טרור איסלאמי בסין: מי אלה ששחטו בסכינים?
הם נצר לעמים הטורקיים, חולמים על עצמאות וטוענים לדיכוי מצד בייג'ינג: הכירו את האויגורים, מיעוט אתני שקיצונים מתוכו רצחו במצ'טות 29 נוסעים
יומיים אחרי מתקפת הטרור האיומה ביונאן שבדרום סין, שם דקרו לפי החשד אויגורים בסכינים ובמצ'טות 29 בני אדם ופצעו יותר מ-140, סין מתחילה להבין שהיא הולכת ונכנסת לעידן חדש של טרור: לא עוד פיגועים "קטנים" שמבצעים בני המיעוט האויגורי במחוז העיקרי שבו הם חיים, שינג'יאנג, אלא גם התקפות גדולות ורחוקות יותר, במחוזות הנמצאים מאות קילומטרים משם. בקרב אזרחים סינים בני האן, הקבוצה האתנית המהווה את הרוב בסין (91%), וגם בקרב האויגורים עצמם, יש החוששים כי זו תחילתו של עימות רחב, ממושך ובעיקר קטלני יותר.
עוד חדשות מהעולם :
- משחררים, לא כובשים. סיקור המשבר ברוסיה
- מרקל לאובמה: "פוטין חי בעולם אחר"
החזק שורד: נחש חנק תנין ואכל אותו. צפו - במימון ארה"ב: ישראל נמחקה מהמפה במטוס
מתקפת הטרור אירעה בשבת בערב, כשקבוצה של כעשרה מחבלים, בהם שתי נשים, נכנסה לתחנת רכבת עמוסה ביונאן והחלה לדקור ללא הבחנה את הנוסעים בסכינים ובמצ'טות. תמונות שהועלו בהמשך לאינטרנט הציגו מראות זוועה של גופות ההרוגים. "ראיתי שני תוקפים, שניהם גברים. הם רצו ודקרו את כל מי שיכלו", סיפר צ'או יונאו, תלמיד בן 16, והמשטר הסיני מיהר לרמוז ש"בדלנים מהמערב" ביצעו את המתקפה.
האויגורים הם בני העמים הטורקיים, מוסלמים ברובם, והם חולקים קשרים תרבותיים ולשוניים עם מרכז אסיה. בסוף העשור הקודם פרצו מהומות קטלניות באזור בינם לבין בני ההאן הסינים, על רקע המרמור של האויגורים מהנוכחות ההולכת וגוברת והאחיזה הגוברת בכלכלה של בני ההאן. הם זעמו גם על ההגבלות שמטיל עליהם לדבריהם השלטון הסיני בתחומי תרבות ודת.
בחבל שינג'יאנג חיים כשמונה מיליון אויגורים, והם מהווים כמעט מחצית האוכלוסייה שם. מיליטנטים אויגורים גולים מנסים לקדם את הקמתה של מדינה עצמאית לאויגורים בחבל העשיר בנפט, שגובל בפקיסטן, אפגניסטן ומרכז אסיה. הם מתכוונים לקרוא לה "מזרח טורקסטן". מאז שנות ה-90' האשימה סין את החמושים האויגורים בשורה של פיגועי טרור נגד אזרחים סינים, ורמזה כי הם קשורים לאל-קאעידה. מנגד, אחרי עימותים קטלניים בין אויגורים לבני ההאן בשינג'יאנג ב-2009 טענו ארגוני זכויות אדם כי סין מנצלת את התמיכה שלה במלחמה שהכריזה ארה"ב על הטרור העולמי כדי להצדיק את מבצע הדיכוי שלה נגד האויגורים.
האויגורים: "חושדים בנו, בוהים בנו"
בקומינג, בירת מחוז יונאן שבדרום-מערב סין, מאות קילומטרים משינג'יאנג, חברים בקהילה האויגורית הקטנה אמרו היום כי הם חשים שחושדים בהם. "רק אותי בדקו כבר שלוש פעמים מאז הפיגוע ההוא", סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס אניוואר וופור, עובד מסעדה אויגורי. "השוטרים מכוונים את האקדחים שלהם אלינו. אנחנו לא יודעים מה באמת קרה".
תושבים ברובע דשויין שבקונמינג, שם חיים רבים מהאויגורים, סיפרו ששעות אחרי ההתקפה נכנסה המשטרה לשכונה ועיכבה עשרות אנשים לתשאול. כמה גברים אויגורים טענו כי נחקרו במשך שעות, אולם אמרו כי לא הותקפו. משפחה אחת משינג'ינאג אמרה כי המשטרה פרצה לביתה ואיימה עליה בנשק. "המצב מתוח מאוד עכשיו, אפשר להרגיש את זה", אמר צעיר בן 24 שסירב להזדהות, "למרות שאנשים לא אומרים או עושים שום דבר, הם בוהים בנו כל הזמן".
ליד זירת הפיגוע בשבת מצאו השוטרים כרזות עם סיסמאות הקוראות לעצמאות "מזרח טורקסטן". החשד המיידי נפל על "התנועה האיסלאמית של מזרח טורקסטן", שנטלה אחריות לפיגוע דריסה קטלני שאירע בכיכר טיאננמן בבייג'ינג. התנועה נמצאת ברשימת ארגוני הטרור של מועצת הביטחון של האו"ם. לפי הפיגוע בשבת ופיגוע הדריסה באוקטובר בכיכר טיאננמן בבייג'ינג, רוב הפיגועים שביצעו האויגורים נשארו בתחומי שינג'יאנג, שם נהרגו בשנה האחרונה יותר מ-100 בני אדם. הפיגועים האחרונים עלולים ללמד על שינוי מדיניות של המחתרת האויגורית.
התקשורת בסין מתחה ביומיים האחרונים ביקורת על האופן שבו כלי תקשורת זרים סיקור את מתקפת הטרור האיומה בקונמינג, ועל כך שרמזו בדברי הפרשנות שלהם כי מדיניות סין היא שמקדמת עימות עם הקיצונים, במקום להתמקד בסכנת הקיצונים עצמה. ממשלת סין אומרת כי לאויגורים יש חירויות דת, תרבות ושפה נרחבות.
לפי שעה אין סימנים לפעולות נקם נגד אויגורים בקונמינג, אבל חלק מבני ההאן הסינים שם השמיעו את זעמם. "צריך לשלוח אותם כולם חזרה ולא לתת להם להיכנס לקונמינג לעולם", אמרה יאנג ג'ינג במתפרה שלה, השוכנת מול מסעדה אויגורית. "הם מלאי שנאה". אחרים אמרו כי הפיגוע ישנה את הגישה של התושבים. "אי אפשר להאשים בזה את כל תושבי שינג'יאנג, "אמר לי באוצ'נג, "אבל החשדות גוברים ולפעמים, גם אם אנחנו לא רוצים, התחושות בלב שלנו משתנות".