הצעת חוק: להפריד הבנקים מכרטיסי האשראי
ח"כ גילה גמליאל מהליכוד מציעה להפריד בהדרגה את אחזקות הבנקים בחברות כרטיסי האשראי. טוענת: "אדם המושך בכספומט 1,000 שקל משלם עמלה של 1.35 שקל, אבל אם יקנה במכולת מצרכים באותו סכום באשראי ישלם עמלה של 20 שקל"
הצעת חוק להפרדת הבנקים מהבעלות והשליטה בחברות כרטיסי האשראי הגישה היום (ד') לכנסת רכזת הקואליציה בוועדת הכספים, ח"כ גילה גמליאל (ליכוד-ביתנו). היא מציעה שההפרדה תתבצע בצמצום הדרגתי של אחזקותיהם בחברות במשך 3 שנים, כדי למנוע פגיעה לא מידתית בהם, החל מכניסת החוק לתוקף ב-1 בינואר 2015.
לפי לוח הזמנים המוצע, עד ראשית 2016 אחזקות הבנקים בחברות ירדו עד 80%; עד ראשית 2017 הן ירדו עד 50% ועד ראשית 2018 הן ירדו עד 25%. עוד מוצע כי החל מ-2016 הבנקים לא יוכלו להשתתף בדירקטוריונים של החברות בהצבעות על החלטות למתן אשראי לציבור.
ח"כ גמליאל אומרת בדברי ההסבר להצעת החוק, כי בישראל תחום האשראי הקמעונאי למשקי בית ולעסקים קטנים סובל מהעדר תחרותיות, לעומת מדינות רבות בעולם בהן חברות כרטיסי האשראי הן גורם תחרותי פעיל המעמיד אשראי לציבור זה. זאת בגלל שבישראל חברות אלה נוסדו בידי הבנקים והן פועלות רק בבעלות הבנקים ובשליטתם.
לדבריה, "במצב זה אין מנוס מנקיטת צעד לשינוי מבנה הבעלות והשליטה בגורמים הפעילים בשוק האשראי כך שהחברות, שברשותן ידע, מידע והיכרות עם המחזיקים בכרטיסי האשראי, יופרדו משליטת הבנקים ויוכלו להתחרות בהם בתחום האשראי. זאת לאחר כשלון כל הצעדים שננקטו עד כה להגברת התחרות בתחום זה".
ח"כ גמליאל שואלת היום בפוסט שלה בפייסבוק בהקשר להצעת החוק: "למה אדם המושך בכספומט 1,000 שקל משלם עמלה של 1.35 שקל, אבל אם יקנה במכולת מצרכים באותו סכום בכרטיס אשראי הוא ישלם עמלה של 20 שקל? הידעתם שגם בעל המכולת שמרוויח 3%-4% מהקנייה, ישלם לחברת כרטיס האשראי עמלה בשיעור מחצית הרווח"?
שיוכה ומעמדה הפוליטיים של ח"כ גמליאל בליכוד עשוי לתרום לקידום הצעת החוק.
צילום: shutterstock
מומלצים