שתף קטע נבחר

 

לבנון נגד הפליטים מסוריה: "סכנה קיומית"

כיום שוהים בלבנון 900 אלף פליטים סורים. המצב יוצר מתיחויות, פוליטיקאים דורשים לסגור את הגבול ואזרחים טוענים שבגללם הם מתקשים למצוא עבודה

לבנון היא מדינה קטנה ושסועה בפני עצמה, עם קצת יותר מארבעה מיליון תושבים שעכשיו צריכים להתמודד עם השלכות מלחמת האזרחים בסוריה השכנה. מדובר לא רק בפיגועים של ארגוני טרור שונים נגד חיזבאללה בשל מעורבותו בלחימה בסוריה. על פי נתוני הנציבות העליונה לענייני פליטים באו"ם, יש כיום 900 אלף סורים בלבנון. רק בחודש ינואר, על פי אותם נתונים, הגיעו 50 אלף פליטים חדשים, והמצב יוצר עימותים בינם לבין האוכלוסייה בלבנון.

 

עוד בחדשות:

 

על פי נתונים שפורסמו השבוע, מלחמת האזרחים בסוריה גבתה כבר 136 אלף קורבנות. תושבים רבים שהצליחו להימלט בזמן עברו את הגבול לטורקיה ולירדן, אבל רובם הגיעו ללבנון. לצד הניסיונות של השלטונות לסייע לאותם פליטים ולהזדהות עם סבלם, בחודשים האחרונים בולטת לעין תופעה הולכת וגוברת של גילויי שנאה כלפיהם, ורבים רואים בפליטים עול על החברה הלבנונית ועל השלטונות.

 

 (צילום: CNN) (צילום: CNN)
(צילום: CNN)

ילדים סורים במחנה פליטים בלבנון. (צילום: CNN) (צילום: CNN)
ילדים סורים במחנה פליטים בלבנון.(צילום: CNN)
 

אחד העימותים התרחש במזרח לבנון, שם שרפו תושבים מקומיים אוהלים של פליטים סורים בעיירה קסרנבא ואילצו אותם לעזוב. הדבר קרה אחרי שאחת המשפחות טענה כי פליט תקף מינית את בן המשפחה שסובל מנכות. ההאשמה נבדקה על ידי רופא מקומי והתבררה כלא נכונה. אחד מתושבי העיירה שסירב להזדהות הודה כי הטענות היו מפוברקות מלכתחילה, וכי הרקע לפרשה היה הרצון של בעלי הקרקע שעליה שהו הפליטים לגרש אותם מאדמתם.

 

אירוע נוסף שמעיד על מורת הרוח מהנוכחות של הפליטים הסורים במדינה התרחש בעיירה לבעא בדרום לבנון. תושבים מקומיים מחו נגד השכרת בית ספר בעיירה כדי להעניק מקלט ל-70 משפחות סוריות עקורות, בטענה שבית הספר לא יכול לקלוט אותם. במקביל, גם המועצות המקומיות בלבנון מצטרפות למגמה זו ומטילות מגבלות על תנועת הפליטים הסורים ועל נוכחותם בשטחן.

 

ברשתות החברתיות נרשמו לאחרונה הצהרות מאוד חריפות ושנויות במחלוקת נגד הפליטים מצד אנשי תקשורת בלבנון. רישא א-זין, כתבת ערוץ NBN, המזוהה עם יו"ר הפרלמנט הלבנוני השיעי נביה ברי, הציעה אחרי שביקרה במחנה פליטים בערסאל במזרח המדינה, לחלק גלולות למניעת היריון לפליטות הסוריות. סנא אבו חיידר, עיתונאית מערוץ אל-מיאדין המזוהה עם חיזבאללה, הביעה בחשבון הפייסבוק שלה שמחה לאיד על כך שהפליטים קופאים מקור בסופת השלגים שהייתה בלבנון לפני יותר מחודש.

 

פליטים מסוריה. סבלו מאוד בסופת השלגים שהייתה בלבנון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פליטים מסוריה. סבלו מאוד בסופת השלגים שהייתה בלבנון(צילום: AFP)
 

בתוכנית קומית ששודרה בערוץ טלוויזיה לבנוני שודר מערכון סאטירי, שבו פליט סורי מסתתר בתוך תא המטען במכונית של אזרחית לבנונית, כדי להתחמם. כשהאחרונה מגלה אותו היא זועמת ולועגת לו שהוא קבצן, והוא תוהה: "מדוע אתם הלבנונים לא אוהבים לעזור?". אותו מערכון סאטירי זכה לביקורת נוקבת בכלי התקשורת של החיזבאללה, שטענו כי מדובר בגזענות.

 

העניים נגד הפליטים

האישיות הלבנונית שהפכה למזוהה יותר מכל עם השנאה לפליטים, הוא שר האנרגיה הלבנוני ג'ובראן באסיל, ממפלגתו הנוצרית של הגנרל מישל עון, בן הברית של חיזבאללה. האחרון קרא לסגור את הגבול בפני הפליטים כיוון שהדבר מהווה סכנה קיומית ללבנון. הוא אף קרא לממשלה לדון באופן רציני באפשרות של גירוש העקורים הסורים מלבנון,

 מה שעורר ביקורת רבה במדינה. גם אזרחים עניים בלבנון, ששיעורם נאמד ב-28 אחוזים, מתלוננים לאחרונה על כך שהנהירה של הפליטים מקשה עליהם במציאת עבודה.

 

ואיך מרגיש פליט סורי בלבנון? "אני לא יוצא מהבית, אלא במקרי חירום", סיפר אמג'ד, צעיר סורי מאזור חלב, שמתגורר עם קרוביו בשכונה המזוהה עם המשטר הסורי. זו הסיבה שהוא מסתיר את דעותיו ואת תמיכתו במורדים: "חלק מצעירי השכונה תוקפים אותי בכל פעם שאני יוצא ומנסים להוציא ממני את הדעות הפוליטיות שלי".

 

סיפורה של סעאד, פליטה סורית מדמשק שהגיעה ללבנון לפני כמה חודשים, מדגים גם הוא את המתיחות בין הפליטים הסורים למקומיים. בעת שעלתה על מונית היא ביקשה מהנהג להוביל אותה למקום מסוים בביירות, אך האחרון הסביר לה שהדרך סגורה והוא יוריד אותה בכביש צדדי. סעאד לא נשארה חייבת והטיחה בפניו: "כיוון שאני סורית אתה מזלזל בזכויות שלי ורוצה לנצל אותי. אתם שונאים אותנו ושונאים את הנוכחות שלנו פה".


פורסם לראשונה 02/02/2014 23:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מחנה פליטים סורים בלבנון
צילום: AFP
מומלצים