שתף קטע נבחר

 
צילום: EPA, AFP, רויטרס

מהפכה באוקראינה: הנשיא ברח ו"ניסה לטוס לרוסיה". טימושנקו חזרה לקייב

משטרו של הנשיא ויקטור ינוקוביץ' קורס כמגדל קלפים. הפרלמנט בקייב הדיח אותו ברוב גדול וקבע מועד לבחירות ב-25 במאי. יריבתו המרה יוליה טימושנקו שוחררה מהכלא בדרכה להצטרף להמונים בבירה: "הדיקטטורה נפלה"

אוקראינה נקרעה במשך שנים בין מזרח למערב, וכפי שהדברים נראים הערב (שבת) - עם קריסת שלטונו של הנשיא ויקטור ינוקוביץ' - היא בחרה במערב. הפרלמנט בקייב נישל את ינוקוביץ' מסמכויותיו במהלך הדחה שעבר ברוב מכריע - 328 קולות מתוך 450 מושבים. מעט מאוחר יותר, דיווח יו"ר הפרלמנט במדינה כי הנשיא המודח ניסה לעלות על מטוס לרוסיה, אך נחסם על ידי אנשי משטרת הגבולות. עם זאת שניים מתומכיו הבולטים - מושל מחוז וראש עיר הצליחו להימלט מהמדינה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

יוליה טימושנקו, יריבתו המרה של ינוקוביץ' שנשלחה לשבע שנות מאסר, שוחררה הערב לאחר שריצתה שנתיים בכלא - וחזזרה לחיק תומכיה בקייב. "מהיום תוכל מולדתנו לראות את השמש והשמיים כי הדיקטטורה נפלה", כתבה בהודעה ראשונה באתר של מפלגתה. עוד כתבה כי "כל טיפת דם לא נשפכה לשווא. הדיקטטורה נפלה לא בגלל פוליטיקאים או דיפלומטים, אלא הודות לאזרחים שיצאו לרחובות, להגנת משפחותיהם וארצם". יו"ר הפרלמנט החדש אלכסנדר טורצ'ינוב הודיע ש"ינוקוביץ' נטש את מחויבויותיו החוקתיות, באופן המסכן את המשך תפקוד המדינה, שלמותה הטריטוריאלית וריבונותה". לאחר ההצבעה בפרלמנט שבה נקבעו בחירות חדשות ל-25 במאי, פצחו חברי הפרלמנט בשירת ההמנון ומחאו כפיים.  

 

צילום: רויטרס
גיבורת היום: טימושנקו מתקבלת על ידי תומכיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גיבורת היום: טימושנקו מתקבלת על ידי תומכיה(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
טימושנקו לאחר שחרורה, הערב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טימושנקו לאחר שחרורה, הערב(צילום: רויטרס)
גיבורת המפגינים: טימושנקו ביציאתה ממאסר    (רויטרס)

גיבורת המפגינים: טימושנקו ביציאתה ממאסר    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הנשיא המודח ברח כנראה לעיר חרקוב שבמזרח המדינה - אזור פרו-רוסי שבו הוא נהנה מתמיכה רבה - והודיע מוקדם יותר כי אין בכוונתו להתפטר. הוא האשים את האופוזיציה בניסיון הפיכה: "האירועים שאנחנו והעולם עדים להם הם דוגמה לפוטש". הוא השווה את המצב באוקראינה לזה ששרר בגרמניה ערב עליית הנאצים לשלטון. הנשיא הודיע בראיון לרשת UBR שאלמונים ירו לעבר מכוניתו, "אני לא חושש. אני חש צער על המדינה שלי". הוא אמר שיישאר לעת עתה בדרום-מזרח המדינה וייפגש עם תושבים, "לא אחתום על שום דבר עם גנגסטרים שמפעילים טרור על המדינה", הצהיר. ינוקוביץ' ככל הידוע עדיין נמצא בגבולות אוקראינה אך שניים מתומכיו הקרובים ברחו בשעות המהפכה. משמר הגבול האוקראיני אישר בשעות הערב כי מושל מחוז חרקוב וראש העיר חרקוב חצו את הגבול לרוסיה הסמוכה.

 

המהפכה באוקראינה:

שלום לנין: פסלי המהפכן מוטטו באוקראינה

תמונות מקייב: בגן החיות הפרטי של הנשיא

רוסיה על מתנגדי ינוקוביץ': "קיצונים חמושים"

הפרלמנט הדיח את נשיא אוקראינה ינוקוביץ'

 

נסיעתו לחרקוב מעידה עד כמה אוקראינה, מדינת בת 46 מיליון תושבים, מפולגת כיום. האזורים המערביים במדינה רוצים להתקרב לאיחוד האירופי והרשויות בערים רבות שם התנערו משלטונו של נשיא אוקראינה, בעוד אזור המזרח, האחראי לרוב התוצרת הכלכלית, מעדיף קשרים קרובים יותר עם רוסיה.

 

מדינה שסועה בין רוסיה לאירופה


הפרלמנט מצביע להדחת הנשיא ינוקוביץ'    (רויטרס)

הפרלמנט מצביע להדחת הנשיא ינוקוביץ'    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נשיא אוקראינה המודח: "לא אתפטר"    (רויטרס)

נשיא אוקראינה המודח: "לא אתפטר"    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

צירי הפרלמנט צוהלים לאחר ההצבעה להדחת הנשיא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צירי הפרלמנט צוהלים לאחר ההצבעה להדחת הנשיא(צילום: רויטרס)

 

יממה לאחר החתימה על ההסכם עם הנשיא ויקטור ינוקוביץ', שאמור היה לשים קץ למשבר הפוליטי המתמשך במדינה, הודיעו המפגינים כי השתלטו על מוקדי הכוח בבירה קייב. זמן קצר לאחר מכן, מינתה האופוזיציה מחליפים לתפקידי מפתח בממשל, ואחר הצהריים הודח הנשיא מסמכויותיו בהצבעה בפרלמנט, שקבע מועד לבחירות - 25 במאי.

 

ההסכם בין ינוקוביץ' לשלושת מנהיגי האופוזיציה - המתאגרף ויטלי קליצ'קו, ארסני יטסניוק ואלוג טיינייבוק - נחתם לאחר התייעצות של האחרונים עם המפגינים. הוא קיבע שורת ויתורים של הנשיא, התחייבות לרפורמות חוקתיות שיצמצמו את סמכויותיו, הקמת ממשלת אחדות והקדמת הבחירות. פרטי ההסכם כללו גם ביטול חוק שבהפרתו הורשעה ראש הממשלה לשעבר יוליה טימושנקו, יריבתו המושבעת של

ינוקוביץ' ששוהה במאסר, והיא השתחררה מהכלא.

 

על פי הערכות, יותר מ-100 בני אדם נהרגו עד כה בעימותים באוקראינה, ורחובות הערים בה עדיין מלאים מפגינים ושוטרים. בכיכר "מיידאן", מרכז המחאה, נותרו עשרות אלפים שהבטיחו כי "אין סיכוי לפשרה, ינוקוביץ' החמיץ זאת. יש רק שתי אפשרויות עבורו - כלא או גלות". אחד ממפקדיה החמושים של האופוזיציה אישר כי אנשיו נכנסו ללשכת הנשיא בקייב, אך הדגיש כי במקום לא מתרחשת ביזה. "נשמור על הבניין עד שהנשיא הבא יבוא. ינוקוביץ' לא ישוב לכאן לעולם", אמר.


פורסם לראשונה 22/02/2014 18:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
טימושנקו לאחר שחרורה מהמאסר בבית החולים
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
שלטים ועליהם דמותה של יוליה טימושנקו
צילום: רויטרס
מומלצים