שתף קטע נבחר
 

למנוע מבוכה: כל הפתרונות לבריחת גזים וצואה

מאות אנשים בישראל, כולל נשים לאחר לידה, קשישים ומשותקים, סובלים מחוסר שליטה בפי הטבעת, מצב הגורר בריחת גזים או צואה בכל שיעול, צחוק או מאמץ. פתרונות חדישים מקילים את התופעה - כמה הם עולים ומה הסיכון?

מדובר באחת הבעיות הגופניות המביכות ביותר: מאות אנשים בישראל, רובם קשישים או משותקים, סובלים מבריחת גזים או צואה לא נשלטת, הפוגעת באיכות החיים באופן ניכר. בשל המבוכה מתביישים רבים לפנות לעזרה, אך טיפולים חדישים מאפשרים לפתור את הבעיה - או לפחות להקטין את תדירות התופעה.

 

"בניגוד למה שחושבים, קושי בשליטה על פי הטבעת אינו נדיר", מסביר ד"ר יחיאל זיו, כירורג בבית החולים אסף הרופא ונשיא האיגוד האירופאי-אסייאתי לכירורגיה קולו-פרוקטולוגית. "כ-8% מהאוכלוסייה הכללית סובלים מהתופעה, שפוקדת לא רק מבוגרים אלא גם צעירים עם פגיעות בעמוד השדרה, חולים בטרשת נפוצה או סוכרת נעורים, נשים צעירות לאחר לידה טראומטית ולעתים לאחר ניתוחים שגרתיים בפי הטבעת כמו טחורים ופיסורה".

 

 

סובלים מגזים? קראו עוד:

 

ד"ר זיו מסביר כי חוסר שליטה בפי הטבעת מתרחש בכמה דרגות חומרה. במקרים קלים תתבטא הפגיעה בחוסר יכולת לשלוט בגזים, ובמקרים קשים יכול אף להירשם חוסר שליטה מוחלט ביציאות.

 

הסיבה השכיחה ביותר לפגיעה בשליטה היא נזק הנגרם לנשים בזמן לידה. לדברי ד"ר זיו, קרעים סביב תעלת הלידה יכולים לפגוע בשרירים הטבעתיים שסביב פי הטבעת, ולחץ בזמן ההריון והלידה יכול גם לפגוע בעצבים השולטים בשרירים אלו.

 

"לעתים נזק זה גורם לקושי בשליטה מיד לאחר הלידה", הוא אומר, "אולם ברוב המקרים הנזק אינו מלא והשרירים הנותרים יכולים למלא את החסר במשך שנים רבות. במצבים אלה הנזק עשוי להתבטא בקושי בשליטה רק שנים או עשרות שנים לאחר הלידה, כששרירי רצפת האגן נחלשים".

 

ניתוחים או דלקות באזור פי הטבעת עלולים גם הם לגרום לעתים רחוקות לפגיעה בשליטה. כמו כן, ישנם מומים מולדים נדירים שבהם אין התפתחות תקינה של אזור פי הטבעת, המתבטאים בפגיעה בשליטה ביציאות, לרוב במשולב עם חוסרים נוספים בהתפתחות רצפת האגן.

 

בגיל מבוגר שכיחה היחלשותם של שרירי רצפת האגן, ופעמים רבות יכולת מחמירה הבעיה בשליטה עקב מחלות רקע נוספות, לידות בעבר כאמור או ניתוחים קודמים.

 

איך מאבחנים?

כדי להתאים טיפול נכון, ייעזר הרופא בכמה בדיקות:

 

מנומטריה. בדיקה של לחצי שרירי סוגר פי הטבעת. הבדיקה מבוצעת באמצעות צנתר דק המוחדר בעדינות לפי הטבעת, ואינה כואבת כלל.

 

אולטרסאונד של פי הטבעת. מוט המוחדר בעדינות לפי הטבעת ומדגים את מבנה שרירי סוגר פי הטבעת.

 

בדיקת מוליכות חשמלית של העצבים המוליכים לשרירי פי הטבעת. מאפשרת לדעת אם קיימת הפרעה עצבית המונעת את סגירת השרירים ובכך מאפשרת את בריחת תוכן המעיים.

 

פרוקטוגרפיה (דפקוגרפיה). צילום רנטגן דינמי הבודק את תפקוד רצפת האגן בזמן אמת.

 

הסיבה השכיחה ביותר: נזק הנגרם לנשים בזמן לידה (צילום: shuttersock) (צילום: shuttersock)
הסיבה השכיחה ביותר: נזק הנגרם לנשים בזמן לידה(צילום: shuttersock)

 

איך מטפלים?

במקרים קלים, שינוי בהרגלי תזונה ותרגילים לחיזוק רצפת האגן יכולים לתת מענה הולם. לעתים יש צורך בתרגול מסודר של השרירים באמצעות פיזיותרפיה לשרירי פי הטבעת. טיפול אחר קרוי ביופידבק ומאפשר גם הוא אימון של שרירי פי הטבעת וקבלת משוב חיובי על ההצלחה בפעולה.

 

קרעים במנגנון הסוגרים, המתגלים בבדיקות ההדמיה, מחייבים בבדרך כלל תיקון כירורגי של הקרע. בניתוח מזהים את שני צדי השריר הטבעתי הקרוע ותופרים אותם שוב כדי ליצור טבעת שלמה.

 

בעבר, חולים שלא ניתן היה לשפר את איכות חייהם באמצעים הללו ואשר סבלו מפגיעה קשה באיכות חייהם, נזקקו לעתים לסטומה, שקית המוצמדת לדופן הבטן ובה נאספות היציאות. כיום, במקרים שבהם מוכח מבנה אנטומי תקין של שרירי סוגר פי הטבעת אך הם אינם מתפקדים ולא ניתנים לשחזור, ניתן ליצור סוגר חדש לפי הטבעת באמצעות שריר הנלקח מהירך או בהשתלת טבעת סיליקון סביב שרירי הסוגר. פתיחתה של טבעת זו וסגירתה מבוקרים בניתוח וריקון הטבעת מתבצע על ידי האדם עצמו. עם זאת, מסביר ד"ר זיו, מדובר בניתוחים מורכבים שלאחרונה פחת השימוש בהם.

 

בשיטה התופסת לאחרונה תאוצה בעולם ואשר הוכנסה לסל הבריאות, מגורה העצב הסקרלי האחראי על השליטה בפי הטבעת. טיפול זה כרוך בניתוח ובהשתלת קוצב בעמוד השדרה, והוא משפרת את יכולת השליטה בסוגרים. לחלופין, ישנה שיטה אחרת שבה מגורה עצב בשוק. יתרונה של שיטה זו הוא בשימוש הביתי, ללא ניתוח, וביצועה על ידי המטופל לאחר הדרכה.  

 

כאשר קיימת אי שליטה פסיבית אשר הוכחה בבדיקות העזר, ניתן לשפר בקלות יחסית את יכולת השליטה על היציאות. בהרדמה מקומית מוזרקים חלקיקי סיליקון או חומצה היאלורונית לשריר הסוגר או לרווח שבין שרירי סוגר פי הטבעת. אמצעי אחר הוא טיפול בעזרת גלי רדיו בשרירי סוגר פי הטבעת. שיטות אלו חדישות יחסית ואינן מצאות עדיין בסל הבריאות.

 

קו המשווה: מה עלות הטיפולים?


טיפולים בבריחת צואה

טיפולים בבריחת צואה
  הזרקת חלקיקים לסוגר פתח היציאה גירוי עצב ברגל גירוי עם השתלת קוצב לעמוד השדרה טיפול עם גלי רדיו בסוגר פתח היציאה
הכנה חוקן, הרדמה מקומית חיטוי מקומי חדר ניתוח חוקן, הרדמה מקומית
משך הפעולה 30 דקות דקות ספורות מדי יום שני ניתוחים 30 דקות
משך אשפוז אמבולטורי בתנאים סטריליים אין יום אמבולטורי בתנאים סטריליים
חזרה לעבודה למחרת מבוצע בזמן הפנוי למחרת למחרת
סיכונים זיהום, דימום זיהום זיהום, דימום, נדידת אלקטרודה, כישלון קוצב זיהום, דימום
סיכויי הצלחה 50%-80% 50% גבוהים 50%-80%
עלות עלות החומר המוזרק2,000 אירו + חדר ניתוח ושכר מנתח עלות המתקן 1,000 אירו + תשלום לרופא על הביקור נמצא בסל הבריאות. עלות ציוד לשני הניתוחים כ-16,000 אירו + חדר ניתוח ושכר מנתחים כ-2,000 אירו + חדר ניתוח ושכר מנתח
 

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתוחים או דלקות באזור פי הטבעת עלולים לגרום לפגיעה בשליטה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים