בצורת, ממטרות ומשתזפים. צילומי ארץ יבשה
בצפת ירדה שליש מכמות המשקעים השנתית, בחיפה ובירושלים פחות מחצי - וגם הגשם שצפוי ממחר לא ממש יעזור. צלמי ynet חזרו למקומות שפרחו בשנה שעברה וגילו את תוצאות הבצורת. התיירים דווקא נהנים מחום של 25 מעלות: "בפריז שתי מעלות, כאן כיף"
יש מי שחוגג בשמש, יש מי שמחכה לגשם: ישראלים רבים וגם לא מעט תיירים יצאו היום (ה') אל חופי הים כדי לתפוס עוד כמה קרני שמש באחד הימים החמים ביותר של החורף הנוכחי. מחר סוף-סוף ישוב הגשם אל מעוננו, אבל הנתונים מהחורף עגומים מאוד - ינואר השחון בהיסטוריה הוביל לפברואר יבש, וכמות הממטרים שירדה העונה נמוכה בהרבה מהממוצע. הבצורת כבר כאן, ואיש לא זוכר את הסערה הגדולה של חודש דצמבר. צלמי ynet מביאים לכם תמונות מארץ יבשה.
היום, כשמזג האוויר קרוב ל-25 מעלות, איש לא חשב על הבצורת. חופי תל אביב התמלאו במבלים שנהנו מהמסעדות, השתזפו וחלקם אף נכנסו למים. "יש שמש חורפית יפה", אמר משה מתל אביב. "אנחנו מבלים, נהנים מהחורף הקסום וממזג האוויר פצצה לפנים. כל העולם מגיע כדי לבלות בחופים שלנו. בקיצור, עושים חיים".
עוד סיפורים חמים בפייסבוק שלנו
לים הגיעו גם תיירים רבים. "הגענו אני, בעלי, הבן שלנו וההורים שלו לשבוע אחד לישראל", אמרה יעל מפריז. "מזג האוויר בפריז הוא כרגע שתי מעלות ולכן אנו נהנים כאן. לא ציפינו שיהיה מזג אויר ללכת לים, אבל ברגע שראינו שנעים הגענו וכיף פה". רגינה מהולנד הוסיפה: "באתי עם המשפחה לביקור של עשרה ימים בישראל. ראינו באינטרנט שהולך להיות יום יפה אז הגענו לים. כרגע בהולנד יורד גשם ויש בערך שבע מעלות, ולכן להיות כאן זו הפתעה נעימה".
את אילנה ובתה מאיה שהגיעו משיקגו מצאנו נהנות מהשמש. "באנו להתארח אצל המשפחה. היינו פה בפעם האחרונה לפני כשנתיים כשבשיקגו היה מינוס 30 מעלות. מבחינתנו מה שקורה כאן זה לא חורף". לצדן בילו מינה, יפית וטליה מחולון ובת ים: "יש שמש מצוינת אז באנו לכאן. ספונטני לגמרי, אנחנו לא חופרות ומתעמקות בזה שאמור להיות חורף אלא פשוט נהנות מכל רגע".
מי זוכר את הסופה בדצמבר
מי שכן מתעסק בעובדה שאמור להיות בחודשים אלה חורף הוא המרכז המטאורולוגי. חודשיים לסוף עונת הגשמים ודומה כי המשקעים לא יגיעו לממוצע הארצי השנתי. בנחלי הגולן נחלשה זרימת המפלים בהשוואה לשנים קודמות, ובגליל ובמישור החוף נמדדה בערך מחצית מכמות הגשם השנתית.
בציר המפלים בגולן פחתה כמות המטיילים שעוצרים את רכבם על כביש 808 כדי להביט על כמויות המים הנשפכות במפל העיט, בגמלא ובמפל הלבן. שלושתם מהווים חלק מהנחלים הזורמים מכיוון מעיינות הנמצאים בקרבת הגבול הסורי. כשהמים המחלחלים פוגשים בשכבת קרקע אטומה, פירושו שהמעיינות הללו מלאים די הצורך. המים גולשים כדרכם אל המקום הנמוך, דרך מדרגות קרקע בזלתית ממזרח הגולן למערבה, אל ציר המפלים. בשנים של מיעוט גשמים, פוחתת עוצמת המפלים.
בצפת ירדו עד כה 245 מ"מ - רחוק למדי מממוצע עונתי של 718 מ"מ. ספק גדול אם תוך חודשיים ירדו
בצפת 500 המ"מ החסרים. בחיפה ירדו רק 245 מתוך 550 מ"מ שיורדים בחורף. בתל אביב 213 מתוך 560. בירושלים 320 מתוך 614. "רוב הגשמים ירדו בסופה של חודש דצמבר", אמר חזאי 'מטאו טק', יובל סנדר. "אחרי אותה מערכת לא זכינו לגשם רציני, זה יובש חריג. מיום שישי בערב עד ראשון בצהריים צפוי לרדת גשם, אבל זה לא יהיה משהו ארוך".
בבריטניה דווקא נרשמו החודש שיאי גשם, וגם בארצות הברית משתוללת סערה - אבל באזורים אחרים בצפון אמריקה ובשטחי פנים הארץ באוסטרליה שוררת השנה בצורת. קו מקשר בין האזורים הללו, מוצאת הקלימטולוגית, פרופ' הדס סערוני. "קיבלנו עונת גשם קיצונית ויבשה, ללא קשר לאירוע הגשם של דצמבר", היא אומרת. "זה קשור למבנה העמוק של אפיקי ורכסי רום, כשמערב אירופה ומזרח ארצות הברית מקבלים את רוב הגשם. הניגודיות הגדולה בולטת בשנים מסוימות, כדוגמת זו. אנחנו מכירים מבנים כאלה, החשש הוא שההסתברות שלהן גדלה. אם זה יחזור מדי שנה, התופעה הזו עשויה לומר משהו על העתיד האקלימי של האזור".
Read this article in English