דלקת מפרקים: אבחון מוקדם יכול להציל חיים
הבעיה הכי גדולה של דלקות מפרקים היא היכולת לזהות את המחלות. מהי חשיבות האבחון המוקדם לטיפול המיטבי, ואיך שינוי באורח החיים יכול לעזור להתמודד עם המחלה ולהמשיך לחיות חיים בריאים
אבחון מוקדם של דלקות מפרקים חשוב מאוד הן לריפוי המחלות והן לתפקוד העתידי של החולים. "הבעיה הכי גדולה של דלקת מפרקים שאם עוברות כמה שנים ללא אבחון וטיפול, מצב המפרקים עלול להיות בלתי הפיך ולגרום למגבלה משמעותית בתפקוד ותנועה", מסבירה פרופ' מירב לידר, מנהלת היחידה הראומטולוגית בבית חולים שיבא.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
ביום רביעי בשבוע שעבר נערך בכנסת יום אבחון למחלות ראומטיות. במהלכו עובדי המשכן בחנו עצמם באמצעות שאלון קצר, ובדיקות רפואיות שנערכו במקום, כדי לדעת האם הם סובלים ממחלה ראומטית כלשהי. בנוסף, הוצגה במהלך היום התערוכה "עיצוב על הפרק" - תערוכה של סטודנטים מהמחלקה לעיצוב תעשייתי באקדמיה בצלאל, שהיציגו פיתוחים מיוחדים, שמטרתם להקל על איכות חייהם של החולים.
עוד כתבות
דלקות מפרקים: כל הדרכים למנוע ולהקל על הכאבים
הדרך הטבעית: מה לאכול כדי להקל דלקת פרקים? דלקת מפרקים שגרונית: על המחלה והטיפול בה
סוגי המחלה הנפוצים
דלקות מפרקים הן קבוצת מחלות השייכות למחלות הראומטיות וכוללות נזק למפרקי הגוף. ישנן כמאתיים מחלות שונות שיכולות לגרום לדלקת מפרקים. בין המחלות הנפוצות הן:
דלקת מפרקים שגרונתית (Rheumatoid Arthritis) היא מחלה אוטואימונית כרונית דלקתית, שפוגעת בדרך כלל יותר בנשים מאשר בגברים. היא גורמת למערכת החיסון לתקוף את המפרקים והרקמות, וגורמת לכאבים, התנפחות ונוקשות במפרקים.
הסיבה להתפרצות המחלה לא ידועה, "למרות שיש מרכיב גנטי מסוים, אולם הוא מלווה בגורמים סביביתיים רבים, כמו למשל שמירה על אורח חיים מסוים, תזונה מתאימה, חשיפה לחומרים ושונים ועוד", מסבירה פרופ' לידר.
היא מוסיפה כי חשוב מאוד לשים לב האם תסמיני המחלה נמשכים יותר מחודש ואז לגשת לבדיקת רופא. התסמינים הנפוצים של המחלה הם: חולשה, עייפות, תיאבון ירוד, ירידה במשקל, נוקשות וקושי ממושכים בהנעת המפרקים בשעות הבוקר או לאחר מנוחה ואפילו עיוות ונפיחות במפרקים.
דלקת מפרקים ניוונית (osteoarthritis): מחלת מפרקים ניוונית שייכת לקבוצת מחלות המפרקים הלא דלקתיות. עם פרוץ המחלה מתפתחים בגוף שינויים משניים המאופינים ע"י יצירת עצם "חדשה" (זיזים).
לעתים מתפתחת דלקת, בדרך כלל בדרגה נמוכה בתוך המפרק ובסביבתו, כתוצאה משחיקת הסחוס. בניגוד לדלקת מפרקים השגרונתית, חולים במחלת מפרקים ניוונית יתלונו על כאבים המוחמרים בזמן פעילות, ולאחר מנוחה הכאבים יהיו פחות חמורים.
דלקת מפרקים מקשחת (AS – Ankylosing Spondylitis), המערבת בעיקר את מפרקי האגן ועמוד השדרה, ויכולה לפגוע במקביל באיברים נוספים, כגון: עור, עיניים, מעי ועוד. דלקת זו פורצת בגילאי 20-30.
דלקות מפרקים מסוג (SpA- spondyloarthropathy) כגון: דלקת מפרקים פסוריאטית (PsA – Psoriatic Arthritis), אשר פוגעת באופן שווה בגברים ונשים, ובה יש מעורבות מפרקית ומעורבות עורית.
טיפול אגרסיבי - כבר בשלבים הראשונים
פרופ' לידר אומרת כי כיום, בניגוד לעבר, הגישה הטיפולית בדלקות מפרקים היא גישה אגרסיבית מאוד מיד בהתחלה, כדי להשיג נסיגה מוחלטת של המחלה. והשלב הבא הוא השלב של שימור המצב.
לדבריה, הגישה בעבר הייתה הפוכה והטיפול היה הדרגתי מהקל אל הכבד. "השינוי נובע מכך כי כיום כבר יודעים שהשלבים הראשונים הם אלה שיוצרים את הנזק החמור ביותר, ולכן אבחון מוקדם וטיפול מאסיבי כבר בהתחלה עשויים להציל חיים, פשוטו כמשמעו ולמנוע הידרדרות", היא אומרת.
פרופ' לידר מחדדת את החשיבות באבחון מוקדם וטיפול: "אנשים שלא מטופלים במשך כמה שנים, עלולים להיפלט ממעגל העבודה ולמצוא עצמם גם מוגבלים תנועתית למשך כל החיים".
לדבריה של פרופ' לידר ישנו בסיס מחקרי בינלאומי. על פי נתוני המחקר הבינלאומי FIT FOR WORK, הפרעות שריר-שלד אחראיות ל-49.9% מכלל ההיעדרויות מעבודה הנמשכות 3 ימים ומעלה ול-60% ממקרי אובדן כושר עבודה לצמיתות.
בנוסף, מנתוני הביטוח הלאומי עולה כי 32,612 ישראלים, חלקם הגדול בגיל העבודה, מקבלים קצבת נכות ממשלתית כתוצאה מהפרעות שריר-שלד. ניסיונות השיקום של נפגעים מהפרעות אלו יקרים לעין ערוך מאלו של נפגעים אחרים, אך לאחר הליך השיקום רק 35% מהם חוזרים לעבודה.
טיפול מותאם אישית
הטיפול בדלקות המפרקים הוא טיפול המתאים עצמו למטופל. "יש חשיבות עצומה לגורמים רבים היכולים להשפיע על הטיפול והשיקום מהמחלה", אומרת פרופ' לידר.
"יש כיום תרופות ביולוגיות המותאמות באופן ספציפי לפרוגנוזה של המחלה, לגיל המטופל וכמובן לגורמים סביבתיים נוספים. גם שינוי באורח החיים, יכול לסייע, כמו למשל ירידה במשקל, פעילות גופנית מתונה ואפילו שינוי בתזונה.
"בכל מקרה, הכי חשוב הוא להיות ערים לקיומן של המחלות ולחשיבות של האבחון המוקדם. האבחון יחד עם הטיפול הנכון, יכול להיות המפתח לחיים בריאים ויצרניים לצד המחלה".
מידע נוסף, ניתן למצוא באתר עינבר או באתר מפרקים צעירים