סנקציות על קייב: ביטול ויזות, הקפאת נכסים
שרי החוץ של האיחוד האירופי הסכימו להטיל סנקציות על אוקראינה שייכנסו לתוקף בשעות הקרובות: ביטול ויזות והקפאת נכסים של האחראים לאלימות. כ-100 בני אדם נהרגו היום בקייב, והבית הלבן קרא לינוקוביץ': תסיג כוחותיך
אירופה מגיבה ליום הדמים של אוקראינה : שרי החוץ של האיחוד האירופי הסכימו להטיל סנקציות על קייב, הכוללות ביטול ויזות והקפאת נכסים. שרת החוץ של איטליה אמה בונינו אמרה היום (יום ה') כי הסנקציות יוטלו על האחראים לאלימות במדינה. מוקדם יותר מסרו גורמים רפואיים לרשת CNN האמריקנית כי יותר מ-100 אזרחים נהרגו מהבוקר בעימותים בין כוחות הביטחון לאופוזיציה בקייב. עם זאת, גורמים רשמיים במדינה טענו כי מניין ההרוגים עומד על כ-70. ynet העביר שידור חי מקייב וממסיבת העיתונאים בבלגיה.
עוד חדשות בעולם:
פינקי בלי מוח: רוצה להיות שטחית כמו ברבי
בהתאם להסכם: האורניום המועשר צומצם
נשיא טורקיה צנזר הרשת: אלפי צייצנים נטשובונינו, שאמרה את הדברים לאחר כינוס החירום של שרי חוץ אירופיים בבריסל, אמרה כי ההחלטה הוסכמה על שרי החוץ של צרפת, גרמניה ופולין שנמצאים כעת בקייב ודנים עם הנשיא האוקראיני ויקטור ינוקוביץ' על סיום האלימות. "ההחלטה תבוצע במהירות, תוך שעות ספורות - ביטול ויזות והקפאת נכסים של מי שנקט אלימות", אמרה לעיתונאים.
בערב הודיע משרד הפנים כי מפגינים לקחו 67 שוטרים בני ערובה בקייב. הטלוויזיה האוקראינית שידרה קטעי וידאו שבהם נראים המפגינים מובילים כמה מהשוטרים שתפסו למחנה המחאה במרכז המדינה. חבר פרלמנט מהאופוזיציה אמר כי השוטרים מוחזקים בבניין העירייה, ש"נכבש" על ידי המפגינים.
במסיבת עיתונאים בבריסל, אישרה שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון את דבריה של השרה האיטלקיה על הטלת הסנקציות על אוקראינה. אשטון הביעה את דאגתה לאלימות במדינה. לשאלת עיתונאי רוסי - האם זה הגיוני להטיל על הנשיא ינוקוביץ' סנקציות בעוד גם המפגינים נוקטים צעדי אלימות - השיבה אשטון כי "זו חובתה של הממשלה האוקראינית לשמור על בטיחות אזרחיה. הייתי בכיכר העצמאות בקייב, וחזיתי במפגינים שניסו למחות באופן שקט".
ראש ממשלת פולין דונלד טוסק, שנמצא בדיונים בקייב עם ינוקוביץ', אמר כי הוא ועמיתיו מצרפת ומגרמניה עובדים על מסמך שיעניק תקווה חדשה להסכם שישים קץ לאלימות. טוסק הוסיף כי ינוקוביץ' ביטא נכונות בשיחות לערוך בחירות מוקדמות השנה.
מלבד שרי החוץ של פולין, גרמניה וצרפת שנמצאים בקייב לשיחות עם הנשיא האוקראיני, גם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר כי נציג מטעמו יישלח לקייב כדי לתווך בשיחות עם האופוזיציה. רוסיה נמנעה עד כה לנסות ולתווך בין ינוקוביץ' ליריביו. אולם הנשיא האוקראיני התקשר לפוטין וביקש ממנו לשלוח נציג מהמדינה. מהקרמלין נמסר כי פוטין החליט לשלוח למשימה את נציב זכויות האדם במדינה, ולדימיר לוקין.
לקראת הערב, פרסם הבית הלבן הצהרה לגבי המהומות האלימות באוקראינה. הבית הלבן אמר כי ארצות הברית מזועזעת מהמראות של כוחות המשטרה האוקראינית יורים בכלי נשק אוטומטיים לעבר אזרחים. "אנו מפצירים בנשיא ינוקוביץ' להסיג את כוחותיו ממרכז קייב ולכבד את זכות האזרחים למחות ולהפגין". בבית הלבן הפצירו גם במפגינים לבטא את תחושותיהם בדרכי שלום ולא באלימות.
לראשונה מפרוץ המהומות הקשות השבוע, הגיבה עליהן ראש הממשלה לשעבר, יריבתו של ינוקוביץ' המרצה מאסר, יוליה טימושנקו. בהצהרה שפרסמה מפלגתה באתר האינטרנט נכתב כי "טימושנקו דורשת שהאופוזיציה לא תשב יותר לשולחן הדיונים עם ינוקוביץ'. כל מי ששובר טאבו זה הוא שותף לפשעיו של ינוקוביץ' נגד אזרחי אוקראינה". היא אף כינתה את הנשיא "רוצח המונים".
מוקדם יותר היום קראה רוסיה לנשיא ינוקוביץ' שלא לתת למתנגדיו "לדרוך עליו כמו על שטיח" - סימן לכך שהרוסים מצפים ממנו לשים קץ במהירות ללחימה ברחובות קייב אם ארצו רוצה לקבל מרוסיה את שני מיליארד הדולרים שמוסקבה הבטיחה לה במסגרת חבילת החילוץ שנועדה לשקם את כלכלתה.
ההתבטאות הרוסית מהצהריים היא החריפה ביותר של מוסקבה עד כה בנוגע למשבר באוקראינה. במסגרת המאבק עם המערב על ההשפעה באוקראינה הבטיחה מוסקבה להלוות לאוקראינה כ-15 מיליארד דולרים אך קשרה זאת בסיום ההפגנות, שמוסקבה סבורה כי אלה המנהיגים אותן הם קיצונים מסוכנים. ראש ממשלת רוסיה, דמיטרי מדבדב, אמר כי רוסיה יכולה להתמודד רק עם "שלטון לגיטימי ויעיל - הנהגה שהעם לא מנגב עליה את הרגליים כמו על שטיח".
אתמול אמר בכיר במחלקת המדינה האמריקנית אמר כי ארה"ב ביטלה 20 אשרות
כניסה לבכירים בשלטון באוקראינה, שלטענתם היו מעורבים בהפעלת אלימות נגד מפגינים. מפקד כוחות נאט"ו אנדרס פוג רסמוסן הזהיר את אוקראינה מהמשך האלימות והדגיש כי הקשרים בין נאט"ו לאוקראינה ייפגעו קשות אם הצבא המקומי יפעל נגד אנשי האופוזיציה.
המהומות באוקראינה, נזכיר, החלו בנובמבר על רקע החלטת הנשיא ינוקוביץ' לזנוח הסכם סחר חשוב עם האיחוד האירופי, ובמקום זאת לשוב לחיקה של רוסיה. המונים מ-46 מיליון האזרחים של אוקראינה יצאו לרחובות כדי להפגין נגד הפניית העורף שלו למערב, שבו תלו את תקוותיהם לחיים טובים יותר. הם רואים בינוקוביץ' משתף פעולה של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ומי שנכנע למדיניותה הכוחנית של מוסקבה. אוקראינה הפכה בחודשים האחרונים לאחת מזירות המאבק הראשיות בין רוסיה המתעצמת לבין המערב בראשות האיחוד האירופי וארה"ב, והמתח סביב המתרחש בה מזכיר את ימי המלחמה הקרה.