שתף קטע נבחר

 

קטלוניה .Vs ספרד: עוד צעד בדרך להתנגשות

יום חשוב לבדלני אירופה: מנהיגי החבל שדורש עצמאות הצביעו בעד משאל עם - עליית שלב במלחמה נגד מדריד. התחנה הבאה: בלגיה וסקוטלנד

חבל קטלוניה בספרד עשה היום (ה') צעד משמעותי נוסף בדרך להיפרדות מספרד - או לפחות בדרך להתנגשות עם הממשלה המרכזית במדריד. הפרלמנט הקטלני בברצלונה הצביע בעד ההצעה לפנות לפרלמנט הספרדי בדרישה שיאפשר לקטלנים לקיים משאל עם על היפרדות של קטלוניה מספרד. ההצעה אושרה ברוב של 87 מחוקקים מול 43 מתנגדים. שלושה נמנעו.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

לקטלוניה יש שפה משלה והיא אחראית לחמישית מכלכלת ספרד. תנועת העצמאות של קטלוניה מציבה בעיה משמעותית בפני ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי. אלא שהוא הבטיח למנוע משאל עם בקטלוניה על היפרדות החבל על בסיס חוקתי, ולכן עצמאות לחבל קטלוניה, שכבר היום נהנה מסמכויות שלטון עצמי משמעותיות, נחשבת עדיין לאפשרות לא סבירה. הנשיא הקטלני ארתור מאס נהנה מתמיכה ציבורית בניסיון שלו לאתגר את מדריד עם תוכנית משאל העם.

 

ארתור מאס זוכה למחיאות כפיים, היום בפרלמנט הקטלני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארתור מאס זוכה למחיאות כפיים, היום בפרלמנט הקטלני(צילום: רויטרס)

מפגינים בעד עצמאות קטלוניה מחוץ לפרלמנט, בצהריים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים בעד עצמאות קטלוניה מחוץ לפרלמנט, בצהריים(צילום: רויטרס)

 

סקרים מראים שרק כמחצית מהקטלנים רוצים עצמאות לחבל, אולם כ-80% רוצים את הזכות להצביע על הנושא במשאל עם. מנהיגים התומכים בעצמאות קטלוניה אומרים כי ראש ממשלת ספרד ראחוי צריך לקחת דוגמה מראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, שממשלתו מתנגדת להיפרדות סקוטלנד מבריטניה, אולם החליטה לאפשר לסקוטים להצביע על הנושא במשאל עם, שייערך מאוחר יותר השנה.

 

מחוץ לפרלמנט הקטלני בברצלונה התאספו היום כמה עשרות בני אדם שהפגינו בעד ההיפרדות מספרד ונגדה. רבים מהם הניפו כרזות של התנועה הבדלנית. "ראחוי אטום לגמרי לשינוי. אני בכלל לא חושבת שהוא מודע למה שקורה", אמרה המפגינה איזבל גררו, בת 58. "הוא חושב שזה ניצוץ קטן שייעלם אם הוא יטמון את ראשו בחול".

 

מדריד חשבה שהמחאה תיעלם

מנהיגים פוליטיים ובכירים מעולם העסקים לוחצים על ראחוי לשים קץ למצב הזה, אולי על ידי כך שיציע למאס שליטה רבה יותר על המסים בתמורה לזניחת רעיון משאל העם, אולם לפי שעה ראחוי מסרב לנהל מגעים בגלוי עם מאס. המבקרים טוענים כי תגובתו הרפה של ראש הממשלה רק הגבירה את הלהבות בקטלוניה.

 

ההצבעה שנערכה היום בפרלמנט הקטלני צפויה להביא לשרשרת אירועים שסביר להניח כי יביאו לקיפאון. הפרלמנט הספרדי במדריד ידחה כמעט בוודאות את הדרישה הקטלנית לאפשר משאל עם. לאחר מכן יקבע מנהיג הקטלנים ארתור מרס מועד למשאל עם ללא אישור של מדריד, ובית המשפט החוקתי יאסור על קיומו. מאס כבר אמר כי אחרי שימוצו כל האמצעים המשפטיים הוא ינצל את הבחירות האזוריות שייערכו ב-2016 כדי להגדיל את כוחו.

 

להתראות, ספרד. מפגינים בעד עצמאות קטלוניה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
להתראות, ספרד. מפגינים בעד עצמאות קטלוניה(צילום: EPA)

 

"הדאגה הגדולה ביותר היא הנתק המוחלט בין מדריד לברצלונה", אומר אנטוניו ברוסו, פרשן פוליטי מ-Teneo Intelligence. "אין כרגע מקום לפתרון בדרכי משא ומתן". לדברי בארוסו, לראחוי אין תמריץ ממשי לנהל משא ומתן - הוא אינו רוצה לתת לקטלוניה הסכם מס שיכעיס את 16 האזורים האוטונומיים האחרים של ספרד או יוביל לרפורמה חוקתית מסובכת ושנויה במחלוקת. כשנשאל השבוע בביקור בוושינגטון על האפשרות של עצמאות לקטלוניה אמר ראש הממשלה ראחוי: "זה לא הולך לקרות".

 

חואן מריה פיקה, דוברו של מאס, השיב: "זה שטויות לומר שאין בעיה ושזה לעולם לא יקרה. אתה לא יכול להתחמק משאלה חשובה כזו. ממשלת ספרד חשבה שההפגנות היו בועת סבון, אבל הבועה הזו לא נעלמה".

 

בקטלוניה הייתה תמיד תנועה חזקה שפעלה למען אוטונומיה רחבה יותר לחבל, אבל בשנים האחרונות צמחה תנועת עצמאות רדיקלית יותר במהלך המשבר הכלכלי שהיכה בספרד. התנועה מתבססת על טענות הנוגעות לנטל מסים לא הוגן, תסכול מסירובה של הממשלה במדריד להעביר סמכויות רחבות יותר לממשלה האזורית ומחלוקות בנוגע למערכת בתי הספר של קטלוניה המלמדת בשפה הקטלנית. ב-2012 ו-2013 יצאו מיליוני קטלנים לרחובות ביום הלאומי שלהם, 11 בספטמבר, ודרשו לערוך משאל עם על היפרדות מספרד.

 

השאלות הקשות: מה יקרה למטבע?

אף שהקטלנים חולקים מסורות תרבותיות רבות עם שאר ספרד, קטלנים רבים גאים בהבדלים העמוקים שכן יש בין הצדדים, במיוחד השפה הקטלנית. קטלוניה היא אחד האזורים החזקים ביותר כלכלית בספרד, ומספר תושביה - 7.5 מיליון - גדול יותר משל חברות אחרות באיחוד האירופי כמו דנמרק, אירלנד או פינלנד.

 

הפגנת המונים בעד העצמאות ב-2012 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנת המונים בעד העצמאות ב-2012(צילום: רויטרס)

 

סקרי דעת קהל מצביעים על כך שהקטלנים יהיו נלהבים פחות להפוך למדינה עצמאית אם פירוש הדבר יהיה אובדן הטבות הסחר והמטבע שמגיעות להם כיום בשל חברותה של ספרד באיחוד האירופי ובגוש האירו. יש אי-ודאות גדולה מאוד בנוגע לאופן שבו כלכלת קטלוניה תעבור תקופת מעבר קשה אם יהיה עליה להגיש בקשה עצמאית להתקבל כחברה לאיחוד האירופי, אחרי היפרדות עתידית מספרד.

 

ממשלתו של מאס לא הבהירה איזה מטבע יאמץ החבל אם לא יוכל להתקבל לחברות בגוש האירו, אם הוא יקים בנק מרכזי משלו או כיצד

יטפל בחלק של קטלוניה בחוב הלאומי של ספרד. פוליטיקאים התומכים בעצמאות קטלוניה אומרים כי הם בטוחים שהמסורת הדמוקרטית של אירופה תוביל אותה לנסח מחדש את הכללים שלה כך שיכבדו את ההגדרה העצמאית של הקטלנים אם אלה יחליטו להכריז על עצמאותם.

 

מלבד הסקוטים, מי שצפויים לעקוב אחרי התקדמות המהלך הקטלני לעצמאות הם הפלמים בבלגיה, שגם בקרבם יש תנועת עצמאות חזקה המבקשת להיפרד מבלגיה ומדוברי הצרפתית, ולכונן מדינה משלהם - פלנדריה. הם מתכוונים לנצל את הבחירות הקרובות במאי כדי לקדם את הקמפיין שלהם לקבלת אוטונומיה רחבה יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מפגינים בעד עצמאות קטלוניה, היום בברצלונה
צילום: רויטרס
מומלצים