לאישור: מדבירים יידרשו להציג רישיון מיוחד
הצעת חוק שתעלה לאישור השרים, קובעת כי רק מי שיקבל רישיון מדביר אישי יוכל לעסוק בעבודות הדברה. המשרד להגנת הסביבה: המטרה היא להסדיר את התחום בישראל; חלק גדול מהעבודות מבוצעות כיום על ידי עובדים שאין להם הכשרה או אישורים מתאימים
חודש לאחר אסון ההדברה בירושלים שגרם למותן של הילדות אביגיל ויעל גרוס ז"ל - המשרד להגנת הסביבה יעלה היום (א') לוועדת השרים לענייני חקיקה הצעת חוק שנועדה להסדיר את תחום ההדברה בישראל. על פי ההצעה, רק מי שקיבל רישיון הדברה מהמשרד להגנת הסביבה, יוכל לבצע עבודות הדברה.
• עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
במשרד מסבירים כי כיום, לעובדים רבים בתחום אין כל הכשרה או אישורים מטעמו. "התחום רווי בהתנהלויות פסולות שבמסגרתן מדבירים "מוכרים" את הרישיון שלהם לאנשים שאינם כשירים ואינם מורשים", מסבירים שם.
הצעת החוק קובעת, כי "רק מי שעבר בעצמו הכשרה מסודרת ועמד בבחינות, מתאים לעסוק בהדברה". עוד היא קובעת, כי ההכשרות יבוצעו תחת פיקוח המשרד וניתן יהיה לעבור אותן רק במכללות שאושרו על ידיו. המדבירים יקבלו רישיון אישי אותו יהיו מחויבים להציג בפני מזמיני העבודה. את הרישיון הם יצטרכו מדי 5 שנים וכתנאי לכך יידרשו להשתתף בהשתלמויות ולעמוד בחובות נוספות.
על פי הצעת החוק, העונש המירבי בגין עבירה על החוק שעלולה לסכן את הציבור או את הסביבה יגיע לשנת מאסר ולקנס של 904 אלף שקל. בנוסף, המשרד להגנת הסביבה יוכל להטיל עיצומים כספיים וקנסות בגובה של 10,000 שקל לאדם פרטי ו-50,000 שקל לתאגיד.
השר פרץ: "נסגור את כל הפרצות"
במשרד מציניים כי ההצעה נועדה גם להגביר את הפיקוח על הליך ההכשרה עצמו. זאת בניגוד למצב כיום, בו ההכשרות מבוצעות על ידי מכללות פרטיות והמשרד קובע רק את תוכן הבחינות. על פי נתוני המשרד, שיעור הנכשלים בבחינות עומד על יותר מ-60%.
בנוסף קובעת הצעת החוק כי תוקם ועדה בינמשרדית שתבדוק התנהלות פסולה של מדבירים והתחזויות. כן היא קובעת הקמת "רשם מדבירים" שיכלול את כל המדבירים המורשים בישראל, יהיה גלוי לציבור ויציג כל החלטה שניתנה בעניין מדביר כזה או אחר.
השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ מסר, כי "בעזרת החקיקה נסגור את כל הפרצות שהיו קיימות, כדי להבטיח את שלומם של האזרחים. המצב החוקי שבו מדביר יכול להיעזר באדם שאינו מוסמך בעת ביצוע העבודות יצר סיכונים מיותרים. החוק החדש בא לייצר שינוי מהותי הן במתן הרישיונות, הן בהשתלמויות, הן במעקב השוטף והן באכיפה".