"עם ישראל סומך עליכם". תיעוד מלב ים
הפיקוד חיכה בקריה, הלוחמים ומפקד חיל הים המתינו 1,500 ק"מ מישראל, וצוות האונייה KLOS C עדיין לא היה מודע למתרחש: "הקפטן התעורר וגילה שהוא מוקף". צפו בתיעוד הרגעים האחרונים לפני השתלטות הקומנדו על אוניית הטילים ליד סודן. איראן מכחישה רשמית: "אלה שקרים של הציונים"
השעה 5:30 בבוקר. מבצע "חשיפה מלאה" מגיע לסיומו המוצלח עם השתלטות לוחמי שייטת 13 על האונייה KLOS C שהייתה אמורה לפרוק נשק מתקדם שהיה מיועד לארגוני הטרור בעזה. דובר צה"ל תיעד את רגעי הדרמה בבור בקריה ובלב ים, במהלכם קיבל הרמטכ"ל רב אלוף בני גנץ תדרוך ממפקד חיל הים האלוף רם רוטברג: "לוחמי שייטת 13 חשפו אמצעי לחימה משמעותיים שהגיעו מאיראן. זיהוי ודאי של רקטה M302 - רקטות שהיו עלולות לסכן מיליונים מתושבי מדינת ישראל. ממשיכים בסריקה לאיתור אמצעי לחימה נוספים. מפקד חיל הים עד כאן". צפו בסיכום אירועי היום:
צפו בתיעוד של הרגעים הדרמטיים, בקריה ובספינות חיל הים:
מבצע ההשתלטות על האונייה - כתבות נוספות:
- מסר מהאונייה 50 דקות לפני: "הכול בסדר"
- ליברמן: פעלנו לפי כל פיפס של החוק הבינ"ל
- חיל הים: האונייה בידנו ואנחנו עדיין סורקים אותה
- מדמשק ומעיראק: התחבולות שחשף המודיעין
- חמאס: טילים שמיועדים אלינו? בדיחה טפשית
בפתח המבצע, העניק מפקד החיל סקירת מצב ללוחמים בלב ים: "התנהגות האונייה מתאימה להערכת המודיעין והתוכנית המבצעית. לאחר תקופה של הכנות אימונים איסוף מודיעין והיערכות הכוחות - אנחנו עוברים לשלב היירוט ההשתלטות וחשיפת משלוח אמצעי הלחימה מאיראן שנמצא על גבי האונייה KLOS C. עם ישראל סומך עליכם ממפקד חיל הים בהצלחה. אשרו". גנץ תדרך באותה השעה את שר הביטחון משה (בוגי) יעלון בקריה כי המבצע יצא לדרך לאחר עבודה רבה של אגף המודיעין, חיל הים וחיל האוויר.
בתדרוך בבסיס הקריה אמר ל-ynet סגן מפקד חיל הים תא"ל ירון לוי: "המבצע התבצע באזור צפוף בשיט ועשינו אותו באופן מוצלח וחשאי בלי להתגלות. הקפטן של הספינה התעורר בבוקר וראה את חיל הים מסביבו. סטי"ל מצד אחד, סטי"ל מצד שני וקומנדו מסביב. הדקות המעניינות יותר היו בעלייה לאונייה עם מציאת האמל"ח. מי שמשיט את האונייה חזרה אלה אנשי צוות הסטי"לים וחיילי מילואים הנחשבים אנשי מקצוע".
הכוח ישוט במשך 4-3 ימים מסע מול חופים עוינים. לא לקחתם סיכון בחשיפה המוקדמת של המבצע?
"התנועה צפונה היא בסך הכול בטוחה. עשינו פעולה מוצדקת ולפי כל דין. הכוחות מלווים אותם להגעה בטוחה לנמל אילת. אנו ערוכים גם לסיכון של הג'יהאד לחופי סיני".
תא"ל לוי הוסיף: "2014 היא שנת שיא בפעילות המבצעית של חיל הים. גם של שייטת הצוללות, גם של שייטת הסטי"לים, גם של הקומנדו הימי וגם של ספינות הביטחון השוטף. על רוב הפעילות שאנחנו עושים לא שומעים, אבל אנחנו פועלים בכול מקום בים האדום ובים התיכון וכך נמשיך. הכוח שפעל בבצע היה מוכן למקרים ותגובות מקצה לקצה. הוא היה מוכן לדברים שיכולים להתפתח בזירה הימית - בתוך האונייה ומחוץ לאונייה. אני מאוד שמח שלא היינו צריכים להגיע לתרחישי קיצון".
בהמשך היום הגיעה הכחשה רשמית של איראן. סגן שר החוץ אמיר עבדולהיאן אמר לסוכנות הידיעות הרשמית "פארס" שהדיווחים על אוניית הנשק שיצאה מאיראן לכיוון עזה הם חלק מ"השקרים משוללי היסוד של התקשורת הציונית".
ללא התנגדות, ללא נפגעים
צה"ל השתלט על הספינה האיראנית ללא התנגדות, ולא היו נפגעים בפעולה בלב ים. הרמטכ"ל גנץ פיקד על המבצע ממוצב הפיקוד העליון של צה"ל ומפקד חיל הים האלוף רם רוטברג שהה בחפ"ק הסטי"ל בלב ים. במבצע השתתפו מאות לוחמים מחיל הים ושתי ספינות טילים - אח"י חץ ואח"י חנית - בליווי מהאוויר של מסוק חילחוץ "עטלף" של טייסת "מגיני המערב" וכן מל"טים של חיל האוויר.
בשבועיים האחרונים לקראת המבצע קיים הקבינט המדיני-בטחוני סדרה של פגישות אינטסיביות שארכו שעות ארוכות ויותר מפעם אחת בשבועיים האחרונים אילצו את השרים לשנות את סדר היום שלהם.
בפני השרים הוצגו המידע המודיעיני, דרכי פעולה האפשריות, הדילמות והפחדים המלווים מבצע מן הסוג הזה. השרים נדרשו לאשר תוכניות ולבחור את הדרך שבה יפעל הצבא כדי להשתלט על הספינה. חשש מרכזי היה מהמיקום שבו אמורה הייתה להתבמע ההשתלטות: באזור רווי פיראטים החוטפים ספינות ושודדים אותן.
אי אפשר היה להעריך מראש אם יש נשק וחמושים על הספינה, ואם כן - באילו סדרי גודל. לא מן הנמנע שאנשי האונייה עלולים היו לנסות לפגוע במי שחשבו שהם פיראטים, ועל הכוח הוטלה המשימה להזדהות כראוי כחיילי צה"ל.
בצהריים הותר לפרסום כי ב-5:30 עם אור ראשון, לאחר ימים של מעקב בלב ים, השתלטו לוחמי שייטת 13 על אוניית הסוחר KLOS C שהפליגה מאיראן. 1,500 ק"מ דרומית לישראל חשפו הלוחמים טילים ארוכי טווח על הספינה התמימה למראה. יעד ההפלגה היה פורט סודן, אולם הכתובת הסופית הייתה רצועת עזה.
מבין 17 חברי הצוות הבינלאומי על הספינה נמנו אזרחים מפנמה, טורקיה וקרואטיה. על פי הערכות ראשוניות הם לא ידעו על המשלוח אך התשאול שלהם יימשך. במקביל, כמו במקרים דומים קודמים, ישראל עדכנה את הנציגים הדיפלומטיים של אותן מדינות בארץ כמחויב בדין הבינלאומי.