קרב סרטים: הכנסת בסרט הסברה על המילה
מועצת אירופה זימנה את הבמאי היהודי ויקטור שונפלד להציג את סרטו הרואה במילה "הליך פוגעני", ובכנסת מיהרו להפיק סרט הסברה נגדי, המפרט את חשיבותו ויתרונותיו של ההליך, בהשתתפות מנהלי בתי חולים ורופאים יהודים וערבים. נחמן שי: "אסור להפקיר אף הזדמנות להדוף את הטענות נגד המילה"
הפרלמנט הישראלי בחזית המאבק למען ברית המילה , ומועצת אירופה מקדמת דיון סביב סרט המתנגד להליך. אל מול הניסיונות להגביל את קיום המצווה במדינות אירופה, הפיקה הכנסת סרטון הסברה בעדה, ובו היא קובעת: ברית היא חופש דת, ואין בה נזק או סכנה.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
בסרט, "For Life" שמו, שהוצג על ידי ח"כ נחמן שי בפני האסיפה הפרלמנטרית של מועצת אירופה, שדנה בסוגיה בשבוע שעבר - מופיעים רופאים המבקשים לדחות את הטענה כי ברית המילה היא הליך מסוכן, וקוראים לחופש דת בנושא זה ליהודים ולמוסלמים.
אפילו רוג'ר מור גויס. סרט ההסברה של הכנסת
לקראת הדיון יזם יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, את הפעילות הפרלמנטרית בעניין, שתרמה לגיוסם של כ-100 חברי מועצת אירופה בדרישה לבטל את ההחלטה הקודמת בנושא. לפני צאתו למועצה, נודע לח"כ שי כי מתנגדי הברית מתעתדים להציג סרט המפרט את סכנותיה: "It's a Boy!"של ויקטור שונפלד.
אדלשטיין מיהר ליזום הפקת סרט תעמולה נגדי מטעם הכנסת (יחד עם לשכת הפרסום הממשלתית) באורך של כ-15 דקות, שעתיד לשמש את נציגי הכנסת ומשרד החוץ גם בהמשך - עד לביטולה של ההחלטה.
מי שמשמיץ ומי שמעודד
בין השאר, מופיעים בסרט מנהלי בתי החולים "איכילוב" ו"הדסה הר הצופים", המנהלים המוסלמים של בתי החולים
בנצרת ובנהרייה, חתן פרס ישראל פרופ' אברהם שטיינברג, יו"ר הכנסת ואחרים. הדוברים מצדדים ביתרונות המילה מבחינה רפואית, על פי מחקרים, וכן מקעקעים טענות על סבל של התינוק בזמן המילה.
"מלו אותי בגיל שמונה ימים, וזה הרבה יותר טוב מאשר לבצע את הברית מאוחר יותר", מצוטט השחקן רוג'ר מור, בפתיח של סרט ההסברה מטעם הכנסת. "לברית יש המון יתרונות וכמעט שאין חסרונות, אם היא בוצעת בצורה נכונה על ידי מוהלים מוסמכים ובגיל צעיר במיוחד", אומר פרופ' שטיינברג.
הגניקולוגית ד"ר חנה קטן, בעצמה אם לשישה בנים - מראויינת כאם וכרופאה גם יחד: "נעשו מחקרים רבים על הקורלציה שבין גיל התינוק ורמת הכאב". ככל שהתינוק צעיר, היא מסבירה, כך הכאב מורגש פחות. פרופ' גבי ברבש, ד"ר מסעד ברהום ופרופ' אסנת לבציון-קורח מעלים טיעונים מפורטים על "מחקרים משמעותיים שהוכיחו את היתרונות במניעת מחלות המועברות במגע מיני".
הרבה הפחדות ותמונות תקריב מדממות. הטריילר ל"It's a Boy"
לפני מספר ימים, לאחר הדיון החוזר, העלתה מועצת אירופה לערוץ היוטיוב שלה, ראיון שערכה עם
ויקטור שונפלד, במאי יהודי ויוצר הסרט המתנגד לברית המילה, "It's a Boy", שבה שיבח שונפלד את החלטת המועצה וחיזק אותה: "עשיתי את הסרט דווקא מהזווית של זהותי היהודית, לאחר שראיתי שיש טאבו בנושא בעולם היהודי והמוסלמי בהתבוננות בעיניים ואוזניים פקוחות: מה באמת קורה בברית", אמר.
"הסרט בוחן עד כמה הילד סובל בברית. הופתעתי לגלות שהילדים סובלים מאוד", והוא מתאר סיבוכים הנעים מפגיעה באברי המין - ועד למוות. "אני מאמין שגופם של הילדים ברשותם, ותפקידנו כהורים להגן עליהם. מועצת אירופה עשתה צעד חשוב קדימה, על ידי לקיחה בחשבון את זכות הילד לשלמות גופו. אף קבוצה דתית לא אמורה להיות יוצא דופן בכל מה שקשור לדאגה לשלומם של ילדים".
שונפלד עצמו הוזמן על ידי מועצת אירופה כדי להציג באמצעות סרטו (שאותו יצר כבר לפני כשבע שנים), את הטענות שהביאו את המועצה לקבוע לפני כחודשיים, כי ברית מילה אסורה בטענה לפגיעה בשלמות גופו של הילד.
"עד שנבטל את ההחלטה"
"אנחנו נמצאים בעיצומו של מאבק", אמר ח"כ נחמן שי. "עלינו מוטלת האחריות להפוך את ההחלטה על פיה. אסור להפקיר אף זירה ואף הזדמנות כדי להדוף את הטענות נגד ברית המילה, ואני מאוד שמח כי אישים בכירים מהשורה הראשונה בתחום הרפואה, נענו מיידית לבקשתנו ותרמו את עמדתם המקצועית״.
״אנו רואים בהחלטה זו פגיעה עמוקה והפרה של חופש הדת״, הוסיף. ״אין מדובר בסוגיה רפואית או בשאלת שלמותו של הילד, אלא במנהג יהודי ובמסורת שאנו כיהודים נמשיך לקיים... עצוב שאת השימוע מקיימת הוועדה לאחר שגיבשה עמדתה וקיבלה החלטה. מאה חברי האסיפה הפרלמנטארית כבר תומכים בהחלטה חדשה והפעילות עתידה להימשך, עד שתתקבל ותבטל את קודמתה״.
מועצת אירופה זימנה את הבמאי המתנגד למילה, להסביר למה היא צודקת
לפני כחודשיים קבעה מועצת אירופה בהחלטה חד-צדדית כי ברית המילה ו"מילת נשים" אסורות, אלא אם הילד או הילדה כבר עברו את גיל 15 ונתנו את הסכמתם לכך.
המועצה כינתה את המילה: "פגיעה בשלמות הגוף של ילדים", והתבססה בהכרעתה על דו"ח של ועדת
הרווחה והבריאות. ההחלטה עברה ברוב של 78 תומכים, מול 13 מתנגדים ו-15 נמנעים. בין היתר, קראה המועצה למדינות החברות בה, "להגדיר בבירור את התנאים הרפואיים, הסאניטריים והאחרים להליכים כגון מילה שאינה מוצדקת מבחינה רפואית, בילדים קטנים".
נשיא המדינה, גורמים דמלומטיים וארגונים יהודיים מחו על חוסר האבחנה בין ברית מילה, המקובלת כלגיטימית לא רק בקרב יהודים - לבין מילת נשים, והביעו חשש כי הצעד ההצהרתי ייתפס כהמלצה מקצועית של הגוף החשוב ביותר ביבשת בנושאי דמוקרטיה וזכויות האדם, מה שעלול להביא לגל חקיקה באירופה כולה לאיסור הבריתות.
בעקבות המחאה שיגר נשיא מועצת אירופה איגרת שבה נסוג מההשוואה, והבטיח לפעול לחופש הדת ביבשת, כאמור, בשבוע שבר התקיים דיון חוזר בהחלטת מועצת אירופה.
קראו עוד ביהדות :