שתף קטע נבחר

 

ממרס: יצרנים יחויבו למחזר ציוד אלקטרוני

אושרו התקנות להפעלת החוק לעידוד מחזור של ציוד חשמלי ואלקטרוני משומש ומקולקל. יצרנים ורשויות מקומיות יחויבו להעמיד לציבור מכלים לאיסוף פסולת כמו סוללות ומנורות. בנוסף, משווקים גדולים של מכשירי חשמל יחויבו לפנות על חשבונם ציוד משומש. "מטרד סביבתי יהפוך למשאב כלכלי"

ועדת הכלכלה אישרה היום (ג') תקנות המאפשרות להפעיל מה-1 במרס את החוק לעידוד המחזור של ציוד חשמלי ואלקטרוני משומש ומקולקל. זאת, במטרה לצמצם את כמויות הפסולת של ציוד זה והטמנתן באתרי אשפה באופן שגורם נזק סביבתי ובריאותי. סמנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, יורם הורוביץ, מסר כי כמות הפסולת מצטברת כיום מגיעה לעד כ-130 אלף טון בשנה.

 

 

החוק מחייב יצרן או משווק לפנות על חשבונו את הציוד המשומש כדי למנוע את השלכתו למזבלות. לגבי איסוף סוללות ומנורות, חייבים יצרנים להעמיד לציבור מכלים לאיסוף המוצרים, בחנויות ואתרי המכירה האחרים. התקנות קובעות רף מזערי לכמויות שמוכרים היצרנים והמשווקים שמתחתן הוראות החוק לא יחולו עליהם.

 

לגבי ציוד שלא נאסף בידי היצרן או המשווק, החוק מחייב את הרשויות המקומיות להציב מכלים גדולים לאסוף את הפסולת האלקטרונית בשכונות מגורים וגם במרכזי איסוף עירוניים, משם היא תילקח למחזור. בכל מקרה חובת האיסוף והמחזור תחול על כל כמות של סוללות, מצברים ונורות.

 

הקלות לעסקים קטנים

הרף נקבע בהסכמה עם המוסדות הכלכליים הציבוריים. לפיכך הוראות החוק לא יחולו על מי שמוכר במשך שנה מוצרים במשקל שמתחת ל-1,000 ק"ג, למעט מנורות, או עד 25 פריטים גדולים (מקררים, מזגנים, תנורי חשמל למיניהם) ועד 200 פריטים של מכשירים קטנים (צגי מחשב וטלוויזיה, טלפונים וציוד תקשורת וטכנולוגיית מידע אחרים). במקרים אלה הפסולת הזאת אמורה להגיע למכלים המיוחדים לפינוי באמצעות הרשויות המקומיות.

 

סמנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ציין כי לא היה ראוי להטיל את חובות החוק בצורה גורפת כדי שלא לפגוע בעסקים קטנים כך שעלות האיסור לא תגולגל על המחיר לצרכן. הוא ציין כי מדובר בכמות עסקים קטנה. לדבריו, יישום החוק בפועל מחייב פעולת הסברה לציבור לשינוי חלק מהרגליו בדומה ליישום חוק האריזות. "חשוב ליידע את הציבור כי הקשר עם מוכר הציוד לא מסתיים בקנייה אלא נמשך עד לפינוי המכשיר המשומש".

 

עמותת אדם טבע ודין, שהיתה מיוזמי החוק, מעריכה כי יעדי איסוף ומחזור הפסולת האלקטרונית יעלו באופן הדרגתי מ-2014 עד 2020 לכדי 50% מהמכשירים הנמכרים מדי שנה כך ש"המטרד הסביבתי יהפוך למשאב כלכלי", באמצעות מיחזור חומרי הגלם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים