שתף קטע נבחר

 

משחק הכיסאות

התרומה הישראלית למונדיאל בברזיל לא תהיה על כר הדשא, אלא דווקא ביציעים שם יניחו הצופים הרבים את ישבניהם על פלסטיק כחול לבן. זיו זאבי מספר על פרויקט המושבים וגם על הברדק הגדול והשחיתות במדינה שבעוד חמישה חודשים תהפוך למרכז העולם

כמו בכל אחד מעשרת טורנירי גביע העולם האחרונים, גם בחודש יוני הקרוב נעקוב בשקיקה אחר נבחרות הכדורגל הטובות בתבל נאבקות ביניהן בברזיל על התואר החשוב מכולם ובתוך תוכנו קצת נצטער על כך שלמדינתנו הקטנה אין כרגע מה לתרום בבימת הכדורגל היוקרתית ביותר.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

אלא שכדורגל, ועל אחת כמה וכמה כדורגל במונדיאל, הוא הרבה יותר מאשר 22 השחקנים המתחרים ביניהם על כר דשא. הגלובאליות, הרב-תרבותיות, הכיסוי התקשורתי, האצטדיונים, האווירה ביציעים, כל אלו ועוד רבים הם מרכיבים של החוויה הכוללת של המונדיאל, וכאן בניגוד למתרחש על כר הדשא עצמו, דווקא גם למדינתנו יש מקום בחגיגה.

 

זיו זאבי והכיסאות. מסתבר שגם אנחנו נהיה במונדיאל (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
זיו זאבי והכיסאות. מסתבר שגם אנחנו נהיה במונדיאל(צילום: אלעד גרשגורן)

 

כשעשרות אלפי האוהדים שיתייצבו בכל אחד מהמשחקים הרבים במונדיאל בברזיל יניחו את ישבניהם על הכיסאות, בחלק לא מבוטל מהאצטדיונים הם ייהנו מפלסטיק כחול-לבן.

 

חברת "תוסף" הישראלית היא האחראית על ייצור חומר הגלם לכיסאות בחמישה מהאצטדיונים שיארחו את משחקי המונדיאל בברזיל. את ההתמחות שלה בתחום כיסאות הכדורגל עשתה החברה כאן בארץ, למשל באצטדיון החדש בנתניה, בטדי המשופץ וגם באצטדיון סמי עופר בחיפה העתיד להיפתח.

 

הכיסאות של חברת "תוסף" באצטדיון סמי עופר (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
הכיסאות של חברת "תוסף" באצטדיון סמי עופר(צילום: אלעד גרשגורן)

 

כדי להגיע אל בימת הכדורגל החשובה בעולם הזדקקו ב-"תוסף" להוכיח כי הם מסוגלים לייצר חומר העומד בתקנים מחמירים. החומרים

 המיועדים לייצור הכיסאות נבדקו בתנאי מעבדה קיצוניים בטמפרטורות של 65 מעלות ובתנאי גשם. באופן טבעי בכיסאות המיועדים לאצטדיון כדורגל, אשר יציעיו לא אחת משמשים כבמות למופעי פירוטכניקה מאולתרים, אחת הדרישות החשובות ביותר היא העמידות באש.

 

"החומר שלנו אמנם לא מונע ב-100% שהכיסאות יבערו, אבל הכסא אמור להיכבות מאליו. החומר שסיפקנו אמור לעכב התחשלות של האש", מסביר סמנכ"ל החברה, זיו זאבי.

 

עובדי מפעל "תוסף" בפעולה (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
עובדי מפעל "תוסף" בפעולה(צילום: אלעד גרשגורן)

 

אז מה צפוי לאוהד הכדורגל בר המזל שיגיע לברזיל בכל הקשור לכיסאות?

"הכיסאות במונדיאל דומים למדי לאלו שבאצטדיונים בנתניה ובטדי, אלו כיסאות נוחים ומתקפלים המאפשרים תנועה ביציע. יש אצטדיונים כמו בסאו פאולו למשל שבחרו דגמים מפוארים ואז מדובר בכיסאות מעט יותר חזקים ונוחים".

 

אחד ממעשי הוונדליזם הידועים לשמצה בכדורגל הוא עקירת כיסאות, מה אתם יכולים לעשות נגד זה?

"אין לנו איך למנוע התנהגות ברברית של אוהדים אבל מדובר בכיסאות חזקים, צריך הרבה מאוד כוח כדי לעקור אותם. אנחנו עובדים לפי תקנים בינלאומיים, יש הגדרה של מספר פתיחות וסגירות של הכסא וישיבות עליו כדי לראות שהוא עומד במשקל מסוים".

 

רק שלא נראה מראות כאלה במונדיאל (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
רק שלא נראה מראות כאלה במונדיאל(צילום: ראובן שוורץ)

 

מדברים הרבה גם בישראל על הרצון להפוך את הכדורגל לחוויה יותר משפחתית ופחות בהמית, אתה חושב שהשקעה בכיסאות יכולה לתרום בכך?

"כן ואני אתן לך דוגמא. בארץ חלק גדול מהכיסאות לא ממוספרים ואין מעקב אחרי מי יושב איפה. הרבה יותר קל לשלוט על ההתנהגות של הקהל כשהאוהד יודע שאפשר יהיה להגיע אליו גם לאחר המשחק לפי מספר הכיסא שהוא ישב בו. במקומות אחרים בעולם זה קיים".

 

בתור מי שבעצם לוקח חלק בהכנות למונדיאל, מה אתה יכול להגיד על מה שמתרחש בברזיל?

"ברדק אחד גדול, יש שם בעיה קשה של חוסר בתכנון של לוחות זמנים. מה גם שלא זכור לי מונדיאל בעבר עם בנייה כזו מאסיבית, מתוך 12 אצטדיונים שיארחו את המשחקים, 10 הם חדשים".

 

מפעל תוסף באזור התעשייה אלון תבור (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
מפעל תוסף באזור התעשייה אלון תבור(צילום: אלעד גרשגורן)

 

נשמע מלחיץ, זה יפגע באוהדי הכדורגל שיגיעו לשם?

"בחוויה של האצטדיונים אני לא חושב שצפוי משהו יוצא דופן, להיפך, ההשקעה בתשתיות היא מטורפת והאצטדיונים יהיו חווייתיים. עיקר הבעיה

 היא בתשתית מסביב, שדות תעופה, תחבורה ציבורית, מלונות, אני לא רואה איך ברזיל ערוכה לכזו כמות של אנשים שתגיע לשם".

 

עליכם הבלגן הזה השפיע?

"כן, נאלצנו להעביר חומר גלם בטיסות במקום בספינות בגלל אי עמידה של המארגנים בלוחות זמנים וזו עלות כספית גבוהה הרבה יותר. פיפ"א הציבה להם תאריך יעד של הראשון בינואר 2014 לסיים את העבודה על האצטדיונים והחשש שלהם היה שאם הם לא יעמדו בזמנים, תישלל מהאצטדיון המאחר הזכות לארח משחקים במונדיאל".

 

שחיתות שלטונית בהכנות זה גם משהו שנתקלתם בו?

"כן, היו מכרזים שהיו מכורים מראש. למשל המכרז על אצטדיון המרקאנה בריו שלא זכינו בו היה תפור מראש. הם מערבים שם הרבה פוליטיקה".

 

"יהיו כיסאות ברמה מספקת". זאבי (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
"יהיו כיסאות ברמה מספקת". זאבי(צילום: אלעד גרשגורן)

 

והפוליטיקה הזו עלולה להשפיע לרעה גם על איכות הכיסאות עצמם?

"היא תשפיע ברמה כזו שיהיו כיסאות ברמה מספקת ולא גבוהה כמו שהיא יכלה להיות".

 

מה צופן העתיד לכיסאות באצטדיוני הכדורגל?

"מדברים כיום על מסכי טלוויזיה צמודים שיקרינו הילוכים חוזרים וכיסאות שאפשר יהיה להזמין דרכם אוכל. אני מניח שבחלק מיציעי ה- VIP נצפה בזה כבר במונדיאל הקרוב".

 

צפו: סל ניצחון בשנייה האחרונה. או שלא

צפו: ההצגה המקורית של דפו כשחקן טורונטו

צפו: ניימאר מככב לא רק על המגרש

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
זיו זאבי
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים