ח"כים למען המורה: צה"ל לא מוסרי לעתים
בדיון סוער בכנסת בנוגע למורה שזומן לשימוע ברשת אורט עקב התבטאויותיו על צה"ל, הבהיר יו"ר ועדת החינוך מצנע: "כאלוף במילואים אני יכול להעיד שיש דברים לא מוסריים שצה"ל עושה", וקרא להשיב את המורה לתפקיד
"כאלוף במילואים אני יכול להעיד שיש דברים לא מוסריים שצה"ל עושה". כך אמר בצהריים (יום ד') ח"כ עמרם מצנע (התנועה) במהלך דיון של ועדת החינוך של הכנסת שהוא עומד בראשה - באשר לאדם ורטה, המורה מטבעון שזומן לשימוע בשל התבטאות פוליטית בכיתה.
עדכונים נוספים בחדשות ynet:
טבעון: מפגינים נגד פיטורי מורה "שמאלני"
"לא צריך 700 בפסיכומטרי כדי להיות מורה טוב"
הדיון אמור היה לעסוק בהתבטאויות פוליטיות של מורים באופן כללי, אך במהרה הפך לדיון במקרה הספציפי. מצנע הבהיר בדיון: "קיימנו כ-150 דיונים בוועדה עד כה, אולם זה לדעתי הדיון החשוב מכולם". הוא פנה למנהל בית הספר ולמנכ"ל רשת אורט בקריאה להשיב את המורה לכיתה.
בדיון שהפך סוער נכח מנכ"ל רשת אורט, צביקה פלג. הוא ספג ביקורת מצד חברי כנסת באופוזיציה לאחר שהקריא את התבטאויותיו של המורה מתוך השימוע שערכו לו. המורה לא נכח בדיון מפני שכוון לעסוק בתופעה באופן כללי.
היו"ר מצנע הציג עמדה ולפיה למורה יש זכות ואולי אף מחובתו להביע את עמדתו הפוליטית בסוגיות עקרוניות ולעודד שיח שבו מוצגות עמדות שונות.
ראש האופוזיציה ויו"ר מפלגת העבודה יצחק הרצוג אמר: "מורה הוא קודם כול אזרח ומותר לו להביע את דעתו. אני מתנגד בתוקף לציד מכשפות שיכול להתחיל במורה ולהיגמר בחבר כנסת. אנחנו חיים בחברה רב-תרבותית עם מגוון דעות, ולכן העובדה שאדם הביע את דעתו לא צריכה להוות איום על פרנסתו".
לדברי הרצוג, "אם הביע מורה עמדה בעייתית, יש דרכים להתמודד עם זה, לא לעשות לו משפט שדה. על מערכת החינוך לקבוע כללי יסוד בסיסיים בנושא, ובהם איסור עידוד להפרת חוק, איסור הסתה לגזענות ואיסור חתירה תחת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. בשאר הנושאים יש לאפשר שיח דמוקרטי תוסס ופתוח שמביא מגוון דעות בפני התלמידים".
יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון העבירה ביקורת על שר החינוך שי פירון, מכיוון שעד כה לא הביע את עמדתו בסוגיה. "לאן נעלם ונאלם קולו של שר החינוך שי פירון? במקום שיתעסק ברפורמות כל היום, כדאי שיזכור שהרפורמה החשובה ביותר היא רפורמת החזרת תרבות החשיבה והדיון, גם בנושאים אקטואליים ושנויים במחלוקת".
מנגד התבטא ח"כ יוני שטבון (הבית היהודי). "הדיון כאן לא רק שלא רלוונטי, אלא עמוס בצביעות", אמר, "שיח פוליטי פתוח הוא עניין ראוי וערך משמעותי בחברה דמוקרטית, אבל לכל חברה דמוקרטית יש ערכי דגל שהם לב לבה. ברגע שמגיע מורה ויוצא חזיתית נגד ערכי הדגל של החברה, זו לא הבעת עמדה פוליטית - זו הסתה. לקרוא לצה"ל 'צבא אכזרי' זו הכפשה וזה לא לגיטימי. אסור לפחד מערכים, וכל אותם פלורליסטים בכאילו, שקמים בעליהום על רשת אורט, עמוסי צביעות ושקר".
פלג ענה לנוכחים ואמר: "65 שנה שמרנו על אורט כרשת לא פוליטית בהווייתה, זו הרשת היחידה שמשרתת את כלל אוכלוסיית ישראל, על שלל המגזרים. ככזו, יש לנו שני דגלים בלבד - ערכים וטכנולוגיה, לא מעבר לזה. אבל במגזר היהודי חלק משמעותי מהמדד הערכי שלנו זה גיוס לצה"ל".
בדיון נכחו גם חלק מתלמידיו של ורטה והם קראו לאפשר שיח פוליטי והבעת עמדות שונות וגם שנויות במחלוקת בין כותלי הכיתה: "זה מה שמאפשר לנו לפתח עמדות ביקורתיות", טענו.
מרשת אורט נמסר, כי "התקבלה פנייה מלשכת שר החינוך בעניינו של המורה. לאחר בדיקת הדברים מול מנהליו הישירים של המורה, הוא זומן לשימוע שנועד לאפשר לו להשמיע את דבריו. הוא ביקש לשקול את הפסקת עבודתו בבית הספר". בהמשך הודיע כי החליט להמשיך לעבוד במקום. "על פי בקשתו יתקיים שימוע נוסף בעניינו. השימוע הנוסף צפוי להתקיים בתחילת השבוע הבא ורק לאחריו תתקבל החלטה בנושא".
עוד קבעו: "הטענה כאילו הרשת מנסה 'לסתום פיות' מופרכת מיסודה. כמובן שאם נאמרים על ידי מורים דברים פוגעניים, מופרכים, בלתי מבוססים ומכלילים, לא נהיה מוכנים לקבלם ולגבותם". באורט הדגישו כי הרשת פועלת על פי תקנות ונהלים של משרד החינוך ובהם מודגש: "על עובד ההוראה להיראות בציבור נטול פניות לרבות פניות פרטיות, נייטרלי ואובייקטיבי ככל האפשר ולא לבקר או לעודד עמדה פוליטית כזו או אחרת על פני רעותה". אי עמידה בהוראות עלולה לגרור נקיטת הליכים כקבוע בדין, הסבירו.
Read this article in English