שלום למלכה: איזו מדינה מוותרת על אנגלית?
נשיא גמביה, לשעבר מושבה בריטית, הודיע על כוונתו להחליף את השפה הרשמית במדינה בשפה מקומית. "צריכים לדבר את השפה שלנו", הכריז
נשיא גמביה, יחיא ג'מה, אמר כי ברצונו ליישם מדיניות חדשה שבמסגרתה השפה הרשמית במדינה לא תהיה אנגלית, והיא תוחלף באחת השפות המקומיות. "אנחנו כבר לא שותפים לאמונה שכדי להיות ממשלה אנחנו צריכים לדבר אנגלית. אנחנו צריכים לדבר את השפה שלנו", הוא אמר במהלך טקס השבעה של שר המשפטים החדש במדינה.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הכרזתו התקבלה כמה חודשים אחרי שהמדינה המערב אפריקנית הודיעה על פרישתה מארגון חבר העמים (Commonwealth), גוף בינלאומי שבו חברות בריטניה ורוב מושבותיה לשעבר. גמביה הודיעה אז כי יותר לא תהיה לעולם "חברה במוסד ניאו-קולוניאליסטי כלשהו".
בריטניה הזהירה לאחרונה את ג'מה מעלייה ברטוריקה האנטי-בריטית שלו. בשנה שעברה הוא האשים אותה ואת ארה"ב בניסיונות לארגן הפיכה בארצו. ההאשמות הוכחשו.
בריטניה מאשימה את ג'מה בהפרת זכויות אדם אך הנשיא, שעלה לשלטון בהפיכה צבאית לפני 20 שנה, אמר כי לבריטניה אין "פלטפורמה מוסרית" להטיף בנושא. "מה שהביא את הבריטים לגמביה מלכתחילה היה הסחר בשנהב, בגלל שהיו לנו המון פילים. הם השמידו את כל הפילים וסיימו במכירת אפריקנים", אמר ג'מה.
גמביה היא אחת המדינות הקטנות והעניות באפריקה, עם אוכלוסייה שמונה כ-1.8 מיליון נפש ורובה הגדול מוסלמית. רבים מתושביה הם רב-לשוניים והשפה השכיחה ביותר היא מנדינקה, שאותה דוברים 38% מהתושבים. אחריה נמצאות פולה (21%), וולוף (18%) וג'ולה (4.5%).