היסטוריה בסין: פיצוי על אפליית נשים
חברת הדרכה דחתה את מועמדותה של קאו ג'ונג למשרה משום שהיא אישה. "המשרה כוללת הרמת מכלי מים", הוסבר לה. קאו לא ויתרה
צעד גדול לנשיות: קאו ג'ונג, בוגרת תואר ראשון מבייג'ינג חיפשה - כמו רבים משכבת גילה - עבודה שתוכל להכניס לה מעט כסף לחשבון הבנק שלה כדי שתוכל לשלם את ההלוואות שלקחה. אך היא נתקלה בחברת הדרכה שסירבה לה באופן חד משמעי מהסיבה הבאה: המגדר שלה.
עוד חדשות בעולם:
חבר הקונגרס מפרשת פינטו איים על כתב. צפו
הבת לאביה הטייקון: אני לסבית, קבל אותי רוקסטאר: האפיפיור על שער ה"רולינג סטון"קאו לא ויתרה והחליטה להילחם. היא שכרה עורך דין ותבעה את החברה. בחודש שעבר היא הגיעה עם החברה להסכם פשרה לפיו תקבל 30,000 יואן פיצויים. התביעה שהגישה קאו בגין אפלייה על בסיס מגדר נחשבת לראשונה מסוגה בהיסטוריה של סין.
"הייתי צריכה עבודה כדי לשלם את ההלוואה שלקחתי. רציתי את העבודה הזאת. לדעתי כל עוד אדם יכול לבצע את העבודה לפי דרישותיה - וזה לא עקרוני מה המגדר שלו", הסבירה קאו, בת 23, לעיתון הבריטי "גרדיאן".
חברת ההדרכה הפרטית שדחתה את קאו ציינה במודעתה כי היא מעוניינת בגבר למשרת עוזר בכיר. כשהגישה קאו בקשה למשרה - החברה דחתה אותה בנימוק שהתפקיד כרוך במילוי משימות פיזיות כמו החלפת מכל של מים מינרליים.
אף שהצעד שלה - הגשת תביעה - חריג בנוף הסיני, הבעיה שהיא העלתה לסדר היום הציבורי אינה חריגה כלל. יותר מ-90 אחוזים מהסטודנטיות שהשיבו לסקר של הפדרציה הנשית בסין ב-2011 טענו כי הופלו לרעה על ידי מעסיקים בשל מגדרן.
שינוי במדיניות המשפחה יגביר את מגמת האי-שוויון
"למרות קיומו של חוק הקובע כי נשים יזכו לאותן הזכויות שלהן זוכים גברים במעמד קבלה לעבודה, במציאות חברות רבות כותבות במודעות שלהן כי הן אינן מעוניינות בנשים. זה מאוד תמוה. אף משרד ממשלתי לא מפקח על זה או מעניש על כך", אמר פרקליטה של קאו, יואנג ייזי.
לפי ה"גרדיאן", מדובר במדיניות שעומדת בניגוד מוחלט לקידום ההיסטורי של שוויון מגדרי של המפלגה הקומוניסטית בסין ושיעור התעסוקה הגבוה של נשים במדינה. סין שיגרה לחלל את האסטרונאוטיות הראשונות ומינתה נשים לתפקידים רמי דרג בצבא.
אך דווקא במגזרים העסקיים שחווים התפתחות אסטרונומית בשנים האחרונות, נרשמים שיעורי
אי-שוויון גדולים בין נשים לגברים. מחקר מראה כי שכר הנשים המועסקות בעיר ביחס לשכר הגברים ירד מ-84% ל-74% בשנים 2007-1995.
סוכנות הידיעות הרשמית שינואה הזהירה כי הקלה בחוקים הקשורים בתכנון משפחה עשויה להחמיר את האפליה בשוק העבודה, משום שמעסיקים יהיו פחות סבלניים מנשים שייקחו יותר מחופשת לידה אחת.
הרשויות בסין אמרו לקאו כי לא ניתן לטעון לאפליה משום שהחברה שינתה את דרישות המשרה לאחר תלונתה. בתוך כך, תביעתה, שהסתיימה בפשרה ולא בהחלטת בית משפט, אינה מהווה תקדים לפי החוק הסיני. אך קאו ופרקליטה חשים אופטימיות שהמקרה יעודד נשים אחרות להגיש תביעות נגד מעסיקים מפלים.