שתף קטע נבחר

 

טילים בבתים, מנהרות במיליונים. חמאס נערך

טפטוף הירי שאירע השבוע עלול להתגבר למבול: הארגון מאחסן רקטות M-75, שיכולות להגיע עד לגוש דן, מתחת לרבי קומות. רשת המנהרות ממשיכה להיבנות, עלות כל אחת - יותר ממיליון דולר. כך חמאס מתכונן לסבב הבא

השבוע האחרון הזכיר לישראלים בכלל, ולתושבי הדרום בפרט, כי רצועת עזה נושמת ובועטת. השקט הארוך שהושג מאז מבצע עמוד ענן הלך וכורסם וטפטופי הרקטות לעבר הדרום הגיעו לשיא עם מטח של חמש רקטות שירה הג'יהאד האיסלאמי לעבר אשקלון באישון לילה. אם מערכת כיפת ברזל לא הייתה פרושה בשטח, התוצאות (כאן וגם בעזה) היו נראות אחרת לגמרי. הרקע לירי, ולא בפעם הראשונה, נבע מסכסוך פנימי ואישי בין הג'יהאד לחמאס וישראל הייתה זו ששילמה על כך את המחיר. בינתיים, חמאס מתכונן לסבב הבא - מטמין רקטות ארוכות טווח מתחת לרבי קומות, ובונה מתחת לקרקע מנהרות שעלות כל אחת מהן יותר ממיליון דולר.

 

עוד בחדשות

 

מנגנוני הביטחון של חמאס פרשו כוחות גדולים לאורך הצירים הראשיים שמובילים לאזור גדר המערכת עם ישראל, זאת במטרה למנוע ירי רקטות. גורם מוסמך ברצועת עזה סיפר כי מדובר במאות אנשים וכי בימים האחרונים הם תוגברו בכוחות נוספים. בישראל שבו למדיניות החיסולים נגד משגרי הרקטות ולפיכך אחמד סעד, פעיל הג'יהאד האיסלאמי ומי שהיה אחראי על הירי לעבר אשקלון, נפצע קשה כשטיל ישראלי פגע בו באחד מרחובות עזה ואילו מי שירה רקטות לאחר הלווייתו של אריאל שרון, חוסל אף הוא בתקיפה ממוקדת.

 

בחמאס אמנם פעלו נגד המשך הירי, אבל זה לא מנע מהם בעבר להשתמש במדיניות הדלת המסתובבת כאשר חשודים בירי שנעצרו, נחקרו ושוחררו כעבור זמן קצר בלבד. עם שקט או בלעדיו, בחמאס עסוקים בהפקת לקחים מהמערכות הקודמות מול ישראל ובהתעצמות לקראת המערכה הגדולה הבאה.

קריית מלאכי, בניין שנפגע ב"עמוד ענן". האיום עדיין קיים (צילום: חב"ד אינפו) (צילום: חב
קריית מלאכי, בניין שנפגע ב"עמוד ענן". האיום עדיין קיים(צילום: חב"ד אינפו)

מחנה אימונים לנערי חמאס (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מחנה אימונים לנערי חמאס(צילום: MCT)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

המנהרה שנחשפה ליד עין השלושה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המנהרה שנחשפה ליד עין השלושה(צילום: EPA)

לרשות חמאס עומדת כיום כמות מרשימה של רקטות M-75 מתוצרת עצמית שיכולות להגיע עד גוש דן. כלקח ממהלך הפתיחה של מבצע "עמוד ענן", שבו הושמדו מרבית רקטות הפאג'ר ברצועת עזה שפוזרו בבורות שיגור, החליטו בחמאס להטמין את הרקטות שלהם ליד אתרים רגישים, בהם מאגרי מים, שייפגעו אם הבורות יותקפו ויספקו לחמאס תמונה תודעתית ושקרית שישראל פוגעת בתשתיות אזרחיות.

 

בנוסף, חמאס שומר את הרקטות שלו גם מתחת לבניינים רבי קומות ובתוכם, ושם נמצאים גם חלק מהחמ"לים של הזרועות הצבאיות. הארגון גם הציב מצלמות תצפית שאוספות מודיעין על צריחי מסגדים ועל גגות מגדלי המים ברצועה - שוב, כדי לגרום לצה"ל לחשוב הרבה פעמים לפני שיתקוף מסגד שתמונות ההרס שלו יופצו, קרוב לוודאי, בכל העולם.

 

אך בחמאס בונים גם מתחת לקרקע. רשת המנהרות בתוך הרצועה, שבהן אמורים לעבור פעילים ממקום למקום ולהסתיר את ההנהגה בעזה, ממשיכה להיבנות במרץ. ההערכה היא שברצועת עזה ישנן מנהרות שמסתיימות מתחת לשטח ישראל, בדומה לזאת שהתגלתה בסמוך לקיבוץ עין השלושה - שהחלה סמוך לחאן יונס והסתיימה כ-200 מטרים בתוך שטח ישראל. המאמץ המושקע בכך הוא גדול הן מבחינת האמצעים והן מבחינה כלכלית. עלות כל מנהרה כזאת עומד על למעלה ממיליון דולר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חמושי חמאס ברצועה
צילום: רויטרס
מומלצים