"אובמה לא האמין באסטרטגיה של עצמו"
בספר חדש מותח שר ההגנה לשעבר גייטס ביקורת חריגה על נשיא ארה"ב שתחתיו כיהן. "הוא רק רצה לצאת מאפגניסטן. בעיניו זו לא הייתה מלחמתו"
אובמה הביע ספקות במדיניות ממשלו באפגניסטן ולא האמין באסטרטגיה של עצמו: רוברט גייטס, שכיהן כשר ההגנה בקדנציה הראשונה של נשיא ארה"ב ברק אובמה מטיח ביקורת חריפה על מנהיגות ממונו. בספר זכרונות שייצא לאור בעוד שבוע משמיע גייטס האשמה קשה נגד המפקד העליון - האיש ששיגר רבבות חיילים לשדה הקרב. לדבריו, "אובמה לא החשיב את המלחמה באפגניסטן כמלחמה שלו. מבחינתו המטרה הייתה רק לצאת משם".
עוד חדשות בעולם:
גילו את אמריקה: ג'וקים בני 49 מיליון שנה
לאן נעלמה דודתו של מנהיג צפון קוריאה?
לפני עידן סנואודן: נחשפו מדליפי ה-FBI
בספרו, "מחויבות: זכרונות של שר במלחמה" קובע גייטס הרפובליקני שהנשיא האמריקני היה "ספקני אם לא משוכנע לחלוטין שזה ייכשל". בתום חודשים ארוכים של ויכוחים קשים בתוך הממשל הסכים אובמה לשגר 30 אלף חיילים נוספים במאמץ אחרון לייצב את אפגניסטן, לפני שתתחיל הנסיגה ההדרגתית המדינה באמצע 2011. "מעולם לא הטלתי ספק בתמיכה של אובמה בחיילים, אלא בתמיכה שלו במשימה שלהם", כתב גייטס בספר, שפרטים ממנו נחשפו הלילה (יום ד') בעיתונים "וושינגטון פוסט" ו"ניו יורק טיימס".
גייטס מונה לשר ההגנה על ידי הנשיא הקודם ג'ורג' בוש בעקבות כישלונו של דולנד רמספלד במלחמה בעיראק. גייטס התבקש על ידי אובמה להישאר בתפקידו בחלק מהקדנציה הראשונה שלו. אובמה, שחש מאוד לא בנוח עם ירושת קודמו בתפקיד - שתי מלחמות, חשד, לפי גייטס, בעצותיהם של מפקדי הצבא ובייחוד בעצותיו של גנרל דיוויד פטריוס, מפקד כוח המשימה באפגניסטן.
עיקר חיצי הביקורת של גייטס בספרו מכוונים ליועציו הקרובים של הנשיא האמריקני. הוא מאשים את סגן הנשיא ג'ו ביידן, שהתנגד לשיגור חיילים נוספים לאפגניסטן, ב"הרעלת בארות" נגד המנהיגות הצבאית. לדבריו, ביידן טעה כמעט בכל החלטה הקשורה בענייני חוץ וביטחון לאומי. גייטס טוען בספרו כי טום דונילון, היועץ לביטחון לאומי, ודגלאס לוט, שהיה יועץ הנשיא למלחמות בעיראק ובאפגניסטן, היו "שואלים שאלות תוקפניות, ולעתים מתנשאות ומעליבות כלפי המנהיגות הצבאית שלנו".
גייטס הוסיף שבשלב מוקדם מאוד של הקדנציה תחת ממשל אובמה החשדות וחוסר האמון שהפגינו בכירים בבית הלבן, בהם הנשיא אובמה וסגנו, בקציני הצבא הבכירים הפכו לבעיה גדולה עבורו שעה שניסה לקדם את מערכת היחסים בין הנשיא לבין המנהיגות הצבאית.
חשש מהשפעת ישראל על הבית הלבן
במהלך תפקידו כשר ההגנה טוען גייטס בספרו כי אחת המטרות העיקריות שלו היתה למנוע מארה"ב כניסה לעימות צבאי נוסף, בשעה שהיא עדיין שקועה במלחמות בעיראק ובאפגניסטן. היריב העיקרי שלו בממשל בוש היה סגן הנשיא דיק צ'ייני, שתמך בפעולות צבאיות לפתור את הבעיות באיראן ובסוריה. גייטס, שאף שהבהיר כי הוא תומך גדול בישראל, כתב שהוא "חושש מההשפעה של הישראלים ושל הסעודים בבית הלבן והשאיפה שלהם לטפל בבעיות כמו איראן".
גייטס כותב שבדיון לאחר שהביע התנגדות על תמיכה בהגדלת יכולותיה הצבאיות של ישראל, עלה צ'ייני לדבר "ואני ידעתי מה מגיע". לדבריו, צ'ייני אמר כי "ארה"ב חייבת לתת לישראל את כל מה שהיא רוצה".
למרות הביקורת הקשה סיכם גייטס לקראת סוף הספר כי הוא "מאמין שאובמה צדק בכל אחת מההחלטות שלו". הוא שיבח את אובמה כ"אדם עם הגינות אישית", גם כשהוא מבקר את מנהיגותו שלו.
גייטס כתב גם על חילופי דברים חריגים בין אובמה והילרי קלינטון, שהתמודדה מולו בפריימריז לנשיאות ב-2008, ולאחר מכן מונתה להיות מזכירת המדינה שלו. "הילרי אמרה לנשיא שההתנגדות שלה להתקפה ב-2007 בעיראק נבעה משיקול פוליטי, כיון שהיא התמודדה מולו בפריימריז באיווה". גייטס ציין עוד כי "הנשיא הודה בצורה מעומעמת שגם ההתנהגות שלו אז הייתה פוליטית. לראות את שניהם מודים בצורה כזו, בנוכחותי, היה מפתיע ובו זמנית מפחיד".
יחד עם זאת, הרעיף גייטס שבחים על קלינטון ועל מערכת היחסים המקצועית עמה וטען שהיה שיתוף פעולה חסר תקדים. לדבריו, "מצאתי אותה חכמה, אידיאליסטית אך פרגמטית, קשוחה, לא מתעייפת, מצחיקה, קולגה מוערכת מאוד שמייצגת בצורה נהדרת את ארה"ב בכל העולם".