פעם נלחמנו יחד: הפרדוקס של צבא אוקראינה
עם ספינות מיושנות, מטוסים ששבקו וחיילים שלא רגילים לנשק מודרני, לא פלא שצבא אוקראינה שותק מול הפלישה הרוסית. כשלמפקדיו הבכירים קריירה ארוכה יותר בצבא הסובייטי מאשר בזה האוקראיני, גם הנאמנות לקייב בספק
כשהוא סובל ממחסור בכסף, אינו מצויד כהלכה וצמרת הנהגתו נתפשת בעיני רבים כקרובה יותר לשלטון במוסקבה מאשר להנהגה בקייב, צבא אוקראינה הוא כמעט בגדר בלתי-נראה בעימות עם מוסקבה, מעין נוכח-נפקד. מומחים מעריכים שהעובדה הזו נובעת כנראה בעיקר מהחלטה מכוונת שלו.
עוד חדשות מהעולם :
- אש על חיילים אוקראינים: "אמריקה איתנו!"
בימים האחרונים חיילים אוקראינים היו מעורבים בכמה עימותים - מילוליים בלבד - עם כוחות רוסיים, במיוחד סביב בסיסים בחצי האי קרים שאת אחדים מהם חלקו הכוחות האוקראיניים במשך שנים עם אותם כוחות רוסיים המוצבים בחצי האי קרים במסגרת צי הים השחור של רוסיה.
ביום ראשון השבוע הודיע מפקד הצי החדש של אוקראינה בפומבי כי הוא עורק ונאמן כעת להנהגה המקומית הפרו-רוסית של חצי האי קרים, שהתמנתה שם אחרי ההפיכה בקייב ואינה נאמנה לשלטון החדש של מערב אוקראינה.
סיבות היסטוריות מוסיפות נופך מוזר לעימות הלא-אלים לפי שעה בין צבאות אוקראינה ורוסיה. צמרת ההנהגה של צבא אוקראינה שירתה במשך רוב הקריירה שלה בשורות הצבא הסובייטי יחד עם עמיתיה הרוסים, לפני קריסת ברית המועצות ויציאת אוקראינה לעצמאות ב-1991. לא הם ולא ההנהגה הפרו-מערבית בעיקרה בקייב רוצים לקדם עימות עם צבא רוסיה, שאותו ברור להם שאינם יכולים לנצח.
"אני חושב שיש הנחיות נחרצות מקייב לצבא אוקראינה בחצי האי קרים להימנע מעימות", אומר דמיטרי גורנבורג, פרשן לענייני האזור במכון לחקר חילות ים, הממומן על-ידי הממשל האמריקני. "זה תואם למעשה את הנטייה הטבעית של מפקדי צבא אוקראינה בשל ההיכרות שלהם עם הרוסים - במיוחד בחצי האי קרים, שם הם מוצבים למעשה שנים אלה לצד אלה". למרות זאת, הוא מדגיש שתקרית אלימה אחת בודדת - יכולה לגרום להסלמה.
עליונות רוסית מוחלטת
ביום שני בלילה אמר שגריר אוקראינה באו"ם כי מוסקבה שלחה כבר 16 אלף חיילים לתוך חצי האי קרים. בשבוע שעבר הניעה רוסיה כ-150 אלף חיילים במסגרת מה שהציגה אז כתרגיל פתע צבאי ענקי, ובשל המוכנות הגדולה הזו יכולה מוסקבה לתגבר את הכוחות שלה בקרים במהירות באלפי חיילים נוספים אם תרצה.
המכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים בלונדון מעריך שלרוסיה יש כ-845 אלף חיילים לצד עתודת מילואים של כשני מיליון איש שעברו אימונים צבאיים בעבר הלא רחוק. מאז מלחמת גאורגיה ב-2008 הגדילה רוסיה את ההשקעה בצבאה ביותר מ-30%, והיא עומדת כעת על כ-68 מיליארד דולר בשנה.
צי הים השחור של רוסיה הממוקם בסבסטופול שבחצי האי קרים כולל שלוש צוללות, שבע משחתות, חמש פריגטות, 20 סירות סיור וקורבטות, 15 שולות מוקשים ו-11 כלי רכב אמפיביים. גם כוחות ימיים אחרים פעלו מהנמל, שמילא תפקיד מרכזי במבצעים הימיים האחרונים של רוסיה בים התיכון ונגד הפיראטים הסומלים באוקיינוס ההודי. לפי המכון הלונדוני, לרוסיה יש קרוב ל-1,400 כלי טיס קרביים מסוגים שונים, אף שחלקם מיושנים במונחים מערביים.
אוקראינה אמרה כי מערכות התקשורת שלה הותקפו באמצעות ציוד שהותקן על-ידי חמושים בלתי מזוהים במרכז טלקומוניקציה חשוב בחצי האי קרים. שירות המודיעין הפנימי של רוסיה סירב להגיב כשנשאל אם מוסקבה עומדת מאחורי ההפרעות לתקשורת.
לפי הערכות המכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים אוקראינה משקיעה כ-2.4 מיליארד דולר בשנה במערכת הביטחון שלה, ונאלצה בשנים האחרונות להשקיע מאמצים כבירים כדי לשמור על הכוחות המזוינים שלה מעודכנים ומצוידים.
יחידות העילית המובחרות ביותר של צבא אוקראינה התנסו בלחימה לצד חיילי נאט"ו באפגניסטן ובמשימות שמירת שלום במקומות אחרים בעולם. עם זאת, לרוב החיילים שלה יש ניסיון דל מדי בשימוש בנשק מודרני של התקופה שלאחר המלחמה הקרה.
לפי הערכות לאוקראינה יש 129,950 חיילים סדירים - 64,750 בצבא, 13,950 בחיל הים ו-45,250 בחיל האוויר. עוד 6,000 אוקראינים משרתים ביחידות אוויר נפרדות. לפני התפתחות המשבר האחרון בקרים, הכוחות הפרא-מיליטריים של אוקראינה כללו כ-84,900, אולם סביר להניח שהמספר הזה פחת בעקבות ההודעה על פירוקה של יחידת העילית למניעת מהומות ופיזור הפגנות, שהואשמה בהרג מפגינים לא-חמושים במהלך ימי ההפגנות נגד נשיא אוקראינה המודח ויקטור ינוקוביץ'.
תחזוקה לקויה של חילות האוויר והים
לחיל הים האוקראיני בחצי האי קרים שמוצב בבסיסים לצד הצי החזק בהרבה של רוסיה, יש יכולת מועטה בלבד - אם בכלל - לפרוס את כוחותיו בים כל עוד מוסקבה אינה מאפשרת לו לעשות זאת.
תחזוקה לקויה ומחסור בכלי חילוף גרמו לכך שצוללת הדיזל היחידה של הצי האוקראיני, מתוצרת רוסית, אינה שמישה זה זמן רב. יש לה פריגטה אחת בלבד, שלאחרונה נשלחה לסייע למבצע של נאט"ו נגד הפיראטים לחופי סומליה, ועוד עשר סירות סיור וקורבטות, חמש שולות מוקשים, חמש נחתות וכמה עשרות כלי שיט תומכים נוספים. לפי הערכות, רבים מהכלים האלה אינם שמישים עוד.
רבות מהבעיות הללו אופייניות גם לחיל האוויר של אוקראינה, שנראה כי אין באפשרותו לעצור מטוסי קרב רוסיים שלדברי קייב חודרים למרחב
האווירי של אוקראיני. על הנייר לקייב יש 121 כלי טיס קרביים, כולל מיג-29 וסוחוי סו-27, ומטוסי קרב מדגמים ישנים יותר - סו-24 וסו-25. בפועל, רבים מהם מקורקעים.
המכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים מעריך שטייסי חיל האוויר האוקראיני מקבלים רק כ-40 שעות טיסה בשנה, בהשוואה לכ-60-100 שעות טיסה שלהן זוכים הטייסים של חיל האוויר הרוסי.