שתף קטע נבחר

שוטר תנועה / על שיאן העולם במרתון

ווילסון קיפסאנג ניצל את עבודתו במשטרת קניה כדי להתפתח ככוכב מרתונים. כיום הוא מחזיק פמליה של 40 מכתיבי קצב וגורם לשועלי הריצות הוותיקים להחוויר

ווילסון קיפסאנג, שיאן העולם המכהן במרתון, התפרנס לפני שבע שנים בתחום החקלאות כמוכר ציוד. הוא היה אז בן 25, חובב ריצות ארוכות כמו אין ספור בני ארצו הקנייתים. באמצע העשור השלישי בחייו, החליט לעזוב את החקלאות לטובת תפקיד במשטרה המבטיח משכורת בכל מקרה. פרט לכך, וכאן העניין החשוב, לשוטרים במשטרת קניה יש זמן די והותר לנהל קריירה מקבילה בספורט.

 

קיפסאנג הוא אחד מהעשרות והמאות, ואולי גם האלפים, שגילו כמה כסף ממתין ליד קו הגמר במרתונים החשובים. הגעת ראשון, שידרגת את תנאי החיים שלך ומשפחתך לפחות לדור אחד. המגיעים במקומות המשניים מסתפקים בבונוסים של אלפי דולרים. הנה לכם הסבר מדוע המוכשרים שבין רצי ה-10,000 מטרים, מקצוע המסלול הקרוב למרתון, מעדיפים לסיים 42.195 ק"מ, מרחק המרתון המלא. כמובן שגם סוכנים שממלאים את הארנק שלהם בעמלות משפיעים על ההחלטות של הרצים.

 

ווילסון קיפסאנג - מחקלאות - למשטרה - למרתון (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
ווילסון קיפסאנג - מחקלאות - למשטרה - למרתון(צילום: GettyImages)

 

רבים מרצי ה-10,000 מטרים מזדרזים לסיים את הקריירה ולחפש אחר המרתון. קיפסאנג בניגוד אליהם דווקא לא הגיע מה-10,000, אלא מריצות הכביש שגם כן הפכו ללהיט. המסקנה היא שקיפסאנג הוא כשרון טהור במרתון, בהשוואה לגיבורי ה-5,000 וה-10,000 מטרים, הקיסר האתיופי, היילה גבריסלאסי והקנייתי, פול טרגט. שניהם פרצו גבולות: טרגאט היה הראשון לפני 10 שנים לרדת מתוצאה של 2:05 שעות, לפני ש-5 שנים אחר-כך הכניע גברסילאסי את ה-2.04.

 

עם השבתחות הדור, ווילסון ויתר רצי ההווה, נותנים פייט רציני לתוצאות של שני הסופרסטאים וגם מכניעים אותן. הדור הזה זוכה ללמוד מהניסיון של אימוני גברסילאסי וטרגאט ואף משכלל אותם. לא רק קיפסאנג כבר מחק את השיאים שלהם אלא גם פטריק מקאו. הקנייתי אליוד קיפצוגה מתנייד סביב ה-2:04 שעות.

 

גברסילאסי. עשה את ההסבה מ-10,000 למרתון בהצלחה (צילום: AP) (צילום: AP)
גברסילאסי. עשה את ההסבה מ-10,000 למרתון בהצלחה(צילום: AP)

 

אילו עוד שיכלולים יכולים לעשות רצי ההווה? פשוט, לקחת את זמני ההתקדמות של אלה שקבעו אותם, ולשפר עוד דקה ועוד דקה. קיפסאנג למשל, הוריד שניה בכל קילומטר בהשוואה לשיא הקודם של מקאו. עניין של שני צעדים עודפים, בדרך לשבירת השיא.

 

עד כמה תעשיית המרתון מפותחת, תעיד העובדה שקיפסאנג מחזיק 40 (!) מכתיבי קצב שתכליתם להתאמן איתו, וברגע המרתון הגדול לתת לו את האידנקציה מה הקצב הרצוי. בשפה הרגילה קוראים לזה "שפן" או נותן קצב". כדי לשלם ל-40 הללו, צריך להיות בעל חשבון בנק כבד, וכנראה שקיפסאנג הוא כזה, הכל מהמרתונים כמובן.

 

ווילסון קיפסאנג. התעשר מהמרתונים (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
ווילסון קיפסאנג. התעשר מהמרתונים(צילום: GettyImages)

 

ומה אצלנו?

מרתון ת"א לא יביא את וילסקון קיפסאנג ולא שם אחר נוצץ. כדי לעשות זאת, רון חולדאי היה חייב לקיצוצים נרחבים בתקציב, כולל פיטורים. משום כך הוא לא יגע בזרים יקרים וגם לא בעובדים שזקוקים לפרנסתם.

 

המסלול השטוח של ת"א והנופים המרהיבים, יענקו חוויה בפני עצמה לרבבות הספורטאים החובבים, יחד עם כמה זרים שינסו לטפל בהצעות הנדיבות של מרתון ת"א. אולי עוד 5 שנים יצטרכו מנצחי מרתון פרסים כספיים גדולים כדי להתחרות. עד אז, המרתון ה-28 לחודש הוא שלכם.

 

צפו: המורחק שהכרטיס האדום לא הספיק לו

השחקן הכי לא הוגן בכל הזמנים?

צפו: מסי משחק קריקט והוקי, פדרר סומו

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: GettyImages
ווילסון קיפסאנג
צילום: GettyImages
מומלצים