שתף קטע נבחר

 

לאן נעלם הנשיא? מסלול הבריחה של ינוקוביץ'

3 ימים אחרי שברח מקייב, איש אינו יודע היכן הנשיא המודח שמבוקש בגין רצח המונים. מהמטוס שנעצר על המסלול בדונצייק ועד ליום ראשון בלילה, כששאל את המאבטחים "מי נשאר איתי?" וגילה שאיבד את נאמנותם: זה המסלול שעבר, לפני שנעלם מהרדאר

יותר מיומיים מאז שהודח מתפקידו והופיע בציבור בפעם האחרונה, באוקראינה עדיין תוהים הלילה (יום ג') היכן נמצא הנשיא ויקטור ינוקוביץ', שהשלטון החדש הוציא נגדו צו מעצר באשמת רצח המונים. לפי ההערכות, ינוקוביץ' עדיין נמצא בתחומי אוקראינה ועובר ממקום למקום במזרח המדינה, בחיפושו אחר מקלט בעזרת תומכיו ונאמניו הממשיכים ללוות אותו.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

שר הפנים החדש של אוקראינה, ארסן אקחוב, הציג אתמול את הפירוט הכי מדויק לפי שעה של המקומות שבהם נצפה ינוקוביץ' מאז שעזב את קייב בלילה שבין שישי לשבת. ינוקוביץ' נמלט מהבירה שעות אחדות אחרי שחתם על הסכם פשרה עם האופוזיציה לפתרון המשבר הפוליטי, הסכם שהפחית את סמכויותיו ושנתפש בעיני רבים כהודאה למעשה בתבוסה.

 

זה, ככל הידוע, המסלול שעבר ינוקוביץ' מאז שישי בערב.

 

ראיון בחרקוב

שעות אחרי שנעלם מהבירה קייב הופיע ינוקוביץ' בעיר חרקוב, כ-400 קילומטרים מזרחית לקייב, במרכז בסיס התמיכה שלו. בראיון מצולם הוא השווה במרירות את האופוזיציה לנאצים והכריז כי הוא עדיין הנשיא וכי אין בכוונתו לעזוב את אוקראינה. זו הייתה ההופעה האחרונה שלו בציבור. יממה אחר כך פורסמו תמונות ממצלמות האבטחה במעונו שבפרברי קייב, ובהן תיעוד העזיבה שלו את הבירה בדרך לחרקוב במסוק.

 

ינוקוביץ' מחרקוב בשבת: לא אתפטר    (רויטרס)

ינוקוביץ' מחרקוב בשבת: לא אתפטר    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מסוק לדונייצק

לדברי אבחוב, מחרקוב טסו ינוקוביץ', ראש הסגל שלו אנדריט קליוייב ומאבטחיו במסוק לנמל התעופה בדונייצק, עיר הולדתו, כ-230 קילומטרים דרומה. שם הוא ואנשיו הועברו לשני מטוסי פלקון ועשו את דרכם להמראה, אולם אנשי משמר הגבול מנעו מהם לעזוב. אבחוב לא הסביר באיזה נימוק מנעו השומרים ממטוסו של ינוקוביץ' להמריא. לפי חלק מההערכות, הנשיא התכוון לטוס משם לרוסיה, אולם הוא כאמור טען שלא יעזוב את אוקראינה. ינוקוביץ' נשאר כמה שעות במעון בבעלות המדינה, ובסביבות השעה 22:00 עזב בשיירה של מכוניות.

 

ינוקוביץ' בורח במסוק, שיירתו יוצאת לדרך

ינוקוביץ' בורח במסוק, שיירתו יוצאת לדרך

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בית הבראה בחצי האי קרים

אחרי נסיעת לילה ארוכה הגיעה ביום ראשון השיירה לחצי האי קרים שלחופי הים השחור, כ-400 קילומטרים דרומית-מערבית לדונייצק. במקום להשתמש במעון בבעלות המדינה שנמצא באזור, שיירתו של ינוקוביץ' עצרה בבית הבראה פרטי, אחד מרבים הנמצאים באזור. שם נודע לינוקוביץ' שהפרלמנט, שבו שלט עד זמן לא רב לפני כן ביד ברזל, העביר את סמכויות הנשיא ליושב הראש החדש של בית המחוקקים.

 

שדה תעופה צבאי בסבסטופול

ינוקוביץ' ומלוויו עזבו בחופזה לשדה התעופה הצבאי בעיר סבסטופול, אולם אז נודע להם ששר הפנים אבחוב וראש שירות הביטחון הלאומי החדש נמצאים שם. לכן הם חזרו על עקבותיהם.

 

זוכרים את הרוגי הכיכר. קייב (צילום: AP) (צילום: AP)
זוכרים את הרוגי הכיכר. קייב(צילום: AP)
 

בית פרטי בבלקלבה

לאחר מכן נסעו ינוקוביץ' ופמלייתו לבית פרטי בעיר בלקלבה. הם הגיעו לשם בראשון בלילה, מעט לפני חצות. שם שאל ינוקוביץ' את אנשי האבטחה שלו מי מהם רוצה להישאר איתו. הוא גילה שרק בודדים מהם עדיין נאמנים לו, ולכן שרבט פתק שבו הוא מאשר כי הוא משחרר אותם מתפקידם. ינוקוביץ', קליוייב והמאבטחים שנותרו נאמנים לנשיא המודח נכנסו לשלוש מכוניות ונסעו משם ל"מקום לא ידוע".

 

הסיפור של חצי האי קרים

לא במקרה ברח הנשיא המודח ינוקוביץ' מזרחה: זהו נחשב לבסיס תומכיו. האזורים המערביים של אוקראינה הם אלה שהובילו את המחאה האחרונה נגד ינוקוביץ', משום שהם קרובים לא רק גאוגרפית אלא גם ערכית למערב, ורוצים להתקרב לאיחוד האירופי. במזרח, לעומת זאת, יש אוכלוסייה ענקית של דוברי רוסית, והיא קרובה יותר בעמדותיה לרוסיה ומעדיפה להישאר נאמנה לקרמלין.

 

בסיס התמיכה הנאמן ביותר אולי של המחנה הפרו-רוסי הוא בחצי האי קרים - אזור המופרד משאר אוקראינה גאוגרפית, היסטורית ופוליטית. שם, כאמור, נצפה ינוקוביץ' ביום ראשון, ויש המעריכים שהוא נמצא שם גם כעת. מה הופך את האזור הזה לייחודי?

 

 (צילום: Googlemaps) (צילום: Googlemaps)
(צילום: Googlemaps)

 

הים השחור

חצי האי קרים חודר לתוך הים השחור. רובו אי, ורק רצועת חוף צרה מחברת אותו ליבשה. בחופו המזרחי, רצועת אדמה היוצאת ממנו מגיעה כמעט עד לרוסיה. האזור ידוע במערב בעיקר בזכות ועידת ילטה ב-1945, שם חתמו מנהיג ברית המועצות יוזף סטלין, נשיא ארה"ב פרנקלין ד' רוזוולט וראש ממשלת בריטניה ווינסטון צ'רצ'יל על חלוקת אירופה שלאחר מלחמת העולם השנייה.

 

מדוע הוא חלק מאוקראינה?

חצי האי קרים הפך לחלק מאוקראינה כשהמנהיג הסובייטי ניקיטה חרושצ'וב מסר את חצי האי לארץ מולדתו ב-1954. כמעט לא הייתה לכך משמעות עד שהאיחוד הסובייטי התפרק ב-1991, וחצי האי קרים נותר בידי אוקראינה העצמאית. אף שהוא חלק מאוקראינה, כ-60% משני מיליון התושבים של חצי האי קרים מזדהים כרוסים.

 

המפגינים בבירת אוקראינה. הזדהות מהטטארים של חצי האי קרים (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
המפגינים בבירת אוקראינה. הזדהות מהטטארים של חצי האי קרים(צילום: גטי אימג'בנק)

 

צי הים השחור

לחופיו הדרומיים של חצי האי קרים שוכנת עיר הנמל סבסטופול, ביתו של צי הים השחור של צבא רוסיה, על אלפי אנשי חיל הים שלו. רוסיה

שמרה על מחצית מהצי הסובייטי שלה, אולם הפכה מודאגת ב-2009, כשקודמו של ינוקוביץ' הזהיר את רוסיה שיהיה עליה לעזוב את הנמל החשוב עד 2017. זמן קצר אחרי בחירתו של ינוקוביץ' לנשיא ב-2010, הוא הסכים להאריך את החכרת הנמל לרוסים עד לשנת 2042.

 

הטטארים של חצי האי קרים

קריסתו של האיחוד הסובייטי ב-1991 הביאה גם לחזרת הטטארים של חצי האי קרים, שגורשו באכזריות ב-1944 תחת שלטונו של סטלין. הטטארים של חצי האי קרים, המהווים כעת כ-12% מאוכלוסיית האזור, הזדהו לאורך החודשים האחרונים עם מתנגדיו של ינוקוביץ' שהפגינו נגדו בקייב.


פורסם לראשונה 24/02/2014 23:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא אוקראינה המודח ינוקוביץ'
צילום: AP
מומלצים