הצבעה פה אחד בקרים: רוצים לעבור לרוסיה
הפרלמנט בחצי האי האוקראיני, שרוב אוכלוסייתו פרו-רוסית, הצביע בעד הפיכת האזור לחלק מהפדרציה הרוסית. התושבים יחליטו על גורלם במשאל עם ב-16 במרס והקרמלין כבר מתכנן להקל עליהם את הליך האזרחות
בדרך לפיצול: הפרלמנט בחצי האי קרים הצביע היום (יום ה') פה אחד בעד הצטרפותו לרוסיה. כך דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית "ריה". בהודעת הפרלמנט נמסר כי "הוסכם להיכנס לפדרציה הרוסית עם זכויות של נתיני הפדרציה הרוסית".
"מלחמת קרים ה-2": על מה הם נאבקים?
עוד חדשות בעולם :
נשלף מהארכיון: פוטין הסוכן כ'תייר' ליד רייגן
מאות תלונות נשכחו: המשטרה איבדה סיסמה
נכנעה לבלונד: מישל אובמה עשתה גוונים
במדי אסיר כחולים: בנו של קדאפי הוסגר ללוב
זמן קצר לפני ההצבעה בפרלמנט הודיע סגן ראש ממשלת קרים שתושבי האזור יצביעו ב-16 במרס במשאל עם ויתבקשו להחליט אם הם רוצים להיות חלק מרוסיה או אוטונומיה בתוך אוקראינה. "זו התגובה שלנו לחוסר הסדר ולהיעדר החוק בקייב", אמר סרגיי שובייניקוב, חבר בבית המחוקקים של קרים שהשתתף בהצבעה להקדים את משאל העם מ-25 במאי לחודש הזה.
הפרלמנט בחצי האי קרים, שנהנה ממידה רבה של אוטונומיה תחת החוק האוקראיני, הצביע לערוך את משאל העם ב-16 במרס ברוב של 78 קולות.
שמונה מחוקקים נעדרו מן ההצבעה. מיד לאחר ההצבעה בפרלמנט בחצי האי קרים הגישו הרשויות בקשה לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין שבה ביקשו ממנו לצרף את חצי האי האוקראיני לרוסיה.
עדות נוספת לכך שהשלטונות בקרמלין מתאמים עמדות עם הרשויות המקומיות בקרים היא שרוסיה תאמץ בקרוב הצעת חוק שתקל על מבקשי אזרחות מ"כמה מדינות זרות" לקבל אזרחות רוסית.
ראש ממשלת קרים סרגי אקסנויוב הודיע מוקדם יותר כי מספר הכוחות הפרו-רוסיים ששולטים על חצי האי עומד על יותר מ-11 אלף ושהם חוסמים את כל הבסיסים הצבאיים שעדיין לא נכנעו להם.
אוקראינה: משאל העם לא יהיה חוקי
ממשלת אוקראינה לא רואה בעין יפה את הצעדים האחרונים מצד קרים ורוסיה והודיעה שמשאל העם המתוכנן בחצי האי שבשטחה יהיה לא חוקי. רק אתמול אמר ראש ממשלת אוקראינה הזמני ארסני יצניוק כי חצי האי קרים חייב להישאר חלק מארצו, אך הוסיף כי ייתכן שיש להעניק לאזור יותר סמכויות. יצניוק האשים את פוטין בגרימת אחד המשברים הבינלאומיים החמורים ביותר באירופה מאז סוף המלחמה הקרה.
המערב הצטרף לשלטונות הזמניים בקייב ודרש מרוסיה להסיג את כל כוחותיה מחצי האי קרים. אולם, דרישותיו לא נענו מצד מוסקבה גם לאחר סבב שיחות שנערכו אמש בפריז בהשתתפות נשיא צרפת פרנסואה הולנד, מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ושר החוץ הרוסי סרגיי לברוב.
מנהיגי האיחוד האירופי צפויים להיפגש היום לדיון חירום בבריסל כדי להחליט על הסנקציות שיטילו על רוסיה בעקבות פעולותיה הצבאיות באוקראינה. מוסקבה איימה מנגד בפעולות תגמול אם יינקטו נגדה צעדים מענישים. מוקדם יותר הודיע האיחוד האירופי על הקפאת נכסיהם של 18 אישים אוקראינים, בהם הנשיא המודח ויקטור ינוקוביץ', בשל מעורבותם במעילה בכספי המדינה. הרשימה כוללת את בנו של ינוקוביץ' ומקורביו, בהם שרי הפנים והמשפטים הקודמים והתובע הכללי.
לרוסיה השפעה דומיננטית על חצי האי קרים כבר 200 שנה, מאז סיפחה את השטח ב-1783. החקלאות הענפה והגישה לים השחור הפכו את חצי האי לבעל חשיבות כלכלית ואסטרטגית. לפני 60 שנה ב-1954 עברה השליטה על קרים לידי אוקראינה כאשר שתי המדינות היו חלק מברית המועצות.
כבר ב-1991 אחרי נפילת השלטון הסובייטי נשמעו קולות לסיפוח מחדש של חצי האי קרים על-ידי השלטון החדש ברוסיה, אך מחוקקים באוקראינה ובקרים הצביעו בעד הישארות תחת שלטון קייב. לפי סקר שנערך ב-2011 בחצי האי קרים, רק 24% מהתושבים הם אוקראינים אתניים, המתגוררים בעיקר בצפון. לעומתם 58% עם זיקה אתנית רוסית ומיעוט של 12% המורכב מבני הקהילה המוסלמית הטָטָרִית.