שתף קטע נבחר

 
צילום: גטי אימג'ס

הרבה יותר מטוטאל פוטבול

"מחוץ לרדאר": מי שמאס בלוזריות של נבחרת האורנג' בכדורגל, ימצא את הווינריות ההולנדית באולם ההחלקה המהירה בסוצ'י. איך השתלטה מדינה עם 16 מיליון תושבים על הענף החורפי באופן כמעט מוחלט?

מי שמביט בצופה ההולנדי הטיפוסי באדלר ארינה, האולם המארח את תחרויות ההחלקה המהירה בסוצ'י, יכול לטעות ולחשוב שאותו הולנדי חביב טעה בדרכו לטורניר כדורגל חשוב. הולנדים רבים ממלאים בימים אלו את יציעי אולם ההחלקה המהירה, חובשים לראשם פיאות מצחיקות, עונדים משקפי ענק ביזאריים, נושאים אביזרי עידוד שונים על טהרת הצבע הכתום – הכה זכורים לנו מאליפויות הכדורגל הגדולות, ובעיקר דוחפים את המחליקים ההולנדים קדימה ומתמוגגים מכל ניצחון.

 

 

18 מדליות חולקו נכון להבוקר (ש') בענף ההחלקה המהירה (מסלול ארוך) באולימפיאדת החורף בסוצ'י, 12 מתוכן הלכו להולנד. בגברים המצב קיצוני יותר, מתוך תשע מדליות שחולקו עד כה, 8 (!) הונחו על צווארם של מחליקים הולנדים. (ראו פירוט בטבלה)


ההצלחה ההולנדית בהחלקה מהירה בסוצי (נכון ל-14/02)

ההצלחה ההולנדית בהחלקה מהירה בסוצ'י (נכון ל-14/02)
שם המחליק/ה מדליות
איירין ווסט זהב (3,000 מ' נשים), כסף (1,000 מ' נשים)
מישל מולדר זהב (500 מ'), ארד (1,000 מ')
סוון קרמר זהב (5,000 מ')
סטפן חרוטהויס זהב (1,000 מ')
יאן בלוקהויסן כסף (5,000 מ')
יאן סמיקנס כסף (500 מ')
מרגוט בור ארד (500 מ' נשים), ארד (1000 מ' נשים)
יוריט ברגסמה ארד (5,000 מ')
רונלד מולדר ארד (500 מ')

 

את החיבור המיוחד בין העם ההולנדי לספורט מכירים בישראל בעיקר בזכות הענף הפופולארי בעולם. נבחרת הכדורגל ההולנדית נחשבת לאחת מקבוצות הספורט האהודות ביותר בארץ, שלא לדבר על אייאקס עם אוהדיה המנופפים בדגל המגן דוד. דורות של חובבי ספורט בארץ גדלו על ברכיהם של יוהאן קרויף, טוטאל פוטבול, אייאקס הנהדרת של תחילת שנות השבעים ואמצע שנות התשעים ואותה נבחרת אורנג' מופלאה עם כדורגל מרהיב אך תדמית לוזרית המגובה בשלושה הפסדים בגמר גביע העולם.

 

אלא שהולנד היא הרבה יותר ממעצמת כדורגל. באולימפיאדת הקיץ האחרונה המדינה הזו על 16 מיליון תושביה, זכתה ב-20 מדליות, ממוצע של מדליה על כל 800 אלף איש. בארצות הברית למשל הממוצע הוא מדליה על כל 3 מיליון איש, בצרפת הממוצע הוא מדליה על כל 1.9 מיליון איש. באולימפיאדת החורף הנוכחית, נכון לאתמול בערב, הולנד מחזיקה כבר ב-12 מדליות, כולן בהחלקה מהירה.

 

הרבה יותר ממעצמת כדורגל. מישל מולדר וחרוטהויס עם המדליות בסוצ'י (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
הרבה יותר ממעצמת כדורגל. מישל מולדר וחרוטהויס עם המדליות בסוצ'י(צילום: גטי אימג'ס)

 

להחליק כדי לבקר את הדודה

מה הופך את המדינה הקטנה יחסית למעצמה כל-כך אבסולוטית בתחום ההחלקה המהירה? כדי להבין זאת, צריך ללכת כמה מאות שנים אחורה אל ההיסטוריה ההולנדית. כבר במאה ה-17 גילו תושבי הולנד שהחלקה על הקרח היא אופציה תחבורתית ראויה בימי החורף הקשים.

 

הולנד היא מדינה מרובת תעלות וכשאלו קופאות עם צניחת הטמפרטורה מתחת לאפס, ההולנדים מוציאים מהארון את המחליקיים ויוצאים לבקר את הסבתא או את הדודה בתנועות החלקה מהירות. המבנה הטופוגרפי של הולנד וכמויות השלג הקטנות יחסית היורדות במדינה אינן מאפשרות החלקת סקי, כך שעבור ההולנדים החלקה על הקרח היא הפעילות החורפית האולטימטיבית.

 

שם זה התחיל. אזרחים הולנדים מחליקים (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
שם זה התחיל. אזרחים הולנדים מחליקים(צילום: GettyImages)

 

חיבור תרבותי חזק שכזה לבטח מסייע להולנדים לפתח דורות של מחליקים מצוינים, אך הוא כשלבדו איננו מספיק כדי לייצר מעצמה ספורטיבית בענף. לראייה, בעשורים הראשונים מאז שנכנס הענף לתוכנית המשחקים האולימפיים ב-1924, נורבגיה הייתה זו שקטפה את רוב המדליות.

 

ההולנדים היו זקוקים למודלים לחיקוי בענף כדי להפוך את ההחלקה על הקרח מאמצעי תחבורתי ופעילות מהנה לשעות הפנאי - לעיסוק ספורטיבי תחרותי. הפריצה ההולנדית החלה בשנות השישים, במהלכן כיכבו בענף המחליקים, קיס ורקרק וארד שנק שסחפו אחריהם אומה שלמה. השיא היה באולימפיאדת 1968 שנערכה בגרנובל כשוורקרק זכה במדליית הזהב במקצה ל-1,500 מטרים בעוד מדליית הכסף הלכה לשנק.

 

מדינה שמשוגעת על החלקה מירה. חרוטהויס בסוצ'י (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מדינה שמשוגעת על החלקה מירה. חרוטהויס בסוצ'י(צילום: gettyimages)

 

מאז, הולנד פשוט משוגעת על החלקה מהירה, כשרק ענף הכדורגל זוכה לפופולאריות גבוהה יותר במדינה. מחליקים מהירים מצטיינים בהולנד נחשבים לסלבריטאים לכל דבר ונהנים ממשכורת גבוהה. בין הצופים ההולנדים הרבים ביציעי אולם ההחלקה המהירה בסוצ'י, בולטים בנוכחותם המלך ההולנדי וילם-אלכסנדר ורעייתו, מקסימה, אשר מגיעים לתמוך בבני ארצם בכל הזדמנות.

 

המטען הגנטי מסייע

נתון נוסף המעניק להולנדים יתרון בהחלקה מהירה הוא מבנה גופם. מחקר משותף של אוניברסיטאות פרינסטון ומינכן שנערך ב-2007, מצא את הולנד כמדינה הגבוהה ביותר בעולם. בספורט הדורש תנועות ארוכות, מדובר ביתרון עצום. קחו לדוגמא את סוון קרמר, מדליסט הזהב ב-5,000 מטרים ושיאן העולם ב-5,000 מטרים, 10,000 מטרים ורדיפה קבוצתית. קרמר מתנשא לגובה של 1.87 מטרים ונהנה מזרועות רזות ומרגליים ארוכות עם ירכיים עבות ושריריות – מבנה גוף מושלם למחליק. "הוא פשוט נולד להיות מחליק", אמר עליו חירט קופיר, מצוות האימון שלו.

 

נולד בשביל זה. קרמר (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
נולד בשביל זה. קרמר(צילום: GettyImages)

 

ההצלחה של הולנד בהחלקה מהירה איננה דבר חדש, אך ההתפוצצות הכתומה בסוצ'י היא פשוט חסרת תקדים. רק לשם ההשוואה - לפני ארבע שנים בוונקובר קטפו המחליקים ההולנדים שבע מדליות, בסוצ'י הם כבר סופרים 12 כשיש עוד 18 מדליות בקופה.

 

קשה לשים את האצבע על סיבה אחת לדומיננטיות ההולנדית הכה בולטת באולימפיאדה הנוכחית, אבל אפשר להצביע על אחד מאבות ההצלחה. ג'רארד קמקרס, מדליסט אולימפי בעצמו בעבר וכיום מאמן בכיר המדריך את סוון קרמר ואיירין ווסט, חתום רק באולימפיאדה הזו כבר על שתי מדליות זהב ומדליית כסף, והיד עוד נטויה.

 

השתלטו על הפודיום בסוצ'י. המחליקים ההולנדים (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
השתלטו על הפודיום בסוצ'י. המחליקים ההולנדים(צילום: GettyImages)

 

אבל מבעד לסיפור ההצלחה של קמקרס ומחליקיו

 מסתתרת דרמה לא קטנה. טעות של קמקרס לפני ארבע שנים באולימפיאדת ונקובר 2010 עלתה לקרמר במדליית זהב אולימפית וכמעט הביאה לפיצוץ ביחסים בין השניים.

 

במהלך המקצה ל-10,000 מטרים, קרמר שעט בדרך לזהב, אלא שקמקרס כיוון אותו בטעות אל הנתיב הלא נכון וגרם לפסילתו. קרמר אמנם הודה לאחר מכן שבתור המחליק, האחריות היא קודם כל שלו, אך מספר שבועות לאחר סיום אולימפיאדת ונקובר, הודיע כי החליט לסיים את העבודה המשותפת עם קמקרס. למרבה המזל, השניים חזרו בסופו של דבר לעבוד ביחד ושיתוף הפעולה ביניהם הוציא מקרמר את המיטב שבו, כשבשנתיים האחרונות הוא כמעט בלתי מנוצח. ביום שלישי הקרוב קרמר וקמקרס ינסו לתקן את הטעות מלפני ארבע שנים, לזכות בזהב ב-10,000 מטרים ולהשלים דאבל במרחקים הארוכים.

 

אוהדות הולנדיות של איירין ווסט (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
אוהדות הולנדיות של איירין ווסט(צילום: GettyImages)

 

"אני בטוחה שלהיות מאמן שלי ושל סוון קרמר זו לא משימה קלה", התייחסה האלופה האולימפית, איירין ווסט, לעבודתו של קמקרס, "יש המון לחץ, והוא צריך כל הזמן לדאוג לנו. אני בטוחה שעברו עליו הרבה לילות ללא שינה".

 

הולנדי להולנדי זאב?

באופן טבעי, ההצלחה ההולנדית גורמת לקנאה מצד יתר המדינות. מחליקים בכירים רבים אשר הגיעו כמועמדים למדליות, נותרו בלא כלום בזמן שההולנדים רושמים ניצחון אחר ניצחון. שני דייויס האמריקאי למשל, אחד הכוכבים הגדולים של ההחלקה המהירה, סיים שמיני בלבד במקצה ל-1,000 מטרים בזמן שמדליות הזהב והארד הלכו, אתם יכולים לנחש, להולנד.

 

"יש המון לחץ". ווסט (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
"יש המון לחץ". ווסט(צילום: GettyImages)

 

"הזמנים שלהם פשוט מטורפים", אמר המחליק הקנדי, ג'יימי גרג, שסיים במקום ה-11 במקצה ל-500 מטרים, "אבל צריך לזכור שמדובר במחליקים מקצוענים שמקבלים הרבה מאוד כסף, קשה מאוד להתחרות עם זה".

 

במצב הנוכחי ובעיקר אצל הגברים, תחרויות ההחלקה המהירה באולימפיאדה נראות יותר כמו אליפות הולנד וכפועל יוצא התחרות הפנימית בין המחליקים ההולנדים היא עצומה. "זה ספורט אישי, אני מסתכל רק על עצמי, כך שאני מאוד מאוכזב", אמר יאן סמיקנס מיד לאחר שסיים שני ב-500 מטרים אחרי בן ארצו, מישל מולדר. אבל מדהימה עוד יותר הייתה תגובתו של רונלד מולדר שסיים שלישי באותו מקצה בעוד אחיו התאום, מישל זכה בזהב, "האמת היא שלו אני הייתי מעל אחי על הפודיום המצב היה מושלם יותר".

 

מאבק משפחתי. האחים מולדר (צילום: AP) (צילום: AP)
מאבק משפחתי. האחים מולדר(צילום: AP)

 

מי שעוד לא חזה בפלא ההולנדי באולם ההחלקה המהירה, מוזמן להצטרף אל ששת הימים שנותרו לתחרות. מובטחים לכם כל אותם המרכיבים שגרמו לנו להתאהב בנבחרת הכדורגל ההולנדית: חדוות משחק, ביצועים מושלמים, איכות גבוהה וקהל צבעוני, רק עם הבדל אחד בולט, בהחלקה מהירה, החיוך ההולנדי לא נמחק בסיום.

 

לפנייה לכתב: deuel@012.net.il

 

השחקן ששחזר את המספרת של ברק יצחקי. צפו

צפו: גולשת הסקי החשופה שהסעירה את לבנון

צפו: תיקול שהסתיים בגול מ-70 מטר

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים