'חרף האמברגו: עסקת נשק בין איראן לעיראק'
לפי רויטרס לבגדד נמאס לחכות לסיוע אמריקני ולכן פנתה לטהרן, בניגוד לסנקציות האו"ם. ארה"ב מודאגת: העסקה תסבך את מו"מ הגרעין
בממשל האמריקני מופתעים מהפרסום הלילה (יום ג') של סוכנות הידיעות רויטרס על עסקת נשק בין איראן לעיראק. אם הדיווח יתברר כנכון הרי שמדובר בהפרת האמברגו שהטילה מועצת הביטחון על עסקאות נשק עם איראן.
רויטרס דיווחה כי בחודש נובמבר נחתמה עסקה בסך 195 מיליון דולר, זמן קצר אחרי שראש הממשלה העיראקי נורי אל-מליכי חזר מביקור בוושינגטון, שבו ביקש מברק אובמה סיוע בנשק למלחמה נגד אל-קאעידה. לפי רויטרס עיראק התאכזבה מהעיכוב האמריקני באספקת הנשק, ולכן פנתה לטהרן. גורמים אמריקנים אומרים שעסקה כזו עלולה לסבך את המו"מ של המעצמות עם איראן בנושא הגרעין.
עוד חדשות מהעולם :
הילד בן 90: רודן זימבבואה חוגג יום הולדת
לאן נעלם הנשיא? מסלול הבריחה של ינוקוביץ'
בין הירי וההרוגים: זוג אמריקני אימץ 4 בקייב
העסקה כוללת נשקים בינוניים וקלים, מרגמות, תחמושת לטנקים, ארטילריה, אמצעים לראיית לילה וציוד להנחיית מרגמות. העסקה כוללת גם מסכות גז וזריקות להגנה ממלחמה כימית.
דובר ראש ממשלת עיראק לא אישר ולא הכחיש את הדיווח, אך הבהיר שהעסקה מובנת בהתחשב בבעיות הביטחוניות של עיראק. "אנחנו מצויים במלחמה נגד הטרור ומתכוונים לנצח בה. שום דבר לא ימנע מאיתנו לקנות נשק ותחמושת מגורם כלשהו, אם זה יעזור למלחמה בטרור", אמר הדובר העיראקי. האיראנים הכחישו שאכן נחתמה עסקה.
ארה"ב הבהירה מצדה כי היא מאיצה את הסיוע לעיראק באמצעי לחימה קריטיים למלחמה בטרור. דוברת מחלקת המדינה, ג'ן סאקי, אמרה כי "ראינו את הדיווחים, ואם הם נכונים זה מעורר דאגות רציניות. כל העברה של כלי נשק מאיראן למדינה שלישית מהווה הפרה ישירה של החלטת מועצת הביטחון 1747. אנחנו דורשים הבהרות בנושא הזה מממשלת עיראק, וכן להסביר לעיראקים את המגבלות שהחוק הבינלאומי מציב על עסקאות נשק עם איראן".
סאקי הוסיפה: "אנחנו עדין בודקים את הדיווח, ורואים בממשלת עיראק שותפה למלחמה בטרור. אנחנו מחויבים לתמוך בהם במאבק הזה. סיפקנו לצבא העיראקי ולכוחות הביטחון ציוד שירותים ואימונים בשווי של יותר מ-15 מיליארד דולר, כולל טילי הלפייר ונשק אישי ותחמושת לטנקים. אנחנו עובדים לאשר ציוד צבאי חשוב שכולל מסוקי אפאצ'י".
מזכיר המדינה ג'ון קרי שוחח בשבת עם שר החוץ העיראקי, הושיאר זבארי, על שורת נושאים ובהם הסכם חלוקת האנרגיה שנחתם בין ממשלת עיראק לבין הכורדים בצפון, ועמידה של עיראק בלוח הזמנים שנקבע לקיום בחירות.