בשקיות, בהסתר, ביחד: הנוער מוסיף לשתות
שנתיים לחוק שביקש להילחם בשכרות, מציגה המשטרה עשרות אלפי שפיכות בקבוקים. בפועל, עם זאת, הצעירים מתגברים על המגבלות ללא קושי: "מתדלקים במונית, מזייפים תעודות זהות, קונים מאנשים מחוץ למסיבה"
גונבים אלכוהול מההורים, קונים באמצעות "מתווך" מבוגר או תעודת זהות מזויפת ושותים במונית ולפני הכניסה למועדון. חוק המאבק בתופעת השכרות, שנכנס לתוקפו לפני כשנתיים ונועד להילחם בצריכת אלכוהול בקרב צעירים, רחוק מלהשפיע על מה שנחשב נדבך מרכזי בתרבות הבילוי של בני הנוער. המשטרה מצביעה על עלייה באכיפה ובהגשת כתבי אישום, ההורים מנסים להשפיע אף הם, אך חלק גדול מהצעירים מוסיף להשתכר ומטיל ספק באשר לאופי התמודדות הרשויות עם התופעה.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
"בגלל שלא מוכרים לנו בתוך המסיבות אנחנו נאלצים לשתות בחוץ", סיפרה ל-ynet מעיין בת ה-17. "אנחנו מביאים איתנו אלכוהול בשקיות ושותים לפני שנכנסים פנימה. אני מכירה כאלה שאפילו מתדלקים כבר במונית, בדרך למסיבה". היא הביעה ספק באשר ליעילות המאבק במכירת אלכוהול לצעירים והוסיפה כי "בגלל שהמאבטחים שומרים בתוך המועדונים, חלק מבני הנוער יוצאים וקונים שתייה מאנשים בחוץ. מי שרוצה לשתות ישתה בסופו של דבר, צריכים להשקיע בהסברה ופחות להילחם בתופעה".
חוק המאבק בתופעת השכרות אוסר מכירת אלכוהול לקטינים ומאפשר למשטרה "להשמיד" משקה של קטין ששותה אלכוהול במקום ציבורי, שלא בנוכחות האחראי עליו. החוק כורך חצי שנת מאסר על מי שמספק משקה אלכוהולי לקטין או רוכש אותו עבורו.
נתוני הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול העלו כי בשנת 2012 25.3% מתלמידי כיתה י', 10.8% מתלמידי כיתה ח' ו-6.3% מתלמידי כיתה ו' השתכרו לפחות פעם אחת. הנתונים ביטאו ירידה מסוימת בהשוואה לשנים קודמות, אך הצלבתם עם מחקרים אחרים העידה על מציאות מורכבת יותר.
נתוני המועצה לשלום הילד לשנת 2013, למשל, מצביעים על 19.3% מבני הנוער בכיתות ו'-י"ב ששותים משקה אלכוהולי כלשהו לפחות פעם בחודש. 12.5% מהם שתו חמש מנות או יותר תוך מספר שעות, לפחות פעם אחת ב-30 הימים שקדמו לסקר. בשנת 2012, הוסיפה המועצה, פונו 611 ילדים ובני נוער לחדר המיון בעקבות שימוש באלכוהול.
נתוני המועצה לשלום הילד לשנת 2013:
"האלכוהול הוא חלק מתרבות הבילוי של בני הנוער", הסביר יאיר אפטר, מנהל משותף של מכון "יסודות", העוסק ביצירת שינוי חברתי של בני נוער והורים. "'הבום' הגדול הוא בכיתה ט', אבל אפשר לראות איך כבר בבר-מצווה ובבת-מצווה ילדים משיגים אלכוהול ומתנסים בשתייה עם חבריהם. השיא של התופעה הוא בכיתה י'".
לדבריו, בני הנוער מתגברים על איסור מכירת השתייה בדרכים שונות, ובהן משלוחי אלכוהול מאתרי אינטרנט, קנייה מאורגנת מראש למסיבות או שימוש בנהג המונית בדרך. "הם גם מזייפים תעודות זהות ולוקחים אלכוהול מהבית ללא ידיעת ההורים". מערכת היחסים בין ההורים לילדיהם, הסביר אפטר, מולידה מצבים מורכבים שבסיסם אלכוהול. "יש בהרבה יישובים סיירות הורים שמייצרות נוכחות בחוץ, אבל בגלל שהחוק מאפשר למשטרה להחרים שתייה במקומות ציבוריים, האלכוהול עובר פנימה - לבית ריק או פנוי, ואפילו לחניונים תת-קרקעיים".
"קורה שמאבדים שליטה"
יהונתן בן ה-17 מאזור המרכז שותה פעם בחודש במפגשים חברתיים. "בהרבה מסיבות ידוע מראש שיש אלכוהול ומי ששותה מגיע עם כסף. לפעמים נפגשים בבית והמארח קונה את האלכוהול. קורה שאנשים מאבדים שליטה, אבל זה לא נפוץ. אני שותה כי זה כיף, כדי ליהנות יותר במסיבה, לא בגלל שיש לחץ חברתי. ההורים שלי יודעים שאני יוצא ומתכוון לשתות, אבל הם דוגלים בשיטת חינוך שבה אם אומרים לילד לא לעשות משהו, סביר שהוא יעשה, לכן הם מחנכים אותי לחשוב".
א', אם לילד בן 17.5, פעילה בהנהגת ההורים המרכזית בעירה שהחליטה לא לתמוך בנשפי סיום לימודים שיגישו אלכוהול. "אפשר לשמוח גם בלי. אני יודעת שבני טועם אלכוהול ואנחנו יודעים שהם רוצים לתפוס ראש דווקא בנשף, אבל עלינו זה לא מקובל. אנחנו רואים לאן האלכוהול מוביל אותם. יש הרבה לחץ חברתי ולצערי הרב אנחנו לא יכולים למנוע את שתיית האלכוהול לחלוטין, אבל אנחנו יכולים לתת לילדים את הכלים למידתיות ולהדריך אותם ליהנות בלי לאבד את עצמם לדעת בשתייה".
על פי המשטרה, "פעילות שגרתית ענפה ומבצעים רחבי היקף הובילו לעלייה ניכרת בהיקף כתבי האישום בגין מכירת אלכוהול לקטינים".
בשנת 2007 הוגשו 51 כתבי אישום בזמן שבשנת 2013 הוגשו יותר מ-800 כתבי אישום בגין עבירה זו. בשנה שעברה לבדה שפכה המשטרה תכולה של יותר מ- 60 אלף בקבוקי אלכוהול.
לעומת בני הנוער שהעבירו את החג בגילופין, יש גם כאלה שבילו בלי אלכוהול. חניכי השכבה הבוגרת של שבט הצופים תמיד בישוב קדימה-צורן, מאמינים שאפשר לשמוח גם בלי שתייה חריפה וכך התנהלה מסיבת הפורים שלהם ביום חמישי האחרון, שבה השתתפו 170 בני נוער. היוזמה נולדה כחלק מתוכנית ההדרכה המיוחדת שעברו חניכי השכבה הבוגרת בצופים, שאותה מעבירה התנועה בשלוש השנים האחרונות במטרה להעלות את המודעות לתופעת השתייה המופרזת בקרב בני נוער.
רואי בן חמו, תלמיד י"ב ומרכז צעיר בשבט, היה אחד מיוזמי המסיבה: "השתייה הפכה לדבר הנחוץ ביותר במסיבות בשנים האחרונות, אבל אנחנו חושבים שאפשר לחגוג בלי זה. אנחנו לא צריכים את זה. החברים שלי ואני לא נוגעים באלכוהול,
וכשאנחנו במסיבות אנחנו לא נמשכים לזה ונזהרים מאוד".
מזכ"ל תנועת הצופים גל בן שימול הסביר כי "צריכת האלכוהול הפכה לתופעה רחבת היקף שלא פוסחת על אף אחד ממגזרי האוכלוסייה, והיא תופעה איומה שמגלמת בתוכה חלק גדול מתחלואות החברה הישראלית. אלכוהול מייצר אלימות, ונדליזם, ובעיקר מצביע על ריקנות, שעמום והידלדלות העולם הערכי בקרב בני נוער. המסר הוא אחיד וברור - בני נוער לא צריכים לשתות אלכוהול".
ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד, טוען ש"יש לפעול על מנת לצמצם את תופעת השכרות בקרב בני הנוער, אך עם זאת יש להיאבק באלכוהול ולא בקטינים". במועצה מצביעים על שורה של הצעות לפעולה כמו הגברת האכיפה על איסור מכירת אלכוהול, מגבלות על פרסומות לאלכוהול, העברת מידע בין רשויות רווחה לבריאות לטיפול בסובלים משכרות וייעוד היטל על אלכוהול לפעולות הסברה לנוער.
באתר פרוגי סייעו בהכנת הכתבה