עידן חדש במשק האנרגיה: וודסייד רוכשת 25% ממאגר לווייתן
לפי מזכר הבנות שנחתם בין הצדדים, ענקית האנרגיה האוסטרלית תשלם לשותפות במאגר - נובל אנרג'י, דלק קידוחים, אבנר ורציו - כ-2.7 מיליארד דולר בכמה פעימות; מתווה התשלומים יכלול מנגנון התייקרות אוטומטי במידה שיימצא עוד גז במאגר
עידן חדש במשק האנרגיה הישראלי: ענקית האנרגיה האוסטרלית וודסייד נכנסה לפני שעות ספורות כשותפה במאגר הגז הטבעי לווייתן. מזכר ההבנות שנחתם בין האוסטרלים לשותפות לווייתן הנוכחיות - נובל אנרג'י, דלק קידוחים, אבנרו רציו - כולל רכישה של 25% מהמאגר תמורת כ-2.7 מיליארד דולר שישולמו בכמה פעימות. חלקן של השותפות הנוכחיות ידולל, ומתווה התשלומים יכלול מנגנון התייקרות אוטומטי במידה שיימצא עוד גז במאגר. הצדדים מתחייבים להשלים את המו"מ עד לסוף מרץ הקרוב.
במועד התשלום הראשון יועברו כ-850 מיליון דולר; התשלום השני בסך 350 מיליון דולר יתבצע לאחר ההחלטה על יצוא גז נוזלי. וודסייד תהפוך רשמית לקבלנית הקידוח בכל מקרה של יצוא גז נוזלי באמצעות מתקן יבשתי או צף. חלוקת האחזקות לאחר סיום העסקה היא: נובל אנרג'י 30% (דילול של כ-10%), דלק קידוחים ואבנר 33.9% ( דילול של כ11.5%) ורציו כ-11.1% (דילול של כ-3.87%).
המגעים בין הצדדים החלו עוד ב-2012 כאשר בסופה של השנה נחתם זיכרון דברים בין הצדדים שכלל רכישה של 30% מהמאגר בתמורה לעד כ-2.5 מיליארד דולר. מאז עבר החוזה כמה גלגולים, ובעיקר חיכה לעבור שלוש משוכות רגולטוריות: אישור של יצוא הגז מישראל (יוני 2013), דחייה בבג"ץ של העתירות נגד יצוא הגז (אוקטובר 2013), ואישור עקרוני לקבלת פטור מהסדר כובל מהממונה על ההגבלים העסקיים (דצמבר 2013).
וודסייד היא החברה הבינלאומית השנייה השנייה שתחזיק מאגרי גז מוכחים בישראל, בנוסף לנובל אנרג'י שנמצאת כאן כבר קרוב ל-15 שנה.
לווייתן מכיל כ-535 מיליארד מ"ק גז טבעי ונחשב לתגלית השנייה בגודלה בעולם בעשור האחרון; הפוטנציאל בו נחשף בדצמבר 2010, ומאז מסומן כמאגר יצוא הגז מישראל. על פי הערכות, תחת מאגר הגז שוכן מאגר נפט בהיקף של 200 עד 600 מיליון חביות.
קידוח לווייתן
פיתוח המאגר למשק הישראלי בלבד מתוכנן לשנת 2017 בעלות של 4 עד 5 מיליארד דולר. העלות של פיתוח עתידי, שכולל מתקן יצוא גז ימי (FLNG), עשויה להיות כפולה.
בתחילת ינואר חתמה שותפות לווייתן על חוזה מכירה ראשון מול הרשות הפלסטינאית בהיקף של 1.2 מיליארד דולר ל-20 שנה. בימים אלו מתנהלים מגעים למכירת הגז למצרים, טורקיה וירדן.