אסטרואיד חלף קרוב לכדור הארץ
האסטרואיד, שגודלו הוא כ-300 מטר בלבד יחלוף על פני כדור הארץ במהירות של כ-13 קילומטרים לשניה. ב-4 בבוקר יהיה אפשר לצפות ברשת
האסטרואיד 2000 EM26 חלף במרחק של כ-3.5 מיליון ק"מ בלבד מכדור הארץ (פי 9 לערך ממרחק הירח מאיתנו).
האירוע קורה בתזמן מקרי, סמוך לציון יום השנה לנפילת האסטרואיד מעל העיירה צ'ליאבינסק ברוסיה, ב-15 בפברואר אשתקד והמעבר המתוקשר של האסטרואיד 2012 DA14 בערבו של אותו יום, כאשר חלף 40 אלף ק"מ בלבד מכדור הארץ,
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
לצפות דרך טלסקופים ברשת
המעבר של 2000 EM26 יועבר בשידור ישיר על ידי NASA באתר Slooh (ובנגן המצורף) המעבר יצולם בטלסקופים המוצבים באיים הקנאריים, החל מהשעה 4 לפנות בוקר. בגלל גודלו הקטן מאוד יחסית לגרמי שמים אחרים ומרחקו, יהיה קשה עד בלתי אפשרי לצפות בו בטלסקופים למעט צילום.
13 קילומטרים בשניה
האסטרואיד, שגודלו הוא כ-300 מטר בלבד, יחלוף בבוקרו המוקדם של יום שלישי, 18 בפברואר, כאשר הוא מצוי בתחומיה של קבוצת רועה הדובים, מעט דרומית מהכוכב הבהיר ארקטורוס, שבשעות אלה הוא הכוכב הבהיר ביותר המצוי מזרחית מהזניט (למעט נוגה שזורח לקראת השעה 4 מעל האופק המזרחי). האסטרואיד יחלוף ליד כדור הארץ במהירות של כ-13 ק"מ לשנייה.
אסטרואיד זה התגלה במרס שנת 2000 והוא נמנה על אסטרואידים ממשפחת ATEN שמסלולם חוצה את מסלול כדור הארץ (NEO's – Near Earth Objects). מסלולו המאוד אליפטי מביא אותו לנקודה הקרובה ביותר לשמש כאשר הוא מצוי ממנה במרחק של 0.46 יחידות אסטרונומיות (יחידה אסטרונומית היא המרחק הממוצע של כדור הארץ מהשמש, כ-150 מיליון ק"מ) ואילו הנקודה הרחוקה ביותר שהוא מגיע מהשמש מצויה קצת מעבר למסלולו של כדור הארץ, במרחק של 1.18 יחידות אסטרונומיות מהשמש.
לא ידוע על סכנה
אסטרואיד זה מקיף את השמש אחת ל-0.74 שנות ארץ. מסלולו נטוי בזווית של כ-4 מעלות ביחס למישור הקפת כדור הארץ את השמש, מה שמביא אותו לרשימת האסטרואידים המסוכנים, אם כי כרגע אין באופק מועד שבו הוא עלול חלילה להתנגש בנו.
הפגיעה החומרה האחרונה שתועדה לפני האירוע בצ'ליאבינסק התרחשה בשנת 1908, באיזור טונגוסקה שבסיביר. אז פגע גוף שגודלו כמה עשרות מטרים באטמוספירה ושיטח עצים ברדיוס של עשרות קיולמטרים ממרכז הפגיעה. חשוב לציין, שנכון לעכשיו, אין כל אסטרואיד ידוע האמור להתנגש בכדורה הארץ בעתיד.
מ-10 מטרים ועד מאות קילומטרים
אסטרואידים הם גרמי שמים שגודלם הוא מ-10 מטרים ומעלה, כאשר הגדולים בהם הם בגודל של כמה מאות קילומטרים. רובם מצויים בחגורת האסטרואידים, בין מסלוליהם של מאדים וצדק.
יש אסטרואידים המצויים גם מעבר למסלולו של נפטון אך הקבוצה המעניינת אותנו במיוחד היא אלה שמסלולם מביאם לקרבה מסוכנת לזו של מסלול כדור הארץ, כאשר האירוע בצ'ליאבינסק הוא תזכורת למה שעלול להתרחש אם חלילה יפגע אסטרואיד בכדור הארץ. האסטאוריד שהתפוצץ מעל צ'ליאבינסק אשתקד היה בגודל של כ-17 מטרים בלבד, קטן מאוד בהשוואה ל- 2000 EM26.
בשבוע הבא עוד אסטרואיד
ב-21 בפברואר יחלוף אסטרואיד נוסף סמוך לכדור הארץ: 2012 DY43 יחלוף במרחק של כ-7.5 מיליון ק"מ מכדור הארץ. מועדי מעברים של אסטרואידים בסמוך לכדור הארץ מצויים בלוח השנה לשנת 2014 לשמי ישראל.
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet .