המתנדבים: מאין באים ג'יהאדיסטים לסוריה?
רבים מתוך 100 אלף המורדים שייכים לארגוני איסלאם ששואבים לוחמים ממדינות ערב, ממערב אירופה ומצפון אמריקה. כמה מגיעים מישראל והרשות? ומדוע הם מהווים בעיית ביטחון גלובלית? מחקר חדש חושף את הנתונים
7,000-6,000 לוחמי אל-קאעידה זרים משתתפים במלחמת האזרחים בסוריה - זה הנתון המדאיג העולה ממחקר רחב היקף שבוצע על ידי מרכז המידע למודיעין לטרור על שם מאיר עמית והמל"מ (המרכז למורשת המודיעין) ומתפרסם כאן לראשונה, כהמשך למחקר שפרסם המרכז בספטמבר על אודות אל-קאעידה ושלוחותיה בסוריה.
המחקר קובע כי בשנה האחרונה ניכרת עלייה במעורבות של מתנדבים זרים בלחימה נגד משטרו של בשאר אסד, ולפיו רבים מהם מצטרפים לארגונים המזוהים עם אל-קאעידה והג'יהאד העולמי. המתנדבים רוכשים ניסיון צבאי, עוברים תהליך של הקצנה איסלאמית, ועלולים לשמש כנשאים של טרור וחתרנות לכשישובו למדינות מוצאם. במידה רבה זוהי חזרה על המודל של המלחמה באפגניסטן, שעד היום מתקשות מדינות המערב להתמודד עם "בוגריה" הג'יהאדיסטים.
ערוץ 4 הבריטי: אנגלייה שהתגייסה לארגון ג'יהאד. בעלה הוא לוחם שבדי
מספרם של המתנדבים הזרים נמצא במגמת עלייה מאז החלה הלחימה לפני כמעט שלוש שנים. על פי הערכות, בין 500 ל-700 זרים נהרגו במהלך הקרבות, ועוד כמה מאות חזרו למדינות מוצאם או נפלו בשבי צבא סוריה.
המתנדבים, שמגיעים מעשרות מדינות בכל רחבי הגלובוס (ראו להלן), משולבים הן בלחימה והן בתפקידים לוגיסטיים בשני הארגונים הקיצוניים ביותר שלוקחים חלק בעימות בסוריה ומזוהים עם אל-קאעידה: "ג'בהת א-נוסרה" ו"המדינה האיסלאמית בעיראק וא-שאם".
לאחרונה הם מכרסמים יותר ויותר בדומיננטיות של הלוחמים המקומיים ובמי שהיה הגוף המוביל במאבק הצבאי נגד אסד, "צבא סוריה החופשי". עדות לכך היא ההשתלטות שלהם לפני כמה שבועות על מטהו של מפקד המורדים סלים אידריס הממוקם בצפון המדינה. בטווח הקצר הביאה ההשתלטות את הממשל האמריקני להודיע על הקפאה מסוימת של הסיוע למורדים. בטווח הארוך היא תקשה עוד יותר על מדינות המערב למצוא כתובת באופוזיציה הסורית, שמפולגת יותר מתמיד.
דרכונים אירופים
אז מהיכן מגיעים המתנדבים? באופן לא מפתיע רובם ממדינות ערב. מספר הערבים, על פי המחקר, נאמד בכ-4,500 פעילים, מרביתם מלוב, טוניסיה, ירדן, עיראק, מצרים וסעודיה. התופעה המעניינת יותר היא התנדבותם של אזרחים ממערב אירופה וממדינות מערביות נוספות. מדובר בכ-1,000 צעירים, שעל פי רוב מהווים דור שני ואפילו שלישי של מהגרים מוסלמים. המדינות שבולטות בהקשר זה הן בלגיה, בריטניה, צרפת, הולנד וגרמניה.
הקבוצה השלישית של מתנדבים היא ממדינות מוסלמיות וחבלי ארץ מוסלמיים באסיה. המספר של אותה קבוצה נאמד בכ-500 פעילים, וחלקם בעלי ניסיון צבאי-טרוריסטי מהעימותים בצ'צ'ניה ובפקיסטן.
סלפי מרצועת עזה שהתנדב ללחימה בסוריה
חלקם של ערבים אזרחי ישראל ושל פלסטינים עדיין מצומצם ביותר. המחקר מעריך שמספרם של ערביי ישראל הנלחמים נגד משטר אסד עומד על 20-15. ברצועת עזה נרשמה בחודשים האחרונים עלייה במספרים, וניתן למנות כמה עשרות מתנדבים שמגיעים מהארגונים הסלפיים הקיצוניים. פלסטינים נוספים הגיעו לסוריה בעיקר מירדן, ובמספרים נמוכים יותר גם מיהודה ושומרון וממחנות פליטים בלבנון.
הם עוד יחזרו
על פי המחקר, התופעה מהווה סיכון לביטחון הבינלאומי. לפני חזרתם למדינות מוצאם רוכשים המתנדבים בסוריה ניסיון
על פי המחקר, "זוהי פצצת זמן מתקתקת המחייבת שיתוף פעולה בינלאומי והיערכות משותפת לנטרול פוטנציאל הטרור והחתרנות הטמון בתופעת המתנדבים הזרים".
אבל גם העולם המוסלמי חושש מהשפעת החזרה העתידית של המתנדבים למדינותיהם. השלטונות במדינות כגון ערב הסעודית, ירדן ונסיכויות המפרץ, שהשפעת האביב הערבי עליהן הייתה מתונה יחסית, חוששות שעם חזרתם ינסו המתנדבים האיסלאמיסטים לעורר טלטלה ולקדם הפיכה.
למי להאמין?
מפני שקשה לקבל מידע מדויק ואמין על הנעשה בסוריה בשנים האחרונות, נתוני המחקר צריכים להילקח בחשבון על רקע ההערכות המקובלות בעולם, שלפיהן מספר הלוחמים באסד עומד על כ-100 אלף. מתוכם מהווים האיסלאמיסטים הקיצוניים 20-10 אחוזים (בעיקר ג'בהת א-נוסרה והמדינה האיסלאמית של עיראק וא-שאם). מטרתם היא להפוך את סוריה לקן של הג'יהאד,
שממנו יוכלו להתפשט לשאר המזרח התיכון.
40-30 אחוזים הם גופים סלפיים המעוניינים ליישם שלטון הלכה איסלאמי בתוך סוריה, ובהם אחראר א-שאם, אחפאד א-רסול, האחים המוסלמים, לואא אל-איסלאם, לואא אל-חק, סקור א-שאם, וכן קבוצות מקומיות אחרות.
המשמעות היא ש-60-50 אחוזים מכלל המתנגדים למשטר אסד משתייכים לארגונים איסלאמיים.
במרכז המידע למודיעין, שם נערך המחקר, טוענים שאסד וחיזבאללה מנסים להציג מספרים גבוהים הרבה יותר של מתנדבים איסלאמיים ממדינות אחרות. "כלי הנשק הכי אפקטיבי של אסד הוא לפרסם מספרים מוגזמים על ההיקף של אל-קאעידה בסוריה", אמר ל-ynet מנהל מרכז המידע, ד"ר ראובן ארליך. "הם מתארים אותם ככופרים ומעלים את החששות של המערב. זה לא שאין חששות, אבל כל הזמן נתקלים בהגזמות פראיות".