פלוג: גידול בשיעור חרדים וערבים יגרור האטה בצמיחה
נגידת בנק ישראל התייחסה לנתונים שלפיהם שיעור הצמיחה ירד ל-2.8% בלבד, ואמרה כי הגורם המרכזי לכך הוא המגמות הדמוגרפיות בישראל ובראשן הגידול בשיעור החרדים והערבים והזדקנות האוכלוסייה. הזהירה: אם לא ננקוט מדיניות מאוד אקטיבית לשנותן, המצב עוד יורע
יום לאחר שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) פרסמה כי שיעור הצמיחה בסוף 2013 ירד ל-2.8% בלבד, דיברה נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, בכנס שערכה הלמ"ס והתייחסה לירידה בצמיחה ולאתגרים העתידיים של כלכלת ישראל.
לדברי פלוג, הגורם המרכזי לירידה בצמיחה הוא המגמות הדמוגרפיות בישראל, ובראשן הגידול בשיעור החרדים והערבים והזדקנות האוכלוסייה. לדבריה, בשנים הקרובות יירד קצב הגידול של האוכלוסייה בגיל העבודה מ-2.2% ל-1.2%. במקביל, ירד חלקן באוכלוסייה של קבוצות המאופיינות בשיעורי תעסוקה גבוהים ויגדל חלקן של קבוצות המאופיינות בשיעור תעסוקה נמוך והישגים חינוכיים נמוכים.
- האטה בצמיחה: עלתה ב-2.8% בלבד
- קרן המטבע: להעלות מסים ב-2015
- אשכנזים, מזרחים וערבים: דו"ח חושף הפער
- לערבים אין חברים מהסיירת. דעה
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
נגידת בנק ישראל ציינה כי בשנים האחרונות ניכרת מגמה איטית של שיפור בשיעור התעסוקה של גברים חרדים. "ככל שהמגמה הזאת תימשך אז ההאטה בצמיחה תהיה מתונה יותר. אולם, אם במקביל להשתלבותם לא יחול שיפור בהון האנושי של אותן אוכלוסיות, אז נשלם על זה בפיריון נמוך".
פערים בהישגים החינוכיים
הפיריון הוא מושג שמייצג את התוצר שמפיק עובד בכלכלה מסוימת ביחידת זמן מסוימת. בהרצאתה, הציגה פלוג נתונים שלפיהם התוצר שמפיק עובד ישראלי בשעה נמוך יותר מאשר בארה"ב ומהממוצע במדינות המפותחות.
התוצר הנמוך לעובד, טענה פלוג, מוביל להאטה בקצב הגידול של התוצא לנפש, נתון שמייצג את רמת החיים במדינה. "לא סגרנו את הפער בינינו לבין המדינות המפותחות בתוצר לנפש", אמרה פלוג וציינה שהסיבה לכך היא הפערים בהישגים החינוכיים.
"נכנסות אוכלוסיות לשוק העבודה שאינן מצוידות בהון האנושי המתאים. אם מוסיפים לזה את העובדה ששיעור ההשקעה במשק הישראלי בתשתיות ובשיפור ההון האנושי הוא נמוך יותר, אז אפשר הגידול בפיריון הוא איטי. גם העובדה שחלק מהשווקים אצלנו לא תחרותיים אינה תורמת לפיריון".
לטענת פלוג, אם לא יחול שינוי בתכניות הלימודים במגזר הערבי והחרדי ובהרגלי התעסוקה במגזרים הללו, עד שנת 2060 יירד שיעור התעסוקה בישראל ב-7%. "זה לא עתידנות. חלק שהאנשים שיהיו ב-2060 כבר נמצאים היום איתנו. אין הרבה אי ודאות בנוגע לנושא".
לדבריה, בשנה זו 50% מהאוכלוסיה יהיו חרדים וערבים ושיעור הישראלים מעל גיל 65 יעלה מ-10% ל-17%.