שתף קטע נבחר

הגיל שאפשר להתחיל: מקונן מחולל מהפך

בגיל 18 קבע הרץ האתיופי תוצאה מדהימה במרתון דובאי ושינה את התפיסה לגבי הגיל בו ראוי להתחיל להשתתף בריצה הארוכה מכולן. האם המרתון בדרך למהפכה של ממש?

במרחק שעת טיסה מהיכן שייערך מרתון תל אביב, נקבעה בדובאי אחת מהתוצאות המדהימות אי פעם בריצת מרתון. טסגייה מקונן אספה האתיופי, רק בן 18 חצה את קו הסיום ב-2:04:32 שעות, תוצאה בלתי נתפסת לרץ כל כך צעיר בריצה הראשונה שלו אי פעם למרחק הזה.

 

רצי מרתון מקצוענים הם לרוב רצים עתירי ניסיון שצלחו כבר את ריצות המסלול ל-5,000 ו-10,000 מטרים. דוגמא ידועה היא זו של הרץ הפיני הנס קולמיינן שניצח באולימפיאדת 1912 בשטוקהולם ושמונה שנים לאחר מכן, באולימפיאדת אנטוורפן 1920 כשכבר היה בן 30 זכה בזהב במרתון.

 

טסגייה מקונן אספה חוגג את הניצחון בדובאי (צילום: AP) (צילום: AP)
טסגייה מקונן אספה חוגג את הניצחון בדובאי(צילום: AP)

 

אמיל זאטופק האגדי המכונה הקטר הצ'כי

 היה בן כמעט 30 כשבאולימפיאדת הלסינקי 1952 רשם טרבל מדהים ב-5,000, 10,000 ומרתון. באולימפיאדת מונטריאול 1976, ניסה הרץ הפיני לאסה וירן (27 דאז) לשחזר את ההישג של זאטופק אך אחרי שניצח ב-5,000 ו-10,000 מטרים, סיים "רק חמישי במרתון, הישג נהדר כשלעצמו.

 

ויש גם זווית ישראלית, היילה סטאין, שיאן ישראל במרתון (2:14:21 שעות) החל לרוץ רק לאחר גיל 30 ועד היום נחשב לרץ המרתון המבוגר ביותר שהופיע באולימפיאדה כשעשה זאת בגיל 53 (אם כי לטענתו של סטאין הוא היה "רק" בן 46).

 

זאטופק מקבל את אחת משלוש מדליות הזהב שלו בהלסינקי (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
זאטופק מקבל את אחת משלוש מדליות הזהב שלו בהלסינקי(צילום: GettyImages)

 

גם היום אנחנו חוזים בתופעה של כוכבי ריצות ל-5,000 ו-10,000 מטרים שעושים את ההסבה למרתון. ישנו כמובן היילה גברסילאסי, פעמיים אלוף אולימפי ב-10,000 מטרים שהמציא את עצמו מחדש בריצה הארוכה ביותר ואף קבע בה שני שיאי עולם.

 

קנניסה בקלה, שיאן העולם ב-5,000 ו-10,000 מטרים ומו פראח, האלוף האולימפי ואלוף העולם באותם מרחקים, עומדים בעצמם להתנסות במרתון, בקלה בפריז ופראח בלונדון. "לדעתי אחרי הנסיונות האלה, הם יחזרו לריצות המקוריות שלהם, בקלה הרי הבטיח שיא עולם ב-10,000", טוען מומחה המרתונים הישראלי, יורם אהרוני.

 

בקלה. יתנסה בקרוב בריצה הארוכה ביותר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בקלה. יתנסה בקרוב בריצה הארוכה ביותר(צילום: AFP)

 

מקונן מציג גישה שונה כשבחר להתמקד במרתון כבר בתחילת הקריירה, מעניין יהיה לראות האם ספורטאים אחרים יאמצו אותה. אחת הסיבות לבחור במרתון בגיל צעיר היא כלכלית, בעוד בריצות מסלול הפרסים כספיים זעומים, בריצה הארוכה ממתין הכסף הגדול.

 

מבחינה פיזית אמנם עדיף לגוף לצבור ניסיון ולהתחיל בריצת מרתונים רק באמצע שנות העשרים או מאוחר יותר אך הסוכנים הרבים הפוקדים את אפריקה מכוונים את האתלטים להעדיף את המרתון כדי לסייע לספורטאים להתפרנס.

 

טסגייה מקונן אספה. מהפכה של ממש? (צילום: AP) (צילום: AP)
טסגייה מקונן אספה. מהפכה של ממש?(צילום: AP)

 

מעניין יהיה לראות האם מקונן יצליח לשבור בעתיד את שיא העולם של ווילסון קיפסאנג הקנייתי (2:03:23 שעות), כבר עכשיו הוא לא רחוק משם ואם אכן יעשה זאת אולי הוא יסחוף אחריו רצים נוספים להתנסות במרתון בגיל צעיר ולא רק מסיבות כספיות.

 

שער השנה של ברק יצחקי בסכנה? צפו

שופט הודיע: מעכשיו מוציא רק אדומים. צפו

לא תאמינו איך הכדור הזה לא נכנס לשער

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טסגייה מקונן אספה
צילום: AP
מומלצים