שתף קטע נבחר

 

רוצח ההמונים הנורבגי ישבות רעב: רוצה PS3

אנדרס בריוויק, שרצח 77 בני אדם באוסלו ובאי אוטויה שבנורבגיה ב-2011, חש קושי עם תנאי הבידוד בכלא המפואר שבו הוא מרצה את מאסרו. "משחקי הווידאו ישנים והכיסא מכאיב", התלונן, "מענים אותי. אני פעיל זכויות אדם"

"קדוש מעונה": אנדרס ברינג בריוויק שטבח ב-2011 ב-77 בני אדם ונשלח ל-21 שנות מאסר, שאת מרביתן הוא מרצה בכלא הלדן, השמור ביותר בנורבגיה, מתכנן לפתוח בשביתת רעב. לטענתו, התנאים בכלא, שנחשב בעיני רבים ל"בית מלון הומני", הם עבורו לא פחות מעינוי.

 

עוד חדשות בעולם:

התגרות: כנס ימין קיצוני בבית כנסת הונגרי

הכי יפה שיש: צפו בתמונת השנה בעולם

צפו: מנהלי בי"ס מבטלים לימודים בראפ

 

ומהם התנאים עליהם מתלונן רוצח ההמונים? בין היתר משחקי וידאו ישנים שאינם לגילו ותקציב שלא מספיק למשלוח דואר. במכתב, שהגיע לידי סוכנות הידיעות הצרפתית וחלקים ספורים מתוכנו פורסמו בעבר, מפרט בריוויק 12 דרישות שנשלחו להנהלת הכלא בנובמבר 2011. משטרת נורבגיה מסרה כי תשיב למכתב התלונה שלו בשבוע הבא.

"מענים אותי". בריוויק במשפטו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"מענים אותי". בריוויק במשפטו(צילום: AFP)
 

בריוויק מתאר את תנאיו "הנוראים" בשני בתי הכלא שבו שהה - הלדן שליד אוסלו וסקיין שבדרום מזרח נורבגיה - ובהם הוא מרצה את עונשו. דרישותיו כוללות תנאים טובים יותר בהליכה היומית שלו ותקשורת שאינה מוגבלת עם אנשים מחוץ לכותלי בית הכלא, שלטענתו מעוגנת תחת חוקי זכויות אירופיות.

 

בריוויק דורש גם שיחליפו לו את קונסולת המשחקים PlayStation 2 שיש ברשותו לגרסה עדכנית יותר - PS3 - ועם גישה למגוון רחב יותר של משחקים למבוגרים. בנוסף, הוא מעוניין בספה או כורסא במקום הכיסא ה"מכאיב" שבחדרו. "בעוד לאסירים אחרים יש גישה למשחקים למבוגרים, לי ניתנת הזכות לשחק רק במשחקי ילדים שלא מעניינים אותי, כמו "Rayman Revolution", שמיועד לפעוטות בני 3", כתב הרוצח בן ה-35.

הכלא שבו בריוויק "מעונה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הכלא שבו בריוויק "מעונה"(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בריוויק, שמרצה את עונשו בבידוד משאר האסירים בשל סיבות ביטחוניות מאז 2011, כתב שהתנהג עד כה באופן "מופתי" בכלא, וטען כי עליו לקבל מגוון רחב יותר של פעילויות מאשר אלה שמקבלים האסירים האחרים, כדי לפצותו על הבידוד הנוקשה שבו שהה.

 

הוא הוסיף כי הוא מעוניין בהכפלת התקציב השבועי שלו שעומד כעת על 49 דולרים, משום שהוא מתקשה לכסות על הוצאות הדיוור שלו. בריוויק התלונן גם שמכתביו מנוטרים ומצונזרים על ידי שירות בתי הסוהר - מה שמאט ומגביל את קשריו עם העולם שמחוץ לכלא.

"מצנזרים לי את הדואר". בריוויק במשפטו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"מצנזרים לי את הדואר". בריוויק במשפטו(צילום: רויטרס)

 

"פעיל זכויות אדם" ו"אסיר פוליטי"

במכתבו, דורש בריוויק גם לשים קץ לחיפושים היומיומיים בכלא הלדן, וגישה למחשב נייח במקום "מכונת הכתיבה משנת 1873 שלא שווה כלום". "שמתם אותי בגיהנום... ואני לא אוכל לשרוד כך יותר. אתם הורגים אותי", כתב לרשויות הכלא ואיים כי יחל בשביתת רעב שתגרור אלימות מצד גורמים ימנים-קיצוניים במדינה.

 

"אם אמות, כל הקיצונים באירופה יידעו בדיוק מי זה היה שעינה אותי למוות. מדובר בהשלכות מסוכנות לאנשים מסוימים בטווח הקצר, אך גם בטווח של 13 עד 40 שנים מימינו, כשמשטר פאשיסטי יחזור לשלוט בנורבגיה", הזהיר ואף כינה עצמו "אסיר פוליטי".

בני נוער שניצלו מהתופת באי אוטויה חוזרים אליו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בני נוער שניצלו מהתופת באי אוטויה חוזרים אליו(צילום: רויטרס)

הפיגוע באוסלו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפיגוע באוסלו(צילום: EPA)

ב-22 ביולי 2011, הרג בריוויק 8 בני אדם באמצעות פצצה שהונחה מחוץ לבניין הממשלה באוסלו. לאחר מכן, יצא למסע הרג במחנה נוער ורצח 69 נוספים, רובם בני נוער. במכתבו, שמתוארך ל-29 בינואר, כתב כי בשל העובדה שאין שום שיפור בתנאי מאסרו, "שביתת רעב תהיה האופציה היחידה עבורו".

 

לדבריו, "שביתת הרעב לא תיפסק עד ששר המשפטים וראש שירות בתי הסוהר יפסיקו להתייחס אליי יותר גרוע מהיחס שמקבלת חיה", אמר והוסיף כי בקרוב יצהיר על תחילת מחאתו. קארל הילסלנד, מנהל הכלא שבו בריוויק שוהה, אישר כי טרם החל בשביתת רעב.

 

מלבד לשיפור תנאיו, ירה בריוויק חיצי ביקורת בכלי התקשורת הסקנדינביים

שלדבריו משתפים פעולה עם ה"עינויים" שאותם הוא חווה בכלא בכך שהם אינם מדווחים על תלונותיו. הוא הגדיל וכינה עצמו "פעיל זכויות אדם" ואמר: "אתם חושבים שאנחנו - פעילי זכויות אדם שנלחמים על זכות בסיסית - מפלצות נאציות שיש לגרום להם להתאבד".

 

בינואר 2013 הצהירו עורכי דינו של בריוויק שמרשם הגיש תלונה בגין "עינויים חמורים". "התנאים שלו לא השתפרו מאז", אמר שלשום עורך דינו והוסיף כי יחד עם זאת, מצב רוחו של מרשו טוב.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"פעיל זכויות אדם". אנדרס ברינג בריוויק
צילום: AFP
מומלצים