שתף קטע נבחר

 

מחקר: 40 אלף חברות פרטיות מעלימות מס

מחקר שהוצג בוועדת הכספים מעלה כי כשליש מהחברות הפרטיות הפועלות בישראל מעלימות הון מרשות המסים וכי הרשות לא מתנהלת ביעילות. רוב עברייני המס - חברות צעירות. עורך המחקר: "אם חברה לא מגישה דו"ח לרשות המסים - זו כלכלה שחורה גלויה לכל"

מחקר חדש חושף את סדרי הגודל של הכלכלה השחורה בישראל, כתוצאה מתרגילי התחמקות מתשלומי המע"מ, ואת אוזלת היד של רשות המסים להילחם בתופעה. ממצאי המחקר, שערך עובד לשעבר של רשות המסים, הוצגו היום (ד') בוועדת הכספים של הכנסת, במסגרת דיון ראשון בסדרה מתוכננת לגיבוש דרכי המאבק בהון השחור.

 

כתבות נוספות על הון שחור בערוץ הכסף שלי :

 

החוקר הוא רואה החשבון, עו"ד אלי אור, כיום סגן ראש המחלקה לחשבונאות במכללה למינהל, שעבד ברשות המסים בתחום האזרחי והפלילי. אור התבסס על מידע שקיבל מהרשות, שמתייחס ל-5 שנות מס - בין השנים 2006-2010. על פי ממצאי המחקר, לפחות 40 אלף חברות פרטיות - שהן כשליש מהחברות הפרטיות הפעילות בישראל - מתחמקות מתשלום מס בהפרה עקבית של החוק.

 

אור ציין במהלך הדיון כי 135 אלף חברות פרטיות פעילות בישראל היו אמורות בתקופה זו לדווח למע"מ, והיו חייבות להגיש במשך 5 שנים כחצי מיליון דו"חות. ואולם, בפועל חברות רבות לא צייתו לחוק בחלק מהזמן או כל הזמן. "אם חברה לא מגישה דו"ח, זו כלכלה שחורה גלויה לכל", אמר אור.

 

הוא הדגיש כי "להיות עבריין מס בשיטה הזאת, זה מאוד פשוט. אתה מקים חברה לשנתיים-שלוש, לא מגיש דו"חות ומרוויח. לאחר מכן אתה סוגר אותה ומקים חברה חדשה, כזאת בדיוק. וחוזר חלילה. ובלי דו"חות לא ניתן לגבות מס".

 

עוד הוסיף אור כי "בדרך כלל החברות הפרטיות לא מגישות את הדו"חות במועד הקבוע בפקודת המסים, אלא לפי הסכם בין רשות המסים למייצגי החברות. בתקופת המחקר, כ-25% מהחברות לא הגישו במועד את הדו"חות, לפחות שנתיים ויותר. מדובר בהיקף עצום של אי ציות במועד".

 

מרבית עברייני המס - חברות צעירות

אור ציין כי "אמנם רשות המסים מפעילה בתחום זה סנקציות אזרחיות - אך הן לא מספיקות ורק נגד מיעוט של חברות. במישור הפלילי, הרשות פעלה רק נגד 10% מחברות". הוא הוסיף כי בידי הרשות האפשרות להטיל קנסות כספיים מנהליים ואף להגיש כתבי אישום.

 

"אבל גם מבקר המדינה כבר מצא שהרשות לא הפעילה נגד עברייני המס את חוק העבירות המנהליות ביעילות, ובעצם החוק לא מיושם. הרשות מסבירה את המחדל בטענה של מחסור בכוח אדם", המשיך אור.

 

ממצא חשוב נוסף שעולה מהמחקר הוא שברוב המקרים עברייני המס הם למעשה חברות צעירות, כי הוותיקות נוטות יותר לכבד את החוק. "הצעירות, בשנתיים-שלוש הראשונות לקיומן - או שהן מפסידות ונסגרות, או שהן סוגרות את עצמן ביוזמתן", הסביר אור.

 

לדבריו, "הרשות צריכה לשים עין על החברות הצעירות, ולהטיל קנסות מנהליים על כל הפרה מיד עם התרחשותה, בעיקר כשלא מגישים דו"ח בזמן. הבעיה של הרשות שלא רק חסר לה כוח אדם אלא שכוח האדם שברשותה לא מספיק מקצועי".

 

הערכות: היקף ההון השחור - 130 מיליארד שקל

יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי), אמר שלפי ההערכות הרווחות במשק (שלא נזכרות במחקר), היקף ההון השחור מגיע לכ-130 מיליארד שקל. "הרי לא ייתכן להטיל גזירות מס ואחרות על הציבור, כשקיימת כלכלה שלמה ושחורה שאיננה מדווחת כראוי ונמצאת מתחת לרדאר. זאת בשעה שגביית שיעור נמוך מההיקף המשוער של ההון השחור - אפילו רק 10 מיליארד שקל - הייתה פותרת הרבה בעיות", אמר.

 

ברוח זו הוא יזם את סדרת דיוני ועדת הכספים לגיבוש דרכי המאבק בהון השחור, וכבר הקים ועדת משנה שתוביל את המאבק בראשות ח"כ אלעזר שטרן (התנועה). חברי הוועדה הם הח"כים רוברט אילטוב (ליכוד-ביתנו), עפר שלח ובועז טופורובסקי(יש עתיד), זבולון כלפה (הבית היהודי), יצחק כהן (ש"ס) לשעבר סגן שר האוצר, ויעקב ליצמן (יהדות התורה), לשעבר יו"ר הוועדה. במסגרת זו אושר אתמול החוק המהדק את חובת הדיווח המקוון למע"מ, שאמור להרחיב את היקף הדיווח ולצמצם את ההון השחור.

 

זאב פורת, סמנכ"ל בכיר לאכיפה וגבייה ברשות המסים, אמר בתגובה כי הרשות שמחה על העיסוק בנושא, וכי יש לה תשובות לדברים שעלו בדיון. הוא הוסיף כי במהלך הדיונים בנושא ההון השחור בוועדת הכספים ובוועדת המשנה, הוא יציג, יחד עם נציגים נוספים של רשות המסים, את עבודתם.

 

ח"כ ליצמן הקדים להציע תמריץ שיגביר את יעילות עבודתה של הרשות, במסגרת המאבק בהון השחור: לבטל את חלקה של רשות המסים בתקציב המדינה, כך שהתקציב לפעולותיה ייגזר מתוך האמצעים שיינקטו נגד החברות במשק בכלל; ובפרט כנגד החברות שלא מדווחות כדי להתחמק מתשלום המסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים