הפילנתרופ הגדול של 2013: מארק צוקרברג
מייסד פייסבוק ורעייתו תרמו 18 מיליון מניות של פייסבוק, המוערכות ביותר מ-970 מיליון דולר, לעמותה שמחלקת מענקים למוסדות ללא כוונות רווח. שני ברשימת הפילנתרופים בארה"ב: המיליארדר ג'ורג' מיטשל. ומי נעדר?
מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק, ורעייתו פרסילה צ'אן היו הפילנתרופים הנדיבים ביותר בארה"ב בשנת 2013 - כך עולה מדיווח של סוכנויות הידיעות. על פי הדיווח, שפורסם היום (ב'), בחודש דצמבר האחרון תרמו השניים לא פחות מ-18 מיליון מניות של פייסבוק, המוערכות בלמעלה מ-970 מיליון דולר, לעמותת "סיליקון ואלי" המחלקת מענקים לשורה של מלכ"רים (מוסדות ללא כוונת רווח).
כתבות נוספות על מארק צוקרברג בערוץ הכלכלה :
- פייסבוק בשיא: שווי השוק מעל 150 מיליארד
- מה יקרה אם משתמשי פייסבוק ישבתו לשבוע?
- צוקרברג ויתר על שכר ב-2013; יקבל רק דולר אחד
בעקבות תרומתו הנדיבה, דורג צוקרברג ראשון ברשימת 50 האמריקאים הנדיבים ביותר, שמפרסם בכל שנה "הכרוניקל לפילנתרופיה". בדירוג של 2012, למשל, הגיע צוקרברג למקום השני - אחרי המיליארדר וורן באפט. מלבד היותם התורמים הנדיבים ביותר ברשימה, צוקרברג ורעייתו (29 ו-28, בהתאמה), הם גם התורמים הצעירים ביותר. לראיה: הגיל החציוני של הפילנתרופים עומד על 72.
עוד עולה מהרשימה כי 50 התורמים הגדולים ביותר במעצמה הגדולה בעולם תרמו יחד 7.7 מיליארד דולר בשנה החולפת, וכן התחייבו להעביר 2.9 מיליארד דולר נוספים - עלייה של 4% לעומת 2012. סכום התרומה החציוני עמד על 86.1 מיליון דולר, לעומת 49.6 מיליון דולר ב-2012.
ומי במקום השני והשלישי?
שני ברשימה מדורג המיליארדר ג'ורג' מיטשל, שנחשב לחלוץ שיטת הקידוח ההידראולי "fracking". מיטשל, שמת בחודש יולי האחרון בגיל 94, הוריש 750 מיליון דולר לעמותת "סינתיה וג'ורג' מיטשל", המחלקת מענקים עבור אנרגיה נקייה וכן לפרויקטי סביבה נוספים. אחת המטרות העיקריות של העמותה היא למנוע נזק סביבתי כתוצאה מהטכנולוגיה שמיטשל עצמו יצר.
שלישי ברשימה מדורג מייסד נייקי, פיל נייט, שהעניק 500 מיליון דולר לחקר הגילוי המוקדם של מחלת הסרטן. אחריו דורג איש העסקים היהודי מייקל בלומברג, ראש עיריית ניו-יורק המיתולוגי, אשר תרם 452 מיליון דולר לשורה של ארגוני צדקה בתחומי האמנות, החינוך, הסביבה והבריאות הציבורית.
מנגד, תורמים ידועים כמו באפט וביל ומלינדה גייטס דווקא נעדרו מהרשימה, מכיוון שהדירוג השנתי מתבסס על התחייבויות פיננסיות חדשות שהוענקו בשנה נתונה, ואינו עוקב אחר תרומות שהוענקו בהתבסס על התחייבויות משנים קודמות. עם זאת, שבועת הנתינה (Giving Pledge campaign) שבה פצחו גייטס ובאפט, נחשבת כמעוררת השראה בקרב מיליארדרים רבים. לפי הנתונים, כ-19 מתוך 50 התורמים הבולטים נרשמו לשבועה זו.
אגב, אוניברסיטאות ומכללות היו היעד המועדף על התורמים, וקיבלו 2.6 מיליארד דולר, המהווים כשליש מכלל התרומות. עמותות קיבלו 2.1 מיליארד דולר, ויעדים נוספים כללו בתי חולים ומרכזים רפואיים, מוזיאונים וספריות.