"איראן יכולה לבנות פצצה מתי שהיא רוצה"
מאחורי ההערכה הזו עומד ראש המודיעין הלאומי של ארה"ב שהזהיר כי לאיראן יש את היכולות לייצר נשק גרעיני. לדבריו, הכול תלוי במנהיגים בטהרן
למרות הסכם הביניים עם איראן , ארצות הברית מזהירה מפני איום הנשק הגרעיני של הרפובליקה האיסלאמית: דו"ח הערכה של המודיעין האמריקני הוצג אמש (יום ד') לוועדת המודיעין של הסנאט וממנו עולה כי לאיראן יש את היכולת המדעית, הטכנית והתעשייתי לייצר בסופו של דבר נשק גרעיני.
עוד חדשות בעולם:
"250 מיליון ילדים לא יודעים קרוא וכתוב"
בשל ביקור בישראל: התפטרה שרה בתוניסיה
במקום צעצוע בארוחת ילדים: הרואין
לדו"ח צורפה עדותו של ראש המודיעין הלאומי, ג'יימס קלאפר, שכתב כי "טהרן ביצעה התקדמות טכנית במספר תחומים כולל העשרת אורניום, בניית כורים גרעיניים וטילים בליסטיים והיא יכולה, רק אם תחליט לעשות כך, לבנות טילים בעלי יכולת נשיאת נשק גרעיני".
לפי הערותיו של קלאפר, היכולת האיראנית לייצר טילים עם ראשי חץ גרעיניים תלויה עכשיו ברצון הפוליטי של מנהיגי הרפובליקה האיסלאמית ולא במגבלות טכניות.
"איראן ביצעה התקדמות בשנה שעברה בהתקנת צנטריפוגות במתקן להעשרת דלק, ייצור צנטריפוגות מתקדמות והיא אגרה עוד אורניום ברמת העשרה נמוכה. השיפורים האלו ממקמים את איראן במצב טוב יותר לייצר אורניום מועשר לרמה צבאית אם תבחר לעשות זאת", נכתב בדו"ח.
המודיעין האמריקני קובע כי איראן עשתה ויתורים בתוכנית הגרעין כדי להשיג הקלה בסנקציות הבינלאומיות בשלב הראשון של העסקה עם שש המעצמות. עם זאת, קלאפר מודה בעדותו לוועדה כי "המודיעין האמריקני לא יודע אם האיראנים יחליטו בסופו של דבר לבנות פצצה גרעינית".
בחודש הבא צפויים להתחדש השיחות בין נציגי איראן והמערב על הסכם הקבע בנושא תוכנית הגרעין האיראנית. ההערכה האמריקנית מתיישבת עם דבריו של שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, שהצהיר בראיון בשבוע שעבר ל-CNN כי איראן מעולם לא התחייבה בהסכם הביניים לפרק את תוכנית הגרעין שלה.
"בשום מקום בהסכם לא כתוב שאיראן מחויבת לפרק ציוד גרעיני והיא תוכל בכל רגע לחזור לתפקוד מלא. "מה שאיראן הסכימה לגביו היה לא להעשיר אורניום יותר מחמישה אחוזים. לא הסכמנו לפרק שום דבר", אמר זריף בראיון.
גם הנשיא חסן רוחאני התראיין לרשת CNN ושב על הצהרת מדינתו שאין ברצונם להשיג את הפצצה. "המטרה של שיחות הגרעין היא ליצור אמון. העם האיראני לא סומך על האמריקנים אחרי עשרות שנים ומעשים של כמה נשיאים אמריקנים", הצהיר רוחאני.
"סוריה הפכה למגנט לגורמים קיצוניים"
דו"ח המודיעין שהוכן עבור הסנאט גם מעלה חששות רבים מפני מה שמתרחש בסוריה. ראש המודיעין קלאפר הביע דאגה מהפיכתה של סוריה ל"מגנט לקיצוניים", כהגדרתו.
לדבריו, 26 אלף לוחמים בצבאו של הנשיא בשאר אסד מוגדרים קיצוניים. הוא העריך כי 7,000 לוחמים זרים הגיעו לסוריה מ-50 מדינות, רבים מאירופה והמזרח התיכון והם מהווים דאגה גדולה לא רק לארה"ב, אלא לעולם כולו.
"במגעים עם העמיתים שלנו ובמיוחד באירופה, יש דאגה עצומה שהקיצוניים שנמשכו לסוריה עוברים אימונים ואז יחזרו למדינות שלהם ויבצעו פעולות טרור", כתב קלאפר שהזהיר גם מפוטנציאל הטרור שעלול לפגוע גם באדמה אמריקנית.
הבכיר האמריקני התריע גם מפני "גלישת העימות מסוריה ללבנון ולעיראק. "זרימת פליטים לירדן, טורקיה וללבנון מערער את היציבות", כתב קלאפר.
ראש המודיעין האמריקני גם התייחס למסוכנות של צפון קוריאה וציין כי היא חידשה את הפעילות בכור הגרעיני שלה ומתכוננת לשגרר טילים. בנוסף, הזהיר קלאפר מפני המחלוקות האתניות בבלקן, האלימות הפוליטית באוקראינה והעימותים במדינות באסיה כמו תאילנד, מיאנמר ובנגלדש.