שבץ מוחי: למה חלה ירידה דרמטית רק בקרב גברים?
חוקרים מהמרכז הרפואי סורוקה מצאו כי בשלושה העשורים האחרונים ירד שיעור מקרי השבץ המוחי בקרב גברים ב-50%, ואילו שיעור הנשים הסובלות מפגיעה כזו לא השתנה. מה הסיבה לפער - וכיצד ניתן להפחית את הסיכון?
שיעור מקרי השבץ המוחי בנשים היום דומה לזה שנרשם בשנות השמונים: כך מגלה מחקר חדש שנערך בבית החולים סורוקה ופורסם בגיליון הנוכחי של כתב העת Women's Health. המחקר מצא שבעוד שמספר מקרי השבץ בגברים צונח, הרי שאצל נשים שכיחות המחלה נותרה דומה בשלושת העשורים האחרונים.
שבץ מוחי הוא אחד מגורמי המוות המובילים בעולם. על פי ההערכות, ניתן למנוע את רוב מקרי השבץ בזכות שינוי באורח החיים, גמילה מעישון, הקפדה על פעילות גופנית ותזונה נכונה, וטיפול בסטטינים להורדת רמות השומנים בדם, לאיזון סוכרת ולמניעה של יתר לחץ הדם.
עוד על שבץ מוחי:
- לא תמיד תדעו שהוא תוקף: הכל על שבץ מוחי
- הנחיות חדשות: כך תפחיתי הסיכון לשבץ מוחי
- נדיר: רוני עבר שבץ מוחי בגיל 7 וחצי - ושרד
ירידה של 50% אצל גברים
במחקר החדש נבדקו נתונים לגבי 1,287 מקרי שבץ מוחי שהגיעו לבית החולים סורוקה בין השנים 1996 ל-2006. החוקרים מצאו כי גילם הממוצע של הלוקים בשבץ היה 68.7. גורמי הסיכון המרכזיים לאירועי השבץ היו יתר לחץ דם, סוכרת לא מאוזנת, פרפור פרוזדורי לב, השמנה, רמות שומנים גבוהות בדם ועישון.
החוקרים מצאו כי במהלך שנות המחקר חלה ירידה של כ-50% בשיעור מקרי השבץ בגברים, בעוד שאצל נשים נותר שיעור הלוקות בשבץ דומה. למשל, בקרב הגברים בני 75 ומעלה עמד השיעור המתוקנן של הלוקים בשבץ על 28.2 לכל אלף איש, ואילו שיעור זה צנח בשנת 2006 ל-9.4 בלבד לכל אלף איש.
מנגד, אצל נשים באותה קבוצת גיל, עמד שיעור הלוקות על 10.7 לאלף נשים, ובשנת 2006 עמד שיעור זה על 13.5 לאלף נשים.
לחוקרים עדיין לא ברורה סיבת הפער בין המינים, אולם על פי הערכותיהם נשים מטופלות פחות טוב בגורמי הסיכון למחלה. "בעולם המערבי כולו מתוארת ירידה בשכיחות שבץ מוחי, ככל הנראה על רקע השיפור בטיפול ביתר לחץ דם, סוכרת ודיסליפידמיה, מאמצים של מערכות הבריאות לאזן גורמי סיכון ושינויים בהרגלי החיים", מסביר ד"ר גל איפרגן, מנהל המחלקה לנוירולוגיה בסורוקה. "ישנן עדויות מכל העולם כי איכות הטיפול בגורמי סיכון אלה בנשים פחותה מזו שבגברים, וכנראה הפער הזה מסביר את התוצאות".
נזק תמידי ובלתי הפיך
130 אלף ישראלים לוקים מדי שנה בשבץ מוחי, גורם התמותה השלישי בשכיחותו בישראל, הגורם לכ-3,000 מקרי מוות בשנה. הסיכון ללקות בשבץ מוחי מכפיל עצמו בכל עשור, מגיל 35 והלאה.למה מתרחש שבץ? חסימה באחד מכלי הדם המובילים חמצן למוח למשך מספר שניות גורמת לנזק בלתי הפיך לרקמת המוח. נזק זה הוא השבץ המוחי, הנקרא גם אירוע מוחי, הגורם למגוון רחב של תסמינים - משיתוק בחצי גוף ועד מוות במקרים של חסימה לאזורים מסוימים האחראיים על פעילות לב ונשימה.
רוב מקרי השבץ מתרחשים בשל קריש דם החוסם את הזרימה. דימום תוך מוחי מתרחש גם בשל קריש דם שנוצר במקום אחר בגוף ונסחף אל העורק המוחי. שבץ ייתכן גם במקרים של קריעת כלי הדם או נזק אחר מקומי.
נראה כי הסיבה השכיחה ביותר לשבץ מוחי היא טרשת העורקים (אתרוסקלרוזיס). מרבצי שומן מתבייתים על דפנות כלי הדם החלקים, גורמים להיתקעות של טסיות דם וליצירת פלאק: רובד טרשתי החוסם את מעבר הדם. אם החסימה שיצר אותו פלאק היא מלאה, נחסמת גם זרימת הדם לאותו אזור מוחי ותוך מספר שניות מתרחשים תהליכי מוות של תאי המוח.
מערכת העצבים אינה מסוגלת ליצור מחדש תאי מוח, לפיכך הנזק הוא כמעט תמיד תמידי ובלתי הפיך.