הון באיי הבתולה. מקלטי המס של מנהיגי סין
ארגון עיתונאים טוען כי קרובי משפחה של נשיא סין ובכירים אחרים קשורים לחברות שפועלות במדינות שמשמשות מקלטי מס כדי להסתיר הון סודי
נתניהו ניהל חשבון בנק באי המשמש מקלט מס
עוד חדשות בעולם :
ז'נבה 2: 'אסד לא יהיה חלק מממשלת המעבר'
קייב בוערת: מפגין נורה מירי צלף משטרה
מיהן האלמנות השחורות המאיימות על רוסיה?
ארה"ב: בן 8 הציל 6 בני משפחה משריפה ומת
הדו"ח שפרסם ארגון International Consortium of Investigative Journalists על הסתרת ההון במקלטי מס גורם מבוכה רבה לנשיא הסיני שי ג'ינפינג, שמאז כניסתו לתפקיד חרת על דגלו את המלחמה בשחיתות.
אין זו הפעם הראשונה שקרובי משפחה של פוליטיקאים בכירים בסין מואשמים כי ניצלו את מעמדם כדי לעשות רווחים מנדל"ן ועסקאות שונות אחרות, אולם בדרך כלל הפרטים על הפעילויות שלהם נשמרים בחשאי.
המטרה: להסתיר את עושרה של האליטה הקומוניסטית
ארגון ICIJ מסר שהוא מחזיק בידיו מסמכים ובהם זהותם של קרוב ל-22 אלף בעלי חברות ונאמנים באיי הבתולה, סמואה ומדינות נוספות. לטענתו, מי שמופיע במסמכים הם גיסו של נשיא סין, בנו של ראש הממשלה לשעבר וון ג'יאבאו וקרובי משפחה של בכירים נוספים במפלגה הקומוניסטית השלטת.
"בני משפחה קרובים של מנהיגיה הבכירים של סין החזיקו חברות סודיות מעבר לים במקלטי מס שסייעו להסתיר את העושר של האליטה הקומוניסטית", מסר ארגון ICIJ.
הרשויות בסין פעלו במהרה למנוע מהציבור לשמוע על הדו"ח שפרסם ארגון ICIJ. הגישה לאתר של הארגון נחסמה, כמו גם דיווחים על הסיפור באתרי חדשות זרים.
מקלטי מס כמו אלה שנקשרו לבכירים בהנהגה הסינית הם למעשה מותרים בחוק, וחברות סיניות משתמשות בהם לעתים קרובות כדי לשלוט בחברות-בת זרות. אולם, פעילים נגד שחיתות מאמינים שגורמי ממשל מושחתים משתמשים במקלטי המס כדי להסתיר הון שצברו בדרך לא חוקית.
נתיב הבריחה
"רוב המנהיגים הסינים וחברי המפלגה הקומוניסטית תכננו את בריחתם לפני עשרות שנים", נכתב באתר העיתון South China Morning Post שבהונג קונג. "זה הכול עניין של ניצול משאבים ובני אדם בסין כדי להיטיב עם מעטים". ארגון ICIJ לא פירט נתונים פיננסיים והדגיש שהוא לא רומז שהשמות שצוינו על ידו "עברו על החוק או שפעלו בצורה לא ראויה".
מנהיגי המפלגה הקומוניסטית בסין רגישים מאוד לרמיזות ולטענות שהם הרוויחו מהפריחה הכלכלית של סין, אך בכל מקרה מונעים מהציבור לקבל מידע על פעילויותיהם הפיננסיות.
במשך שנים תיארו בהרחבה בתקשורת העולמית את אורח החיים הראוותני של גורמים בכירים בסין, בכירים במפלגה הקומוניסטית וקציני צבא שנוהגים במכוניות פאר, מחזיקים בבעלותם בווילות יוקרה ושולחים את ילדיהם לאוניברסיטאות נחשבות בחו"ל. תיאורים אלה הגיעו לאוזני הציבור הסיני וגרמו למתיחות חברתית רבה ולא פעם לביטויי מחאה נגד השלטון שדוכאו ביד קשה.
משטרת סין עצרה לא פעם פעילים נגד שחיתות שקראו למנהיגי המפלגה הקומוניסטית לחשוף את ההון המשפחתי שלהם בפני הפרלמנט. על פי ארגון ICIJ, גיסו של הנשיא שי, דנג ג'יאגי, הוא יזם מאוד עשיר שמחזיק בבעלותו 50 אחוזים מחברת Excellence Effort Property Development שפועלת באיי הבתולה הבריטיים. 50 האחוזים האחרים נמצאים בבעלות שני יזמים סינים אחרים. הרשימה שנמצאת בידי ארגון העיתונאים כוללת גם את קרובי משפחתו של הנשיא הקודם ה'ו ג'ינטאו ושל המנהיג המנוח דנג שיאופינג.
בשנת 2012 פרסמו סוכנות הידיעות בלומברג והעיתון האמריקני "ניו יורק טיימס" כתבות תחקיר שבהן נטען כי משפחתו של ראש ממשלת סין לשעבר וון ג'יאבאו, מחזיקה בנכסים בשווי של לפחות 2.7 מיליארד דולר. בעקבות התחקיר המטיל ספק ביושרו של וון, חסמה בייג'ינג את הגישה לאתר האינטרנט של העיתון האמריקני המוערך.
מסמכים של מחלקת המדינה האמריקנית שהודלפו בשנת 2010 לאתר "ויקיליקס" העלו כי וון מודע לכאורה להון העצום שצברה משפחתו, אבל אינו מרוצה מכך.