בג"ץ קבע: זוג אבות יוכרו יחד כהורים
לאחר הליך פונדקאי בארה"ב אישר צו אמריקני כי אילן ואלון טבק-אבירם הם הורי הילדה. משרד הפנים סירב לרשום את שניהם כהורים. שופטי בג"ץ קיבלו את עתירת האבות. האבות ל-ynet: "שמחים על תחושת הצדק"
עוד בחדשות:
בנט: "אם פלסטינים ישלטו על יהודים, הם יהרגו אותם"
גיבור היום: מנע משודד בנק להימלט עם השלל
ההחלטה, שניתנה היום (ג') וצפויה להשפיע על זוגות חד-מיניים רבים, הגיעה בעקבות עתירה של בני הזוג אילן ואלון טבק-אבירם. בני הזוג, פסיכולוג ועורך דין במקצועם, מנהלים מערכת יחסים זוגית זה 17 שנה, ורשומים כנשואים במרשם האוכלוסין בישראל, לאחר שהתחתנו בקנדה.
לפני כחמש שנים החליטו להביא ילד לעולם, ולאחר ניסיונות רבים הצליחו "להשיג" הריון באמצעות הפריה מלאכותית בקליניקה בארצות הברית. שניהם נתנו דוגמיות זרע, ובתעודת הלידה שהונפקה שם לאחר הלידה, לפני כשנתיים וחצי, צוין כי שניהם הוריה של הילדה. צו בית משפט מקומי אישר זאת.
כששבו לארץ, פנו עם הצו למשרד הפנים וביקשו להירשם כהורים, אך נתקלו בסירוב. ההליך בישראל מחייב ביצוע בדיקה גנטית בארץ שבגינה נרשם האב הביולוגי כאב, והאב שאינו ביולוגי מחויב לקיים הליך אימוץ על מנת להירשם כאב. בני הזוג טבק-אבירם החליטו להיאבק להכרה משותפת ללא ההליך ומבלי שאחד מהם ייחשב להורה מאמץ, ובכך לסלול את הדרך עבור אחרים.
המדינה טענה מנגד כי הדרך היחידה להכיר בהורות משפטית מן הסוג שמבקשים העותרים היא בדרכים משפטיות, וכי פקיד המרשם אינו מוסמך להכריע בשאלות של הורות משפטית, ולפיכך בלא צו אימוץ או צו הורות ישראלי המוצגים לו, אין הוא יכול לרשום את ההורה הלא-ביולוגי כאביה של הילדה. המדינה גם הדגישה את חשיבות דיוק מרשם האוכלוסין ואמינותו.
חמישה מול שניים
הרכב של שבעה שופטי בג"ץ קיבל את העתירה ברוב של חמישה - המשנָה לנשיא מרים נאור והשופטים עדנה ארבל, סלים ג'ובראן, אסתר חיות ויורם דנציגר - נגד דעתם של השופטים אליקים רובינשטיין וחנן מלצר.דעת הרוב קבעה כי האב שאינו-ביולוגי יירשם כאביה של הילדה במרשם האוכלוסין, נוכח הבדיקה הגנטית שמצאה את בן זוגו כאב הביולוגי, ועל יסוד תעודת הלידה ופסק הדין שניתנו להם בארה"ב שם ביצעו את ההליך, ובהם רשומים שניהם כאבות.
השופטת נאור ציינה בין היתר כי האב שאינו ביולוגי "אינו מבקש להירשם במרשם האוכלוסין מכוח טענה שהורותו לילדה היא הורות ביולוגית, אלא משום שהוא מחזיק תעודה ציבורית תקפה המלמדת על היותו הורה משפטי לילדה".
נאור ציינה כי אין מדובר באפליה של זוגות חד-מיניים, שעה שהנוהל פוגע גם במגזרים אחרים, והוסיפה כי במבט כולל "אזרחים ישראליים לא מעטים פונים להליך פונדקאות בחו"ל... מצויים בהם גם זוגות הטרוסקסואליים, אשר לרוב יכולים להגשים את הורותם גם בכמה דרכים נוספות, זוגות חד-מיניים וגם יחידים, שלפי הדין הקיים, אפיק הפונדקאות בחו"ל הוא הזדמנות מעשית מרכזית עבורם, ולעתים יחידה, להפוך להורים. בעשותם כן הם מממשים יצר טבעי הטבוע באדם, להעמיד צאצאים ולהקים משפחה. יש לחפש את הדרך להקל את דרכם - והכול תוך שמירת אינטרסים אחרים הראויים להגנה".
בני הזוג טבק-אבירם סיפרו הערב ל-ynet כי בנוסף לילדה שבשמה יצאו למאבק, נולדו להם בהליך דומה זוג תאומים שייהנו גם הם מפסיקת בג"ץ. "אנחנו נרגשים מאוד ושמחים מאוד על תחושת הצדק שנעשה ותיקון העוול", אמרו. "כל הטענות שלנו התקבלו בצורה מוחלטת על-ידי השופטים, והתחושה טובה במיוחד נוכח כך שמדובר בפסיקה מחייבת שתמנע מהדברים לחזור על עצמם, כך שזוגות רבים, בהם לא מעט סטרייטים, לא יצטרכו לעבור תהליך אימוץ יקר, ארוך ובעיקר מיותר".
עורך דינם חנוך ארליך הוסיף כי "פסק הדין מוכיח שבית המשפט העליון קשוב להתפתחויות החברתיות במדינת ישראל, התפתחויות שמקדימות בשנות דור את מודעות שתי הרשויות האחרות - המחוקקת והמבצעת. נעשה צעד דרמטי לטובת זכויות האדם בישראל, בפן של ההכרה בכל אדם באשר הוא להורות".
בתוך כך, שופטי בג"ץ דחו פה אחד עתירה נוספות של בני זוג חד-מיניים שאוחדה עם העתירה של בני הזוג טבק-אבירם. דורון ממט מגד ודורון גדעוני מגד סירבו לבצע בארץ בדיקה גנטית שתעיד על קשר ביולוגי-גנטי בין הילד שנולד להם בפונדקאות לבין אחד מהם, ודרשו להתבסס על בדיקה ואישורים שניתנו בחו"ל.
אף על פי שעתירתם נדחתה, השניים הביעו סיפוק מכך שטענות רבות שהניחו בפני בית המשפט התקבלו. עו"ד יהודית מייזלס שייצגה אותם אמרה כי מדובר בצעד חשוב. לדבריה, "בית המשפט העליון הכיר בהורות משפטית שאיננה גנטית כשוות ערך, וסלל את הדרך לרישומה ללא צורך בניהול הליך משפטי מסורבל. פסק הדין נותן פתרון גם למקרים של זוגות הטרוסקסואליים שמבצעים פונדקאות בחו"ל וזקוקים לתרומת ביצית. עד היום, אימהות אלה נדרשו לעבור הליך ארוך ומשפיל של אימוץ באמצעות תסקיר".