זריקת המוות עוד תהרוג את ההוצאות להורג
שנים שארה"ב הוציאה להורג בכיסא חשמלי, זריקת רעל, כיתת יורים ותא גזים, אך באחרונה היא סוערת בשאלה אם להמשיך להרוג רוצחים ואנסים ב"מוות איטי ומייסר" ובכלל אם להמשיך לקחת חיים שלא בדרך הטבע
כיסא חשמלי, זריקת רעל, כיתת יורים, תא גזים ותלייה: במשך מאות שנים הוציאה ארצות הברית להורג נידונים למוות בדרכים שונות, ובאחרונה סוערת המדינה סביב שאלת השימוש בזריקת רעל ובכלל סביב הסוגיה של לקיחת חיים של אדם שלא בדרך הטבע.
בית מרקחת מסרב לספק סם להוצאה להורג
רק אחרי רבע שעה: מת אסיר שהוצא להורג
ארה"ב: לא הוצא להורג כי רוצה לתרום אבריו
תלייה ועריפת ראש: כמה הוצאו להורג ב-2012?
במהלך חודש פברואר הצביעו המחוקקים בניו המפשייר בעד ביטול עונש המוות ומושלי מדינות וושינגטון, אורגון וקולורדו הודיעו על הקפאת ההוצאות להורג בשטחם. במקומות אחרים בארה"ב המשיכו בהוצאות להורג. ב-5 בפברואר הוציאו להורג בטקסס בזריקת רעל אישה - סוזן באסו - שרצחה גבר מוגבל שכלית ושיספה את גרונו. בכך היא הפכה לאישה ה-14 שמוצאת להורג בארה"ב מאז שעונש המוות אושר מחדש ב-1976.
חודש קודם לכן, ב-16 בינואר, הוציאה אוהיו להורג את דניס מגווייר. מגווייר הורשע ברצח ובאונס צעירה בהריון. גם הוא הוצא להורג בזריקת רעל, אבל במקרה שלו אירעה תאונה והזריקה שבה היה שילוב של שני סמים פעלה באיטיות והוא נשם את נשימתו האחרונה רק אחרי 15 דקות ארוכות ומייסרות במיוחד. בעקבות המקרה דחה מושל בשמונה חודשים את הוצאתו להורג של רוצח אחר - גרגורי לוט. גם בפלורידה ובלואיזיאנה נדחו הוצאות להורג כדי להמתין לחקירת התקלה באוהיו.
אירופה מסרבת לספק את התערובת הקטלנית
בשבוע שעבר הורה שופט בארקנסו לאסור במדינה הוצאה להורג בזריקת רעל עד שיוצגו לו פרטים משכנעים שמדובר בהמתה בלי סבל.
באוקלהומה הוציא שופט צו זמני האוסר לרקוח את החומרים המשמשים ל"זריקת מוות" שהוזמנה לביצוע הוצאה להורג במדינת מיזורי.
בהיעדר חומר לזריקת מוות, נשלח איש שירות בתי הסוהר של מיזורי לאוקלהומה השכנה ובכיסו 11 אלף דולר במזומן כדי לקנות זריקה מבית מרקחת קטן שרקח את "סם המוות". מדוע במזומן? כדי שזהות בית המרקחת The Apothecary Shoppe לא תיחשף.
אבל הפרשה נחשפה והשימוש הבלעדי בהמתה בזריקת רעל ספג מהלומה קטלנית. עד כדי כך קטלנית שבמדינת וירג'יניה החלו לדבר בימים האחרונים על חזרה לשימוש בכיסא חשמלי. הפעם האחרונה שבה הוצא אדם להורג בכיסא חשמלי בפלורידה הייתה בשנת 1999. המשבר הנוכחי בתעשיית ההוצאות להורג, הנהוגה במיוחד במדינות הדרום, נוצר בגלל סירוב של מדינות אירופיות לספק לארה"ב את התערובת הנדרשת לביצוע הזריקה הקטלנית.
ההמתה בזריקה החלה בארה"ב בשנת 1982 ומאז הוצאו להורג בדרך זו בארה"ב יותר מאלף איש.
ריצ'רד דיטר עומד בראש "מרכז המידע להוצאות להורג" שמושבו בוושינגטון. בראיון ל-ynet הוא מספר כי "חברה איטלקית שסיפקה במשך 20 שנה את הסם סודיום פינטיאל הפסיקה לייצר אותו. בדנמרק מיוצר סם אחר בשם פנטוברביטל, אך הדנים מתנגדים להוצאות להורג והם שמו מגבלות על ייצוא הסם". כתוצאה מכך החלו מדינות דרומיות להשתמש בסמים שנרקחו בבתי מרקחת קטנים באוקלהומה ובמקומות אחרים ומאז תחילת השנה בוצעו בדרך זו שמונה הוצאות להורג.
מוות בסבל: "מזרקים נופלים, לא מוצאים ורידים"
"מדובר ביצרנים קטנים ולא מקצוענים שמייצרים את הסם לפי דרישה ספציפית. אלה דברים שרופאים בחדרי ניתוח יודעים לעשות, אבל לא בבתי סוהר. שם נופלים מזרקים בעת ההוצאה להורג, לא מוצאים ורידים ולפעמים זה לוקח יותר מדי זמן ועכשיו כבר ברור שאנשים מומתים בסבל רב. למרות זאת בתי המשפט איפשרו למדינות להמשיך, עד המקרה באוהיו שגרם לכמה מדינות לעצור בינתים את ההוצאות להורג", הסביר דיטר.
מתנגדי ההוצאות להורג מנפנפים גם בעלות הכספית של ההוצאה להורג. "עלות של מאסר עולם בלי זכות חנינה היא מיליון דולר לאסיר. עלות ההוצאה להורג היא שולית, אבל התהליך של 15 שנה של משפטים וערעורים ושמירה מוגברת ובידוד של הממתינים להוצאה להורג מקפיץ את העלות ל-3 מיליון דולר", ציין דיטר.
98 מדינות בעולם ביטלו את ההוצאות להורג, ובמדינות האיחוד האירופי איסור ההוצאה להורג הוא הסעיף השני בהסכם שנחתם בין מדינות האיחוד. האו"ם קיבל החלטה (לא מחייבת) הקוראת לביטול ההוצאות להורג, אבל ארה"ב נותרה לצד סין, הודו ואינדונזיה והן ארבע המדינות המאוכלסות ביותר בעולם שמוציאות להורג - והן לא היחידות ולצדן ניתן למנות מדינות כמו איראן, עיראק וכוויית.
התמיכה הציבורית בארה"ב בהוצאות להורג פחתה מ-80 אחוזים בשנת 1994 ל-60 אחוזים בשנה שעברה, על פי סקר של מכון גאלופ. במקביל, חל תהליך עקבי להפחתת ההוצאות להורג. בשנת 2013 הוצאו להורג 39 בני אדם בארה"ב - ירידה של 10 אחוזים לעומת 2012 ו-60 אחוזים מאז 1999. ב-2013 נידונו למוות בארה"ב 80 בני אדם - ירידה של 75 אחוזים לעומת 1996, שנה שבה נידונו למוות 315 בני אדם.
ארה"ב: 32 מדינות עדיין מתירות הוצאה להורג
ריצ'רד דיטר אומר ש"לפני עשרים שנה השימוש בעונש מוות הוחמר ועכשיו הוא בירידה. הבעיות הנוכחיות של הוצאות להורג הופכות את היישום שלהן לנדיר, מבודד ולעתים הוא נדחה במשך עשרות שנים. מדינות נוספות ישקלו שוב אם יהיה זה נבון להמשיך בהליך היקר והבלתי יעיל".
מספר המדינות בארה"ב שבהן מותרת ההוצאה להורג ירד ל-32 בשנה האחרונה לאחר שמרילנד הפכה למדינה ה-18 שבה נאסר להוציא להורג. שש מדינות ביטלו את עונש המוות תוך שש שנים והן: מרילנד, קונטיקט, אילינוי, ניו יורק, ניו ג'רזי וניו מכסיקו.
אפילו בבוסטון, שבה בוצע פיגוע טרור במהלך מרוץ המרתון המסורתי, נרשמת תמיכה של 57 אחוזים במאסר עולם בלי זכות לערער לדז'וחר צרנייב הנאשם בביצע הפיגוע עם אחיו.
טקסס ופלורידה היו אחראיות ל-59 אחוז מההוצאות להורג ב-2013. טקסס ביצעה 16 הוצאות להורג ופלורידה 7. יחד עם זאת, בטקסס התקבלו פחות מעשרה גזרי דין מוות בשנה מאז 1999 שבה נידונו למוות 48 בני אדם.
קליפורניה: 7 שנים בלי הוצאה להורג
במדינות שאוהבות להוציא להורג כמו דרום קרולינה, וירג'יניה, טנסי ולואיזיאנה לא נרשם שום גזר דין מוות בשנה האחרונה. קליפורניה היא הגדולה במדינות בארה"ב ובה מתקבלים 30 אחוזים מגזרי דין המוות בארה"ב, אבל שום אדם לא הוצא בה להורג בשבע השנים האחרונות. 85 אחוזים מהמדינות בארה"ב לא ביצעו הוצאה להורג זה 45 שנה. נכון לשנת 2013 יושבים בבתי הכלא ברחבי ארה"ב 3,108 נידונים למוות.
בחודש אוקטובר האחרון שוחרר רג'ינאלד גריפין מהכלא במיזורי והיה לאדם ה-143 ב-40 השנים האחרונות שבוטל עונש המוות נגדו והוא יצא לחופשי. גריפין הורשע לפני 30 שנה ברצח של אסיר אחר בכלא.
וורן היל מג'ורג'יה היה במרחק של כמה שעות מהוצאה להורג בחודש יולי, אבל שופט בית המשפט העליון הורה לעצור את ההליך בהעלותו סימני שאלה לגבי החוקתיות של התנהלות המדינה והסודיות המופעלת לגבי מרכיביה של זריקת הרעל.
עו"ד בוב וויקוף משמש כראש מחלקת הערעורים במחוז האריס ביוסטון והסביבה, האזור הגדול בטקסס והשלישי בגודלו בארה"ב עם יותר מ-4 מיליון תושבים. "בעבר טיפלתי בארבעה מקרים של הוצאות להורג. שניים עדיין חיים. אחד מהם זקן, שאני מקווה שימות מזקנה ולא מזריקה", הוא אומר במרירות בראיון ל-ynet. וויקוף מדבר על הבעיות שהתעוררו בייצור זריקה אמינה לביצוע המתות ומביע תקווה ש"הבעיה של הזריקות לא תיפתר. כל מה שיעצור את ההוצאות להורג זה טוב. אני מניח שזה עדין פופולרי כאן אצלנו בטקסס". פופולרי בלשון המעטה. רק ב-5 בחודש, כאמור, סוזאן באסו הוצאה להורג בטקסס והייתה לאישה ה-14 בהיסטוריה האמריקנית שהוצאה להורג מאז הוחזר עונש המוות לארה"ב בשנת 1976.
ארה"ב הנהיגה עונש מוות לאורך כל ההיסטוריה שלה, למעט תקופה של ארבע שנים. ב-1972 קבע בית המשפט העליון שהוצאה להורג מנוגדת לתיקון השמיני לחוקה. אבל כמה מדינות העבירו מייד חקיקה חדשה ועונש המוות חזר לחיים.
עו"ד וויקוף הצליח להביא לשחרור אסירים כבדים מכלאם בטקסס בזכות בדיקות DNA. הוא משוכנע שלזיכויים הללו יש השפעה על הפסיכולוגיה של ההוצאה להורג. "בעקבות זאת המושבעים נוטים במקרים גבוליים בעיקר לא להצביע בעד הוצאה להורג. אפשר לראות שהתובעים לא דורשים במקרים רבים הוצאה להורג מאותה סיבה. אני רואה ביוסטון שדורשים פחות הוצאות להורג. לפעמים דברים הולכים בשקט. אני מקווה שהמגפה הזו תעבור בהדרגה ושסיפור ההוצאות להורג ימות במשך הזמן".