שתף קטע נבחר

 

משרד החינוך: שירות בנות דתיות - לא בצבא

כנס של מינהל החינוך הדתי קובע כי "שירות משמעותי" = "שירות לאומי", והדוברים המרכזיים כולם הם רבנים בכירים המתנגדים לגיוס בנות. ראש המינהל: "זו דרכנו החינוכית". מנהלת תיכון "פלך": "זה חוסר אחריות". "נאמני תורה ועבודה": "אימוץ עמדה קיצונית של הרב אליהו"

בציבור הדתי חלוקות הדעות בנוגע לשירות נשים בצה"ל – ונראה כי משרד החינוך תופס צד: מינהל החינוך הדתי יקיים מחר (יום ד') יום עיון למנהלי המוסדות העל-יסודיים לבנות, שיעסוק בהכוונת תלמידות י"ב ל"שירות משמעותי", אך הוא יעסוק כמעט כולו בשירות הלאומי. את האירוע יזם רב העיר צפת, שמואל אליהו, המוביל בחודשים האחרונים מאבק נגד גיוס הבנות, והדוברים המרכזיים בו הם כולם רבנים המתנגדים לשירותן בצבא - הכל, כאמור, באירוע רשמי של משרד החינוך.

 

<<עוד חדשות ועדכונים - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

תחת הכותרת "הכוון תלמידות בחמ"ד (חינוך ממלכתי-דתי) לשירות לאומי ואתגרי הבת", הזמין ראש המינהל, הרב ד"ר אברהם ליפשיץ, מפקחים, מנהלים ואנשי חינוך מכל הארץ ליום העיון. "דרכו החינוכית של החמ"ד מכוונת את הבת לשירות לאומי, עם העדפה והכוונה לשירות של שנתיים", נכתב באיגרת שנשלחה למנהלים. "המגמה המרכזית המאפיינת את דפוסי השירות של תלמידות החמ"ד אף היא מצביעה על מכוונות גבוהה לשירות הלאומי".

 

עוד בנושא בערוץ היהדות :

 

ליפשיץ מצטט ממשנת החינוך הדתי, ולפיה הוא "יחנך את תלמידיו לחובת שירות פעיל בצה"ל, ואת תלמידותיו - לשירות לאומי התנדבותי בן שנתיים", ויחד עם זאת, מציין כי לאור "שינויים בעת הזאת וסוגיות חינוכיות מתחדשות בשאלת השירות הלאומי והשירות הצבאי", בחן המינהל שוב את האתגר החינוכי, בשיתוף אנשי מקצוע, ראשי השירות הלאומי וקציני צה"ל.

 

רק אישה אחת בכנס העוסק בבנות

ואולם נראה כי אותה בחינה מחודשת לא הניבה שינוי מדיניות, שכן בהזמנה ובתוכן הדברים של יום העיון כמעט שלא נזכרת האפשרות לשירות בצבא, והייצוג לאלה התומכים בו, זניח ביותר. "נקודת מבט הלכתית-תורנית" בנושא תובא בכינוס מפי הרב יעקב אריאל, הרב חיים דרוקמן והרב שמואל אליהו – כולם בכירים המתנגדים לשירות הבנות בצה"ל.

 

החמ"ד "יחנך את תלמידיו לחובת שירות פעיל בצה"ל, ואת תלמידותיו - לשירות לאומי התנדבותי בן שנתיים" (צילום: אורות) (צילום: אורות)
החמ"ד "יחנך את תלמידיו לחובת שירות פעיל בצה"ל, ואת תלמידותיו - לשירות לאומי התנדבותי בן שנתיים"(צילום: אורות)

 

הרב אהד טהרלב ממדרשת לינדנבאום, הזוטר ביחס אליהם, הוא היחיד שתומך במתגייסות דתיות ויופיע ביום העיון. זה יקרה במושב נפרד המתקיים בשעה מאוחרת יותר, כשבמקביל לו נערך פאנל בהשתתפות מנהלי עמותות השירות הלאומי.

 

גם הייצוג הנשי בכנס, העוסק בבת הדתייה, דל ביותר. סגנית מנהל מינהל החמ"ד במשרד החינוך, מיכל דה-האן, היא האישה היחידה מבין 12 הדוברים באירוע.

 

"טומנים את הראש בחול"

שירה ברויאר, מנהלת בית הספר "פלך" בירושלים, שרבות מבוגרותיו מתגייסות לשירות צבאי - מתחה

ביקורת על מינהל החמ"ד במשרד החינוך, שארגן את הכינוס. "חוסר הליווי של הבנות המתגייסות הוא חוסר אחריות מבחינה דתית ומבחינה חינוכית", טענה. "העמדת עמדתו של הרב שמואל אליהו כעמדה הבלעדית בנושא זה, תוך התעלמות מדעות הלכתיות אחרות - איננה ראויה".

 

ברויאר הוסיפה כי המינהל, בהתגייסותו לכנס שיזם הרב אליהו נגד הגיוס, גרם לדחיית קבוצה גדולה של תלמידות ומחנכים דתיים שראו בחמ"ד את ביתם. "אכן גיוס בנות לצבא איננו חלק ממשנת החמ"ד", אמרה, "אבל כאשר מספרים גבוהים של בוגרות החמ"ד מתגייסות לצבא, אי אפשר להמשיך ולטמון את הראש בחול, ולהתעלם מהתופעה".

 

בתנועת "נאמני תורה ועבודה" טענו כי הייצוג שלו זוכים תומכי הגיוס לצה"ל ביום עיון רשמי של משרד החינוך, הוא "בבחינת לעג לרש". המנכ"ל, שמואל שטח, תהה: "האם ניתן לקיים רב שיח של מערכת החינוך הדתי רק עם הרב יעקב אריאל, הרב חיים דרוקמן, הרב שמואל אליהו והרב איתן אייזמן? מכובדים וחשובים הרבנים ככל שיהיו, הם משקפים רק צד אחד מתוך אוכלוסיית החמ"ד".

 

"האם חלקי האורתודוכסיה המודרנית אינם קיימים בחינוך הדתי? האין אף רב חשוב שיכול להיות חלק מפאנל זה?

לפחות אחד? כיצד אין ייצוג מרכזי לעמדה אחרת? איננו רוצים לדמיין מה היה קורה אילו אנו היינו עושים כך, ומה היה קורה לו החמ"ד היה מצטרף לכנס העוסק בסוגיה נפיצה שבו מדברים, ב'רב השיח' המרכזי, הרב בני לאו עם הרב רונן לוביץ והרב דניאל שפרבר".

 

בצוות מדיניות החינוך של "נאמני תורה ועבודה" טענו עוד, כי מינהל החינוך הדתי הופך כעת את העמדה הפוסלת גיוס בנות לצה"ל לדעה הנשמעת באופן בלעדי, זאת בשעה ש"תלמידות דתיות רבות ומצוינות מתגייסות לצבא במסגרות דתיות ועצמאיות שונות".

 

"אימוץ עמדותיו הקיצוניות של הרב אליהו, שאף מתנגד למסלולים מסוימים בשירות הלאומי - מקשה על תלמידות אלו להרגיש חלק מהחינוך הממלכתי-דתי", הזהירו בתנועה. הם קראו להתאמת "משנת החמ"ד" לאתגרי השעה, תוך יצירת דיון רחב ופתוח שיינתן בו ביטוי למגוון הדעות והעמדות ההלכתיות.

 

"היציאה לשירות לאומי - על פי דעת הרבנות הראשית"

ראש מועצת החמ"ד, הרב אבי גיסר, מסר בתגובה: "החמ"ד מקיים שיח מקצועי בסוגיית הכוון בוגרים בחינוך העל-יסודי באופן מקצועי לאורך השנה כולה. במסגרת זו התקיימו מפגשי מנהלים, מפגשי מפקחים, סיורים לימודיים, שולחן עגול, לצד עבודת מטה מקיפה בנושא".

  

"החמ"ד פועל על פי משנת החמ"ד ובהתאם לפסיקת ההלכה של הרבנות הראשית

בכל עניין, וגם בסוגיית שירות לאומי ושירות צבאי לתלמידות. בוגרות החמ"ד משרתות לכתחילה בשירות לאומי. למעלה מ-80% מבוגרות כיתה י"ב בחמ"ד משרתות בשירות לאומי על ענפיו השונים, במערכת החינוך, הבריאות, הביטחון, הרווחה ובעמותות השונות".

 

"ההליכה לשירות לאומי אינה על פי דעה אישית של רב או קו פסיקתי אישי אלא היא על פי פסיקת הרבנות הראשית לישראל ומתוך מחויבות לפסיקותיה. היא אחת מיסודות החינוך של החמ"ד כפי שמופיע בקווים המנחים של החמ"ד מאז היווסדו: החמ"ד יחנך את תלמידיו הבנים לשירות צבאי והבנות - לשירות לאומי".

  

"המפגש כולו נקרא ומוגדר כשיח עמיתים ללמידה ועיסוק בסוגיית השירות הלאומי. בהנחיית קבוצות הדיון שותפות נשים כמו גם גברים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הייצוג שזוכים לו תומכי הגיוס בכנס רשמי של משרד החינוך הוא בבחינת לעג לרש"
"אין ייצוג מרכזי לעמדה אחרת?" שמואל שטח
מומלצים