות נפגעו קשה: שמונה שנים לאחר השבץ המוחי שעבר וכשהוא בתרדמת, חלה הערב (ד') הידרדרות נוספת במצבו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון והוא סובל מאי ספיקת כליות. מצבו הוגדר קריטי וקיים חשש לקריסת מערכות גופו. מדוע נגרמה הפגיעה הכלייתית - והאם עוד יש סיכוי להצילו?

 

מהו תפקיד הכליות?

הכליות הן זוג איברים הממוקם בחלקו האחורי של הבטן, הקרוי "רטרופריטונאום". תפקיד הכליות לסנן את הדם המגיע אליהן, להחזיר לגוף חומרים חיונייים ולסלק חומרי פסולת. בתהליך הסינון נוצר נוזל השתן, המופרש הלאה מן הגוף. נוזל זה מכיל את התרכובת אוריאה, המכילה כמויות גבוהות של חנקן הרעיל לגוף וחומרים נוספים.

 

בנוסף להפרשת השתן, אחראיות הכליות גם לתהליכים רבים של שיווי משקל בגוף. למשל, שומרות הכליות על לחץ דם תקין בכך שהן שומרות על נפחו של נוזל הדם. הכליות מאזנות גם את חומציות הדם, ומפרישות הורמונים כמו אריתרופוייטין האחראי על ייצור תאי דם אדומים במח העצם.

 

 

עוד על בעיות בכליות:

 

מדוע מתרחשת אי ספיקת כליות?

כמו תהליכי פגיעה אחרים ברקמות בגוף, אי ספיקת כליות עלולה להתרחש כתוצאה מפגיעה בתפקוד הכליות עצמן או פגיעה באיברים המובילים אליהן או מהן.

 

אצל חולה מורכב כמו שרון קיימות מגוון של סיבות אפשריות לפגיעה הקשה בכליות, בין השאר פגיעה בזרימת הדם התקינה אל הכליות. מאחר שהכליות הן אחד האיברים הרגישים ביותר למצב זה של חוסר חמצן, התוצאה היא נזק בלתי הפיך.

 

מה ההשלכות של אי ספיקת כליות?

מצב זה קריטי וגורר עמו מגוון עצום של סיבוכים רפואיים. בין היתר, גורמת אי ספיקת כליות לפגיעה בלחצי הדם, להצטברות נוזלים ובצקות ולאיבוד נוזלים עד ירידה קשה בלחץ הדם.

 

מאחר שהכליות אחראיות גם על מאזן האלקטרוליטים, רכיבים החיונייים לתפקוד כל תאי הגוף, הפגיעה בהן גורמת לירידה ברמת הנתרן ומכאן לפרכוסים ולפגיעה מוחית קשה, להפחתה בהפרשת האשלגן ולהפרעות בקצב הלב ופגיעה בשרירים, ופגיעה נוספת ברמת הסידן בדם - דבר הגורר עמו הפרעות בפעילות החשמלית של הלב.

 

אולם, את ההידרדרות המשמעותית ביותר במצב של אי ספיקת כליות ניתן לייחס לפגיעה באיזון חומציות הדם. מצב זה, הקרוי "חמצת מטבולית", נגרם כאשר רמת החומציות בדם עולה, כלומ, מדד ה-pH יורד מתחת ל-7.35. מצב זה נחשב סכנת חיים מיידית, וללא טיפול חירום דינו של החולה מוות. 

 

אי ספיקת כליות - מצב קריטי הגורר שלל סיבוכים רפואיים (צילום: index open) (צילום: index open)
אי ספיקת כליות - מצב קריטי הגורר שלל סיבוכים רפואיים(צילום: index open)

 

מהו הטיפול באי ספיקת כליות?

כאשר מדובר בפגיעה מיידית ומהירה, כולל הטיפול הראשוני הגנה על מערכות הגוף הקורסות, ובכלל זאת שימוש בתרופות לאיזון לחץ הדם ואיזון חומציות הדם. הטיפול כולל גם איזון האלקטרוליטים, אותם רכיבים כימיים הנחוצים לתפקוד תאי הגוף כמו נתרן, אשלגן וסידן העלולים לגרום לפגיעה קטלנית בפעילות הלב והמוח.

 

מצב זה אף דורש טיפול בגורם האפשרי לפגיעה הכלייתית, כמו זיהומים, תפקוד לב ירוד, דלקות, קרישי דם וגורמים רבים נוספים העלולים לגרום לאי ספיקת כליות.

 

הפתרון העיקרי בפגיעה הכלייתית ניתן באמצעות דיאליזה, מתקן מלאכותי גדול המסנן את הדם ומחזיר אותו לגוף. בצורה זו עוקפת הדיאליזה את הכליות ומאפשרת לחולה לשרוד שנים אחדות. תהליך הדיאליזה עצמו מסוכן ואינו מתאים לחולים שאינם יציבים, כמו שרון במקרה הזה, והוא חושף את המטופל לסיבוכים רבים נוספים כמו דימומים, ירידה בלחץ הדם, זיהומים ועוד.

 

האם יש סיכוי להציל את שרון?

על פי הדיווחים בסביבתו של שרון, הובילה אי ספיקת הכליות לקריסת מערכות גופו. במצב כזה הטיפול הוא תומך בלבד ונועד לתיקון הסיבוכים שכבר נגרמו לגופו. שרון עבר מספר טיפולי דיאליזה לאחרונה, אולם מאחר שמצבו קשה וקריטי, הוא אינו מתאים עוד לטיפול זה בשל הסיבוכים הנוספים העלולים להתרחש, ולפיכך הסיכוי להצילו נראה קלוש.




 

השתתף בהכנת הידיעה: ירון קלנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אי ספיקת כליות גורמת לפגיעה בלחץ הדם, לפרכוסים והפרעה בפעילות הלב. שרון
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים