שתף קטע נבחר

 

אתה נמצא כאן: כך נראה כדור הארץ ממאדים

הגשושית קיוריוסיטי, שמתכוננת למשימה מסובכת של עלייה על דיונה, הביטה לעברנו - וצילמה. ולמה היא משאירה עקבות בצורת אותות מורס על מאדים?

זה היה ביתי: רכב החלל של נאס"א, "קיוריוסיטי", הסתכל ממאדים לעבר בסיס הבית שלו - ואפילו שלח תמונה. הצילום המדהים מראה כיצד כדור הארץ והירח נראים ממרחק רב, אפילו רב מאוד. הוא צולם בזמן שמפעילי הגשושית מתכוננים לשלוח אותה למשימה מסובכת במיוחד - העפלה על דיונת חול גדולה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

בצילום הייחודי של שמי מאדים בשעת בין ערביים נראה כדור הארץ כנקודה הבוהקת ביותר. כדור הארץ נמצא שמאלה מעט ממרכז התמונה, הירח קצת מתחתיו.

שמי מאדים ב-31 בינואר (צילום: NASA ) (צילום: NASA )
שמי מאדים ב-31 בינואר(צילום: NASA )

הנה כדור הארץ (צילום: NASA ) (צילום: NASA )
הנה כדור הארץ(צילום: NASA )

הירח - מעט מתחת לכדור הארץ (צילום: NASA ) (צילום: NASA )
הירח - מעט מתחת לכדור הארץ(צילום: NASA )

המדענים השתמשו במצלמת התורן שעל הגשושית ("מאסטקאם") כדי לצלם את התמונה, בערך 80 דקות אחרי השקיעה, ביום ה-529 לשהות קיוריוסיטי במאדים - 31 בינואר. "אם אדם יגיע למאדים הוא יוכל לראות בקלות את כדור הארץ ואת הירח, כשני כוכבים בוהקים ובהירים", אמרו בסוכנות החלל נאס"א.

 

בדרך למעבר דינגו

קיוריוסיטי, שמשימתה אמורה להימשך לפחות עוד שלושה חודשים, אינה רכב החלל הראשון ששולח הביתה תמונה מהכוכב האדום. בעיתון הבריטי "דיילי מייל" נכתב כי האחראית לתקדים היא הגשושית "ספיריט", שצילמה שעה לפני הזריחה ביום ה-63 למשימתה על מאדים - לפני כעשור.

 

בסוף השבוע הזה אמורה להתחיל קיוריוסיטי את המשימה הקשה ביותר שניתנה לה עד כה - ניסיון לעלות על דיונה בגובה מטר. המסלול המתוכנן שלה ננטש בגלל החשש שסלעים משוננים שנמצאים עליו עלולים לפגוע בגלגליה, ובעקבות זאת נבחר מסלול חלופי שלדברי המתכננים הוא בטוח בהרבה, על אף דיונת החול.

חשש שהסלעים המשוננים יפגעו בגלגלי רכב החלל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חשש שהסלעים המשוננים יפגעו בגלגלי רכב החלל(צילום: EPA)

תמונה פנורמית שמראה את פני השטח על הכוכב האדום (צילום: AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/MSSS) (צילום: AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/MSSS)
תמונה פנורמית שמראה את פני השטח על הכוכב האדום(צילום: AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/MSSS)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בהסתמך על תצלומים מהחללית "רקונסנס" שמקיפה את מאדים, הוחלט כי אזור שנקרא "מעבר דינגו" יהיה שער יציאה אפשרי לגשושית, כחלק מהמשך מסעה על מאדים. החלטה סופית אם לחצות באותו מעבר תתקבל לאחר נסיעה קצרה של קיוריוסיטי לראש הדיונה שנמצאת סמוך למעבר דינגו. "אנחנו נציץ מעבר לדיונה אל העמק כדי לראות אם תנאי השטח נראים טוב כמו שבצילומים שיש לנו", אמר ג'ים אריקסון, מנהל פרויקט קיוריוסיטי בנאס"א.

 

מורס על הכוכב האדום

העקבות שצמיגי המתכת של קיוריוסיטי מותירים אחריהם יוצרים בשפת המורס את האותיות נקודה-קו-קו-קו-נקודה-קו-קו-נקודה-נקודה-קו-נקודה-נקודה (.--- .--. .-..) - המקבילות לאותיות JPL במורס. JPL היא החטיבה שבנתה את הגשושית ומנהלת את הפרויקט עבור נאס"א.

 

"בכוונה יצרנו חורים בגלגלים כדי להשאיר מסלול ייחודי על מאדים", אמרו בנאס"א. "אם הגשושית נעה בדיונת חול, באזור שבו אין הרבה סלעים, אפשר להשתמש בתבניות הייחודיות האלה כדי למדוד מרחקים". סוכנות החלל האמריקנית אינה לוקחת סיכונים, לאחר שספיריט, רכב החלל הקודם ששלחה למאדים, נעלם בחול של הכוכב האדום לפני ארבע שנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: NASA
מזהים את כדור הארץ?
צילום: NASA
צילום: EPA
על אדמת מאדים
צילום: EPA
מומלצים