לימפומה מסוג הודג'קין: התרופה שעשויה להעלימה
תרופה חדשה למחלת הלימפומה מסוג הודג'קין נותנת תקווה לחולים. התרופה שקיבלה את אישור ה-FDA עוצרת את התקדמות המחלה, ובקרב חלק מהחולים, המחלה אף נעלמה לחלוטין. איך היא פועלת?
4 מכול 100 אלף איש בישראל חולים בסרטן לימפומה מסוג הודג'קין. בשנים האחרונות נרשמה עלייה במספר החולים, בעיקר בגילאי 20-40. הטיפול המחלה הוא באמצעות כימותרפיה והקרנות, אולם לחולים שאינם מגיבים לטיפול זה אין פתרון טיפולי אחר.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
תרופה חדשה בשם "אדצטריס" שקיבלה את אישור ה-FDA מהווה בשורה עבור חולים אלה. מחקרים מגלים כי 50% מהחולים שקיבלו "אדצטריס" והיו במעקב במשך 3 שנים שרדו את המחלה. אצל חלק מהחולים המחלה נעלמה לחלוטין.
עוד כתבות במדור מחלות יתומות
בדיקות גנטיות לפני ההריון: ללדת תינוק בריא
לא רציתי שילדיי ייבדקו כי פחדתי מהתוצאה" פברי: המחלה שמתחזה למחלת לב קטלנית
מספר החולים בסרטן לימפומה מסוג הודג'קין עלה בשנים האחרונות בישראל, ועומד היום, כאמור על 4 מתוך 100 אלף אנשים. סרטן מסוג זה שכיח בעיקר אצל צעירים בגילאי 20-24. כך עולה מנתוני האגף לרישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות ובית החולים סורוקה.
לפי נתונים שנאספו בישראל בשנים 1960-2005, שיעור התחלואה בסרטן לימפומה מסוג הודג'קין עלה בקרב גברים ב-60%, ואצל נשים נרשמה עלייה של 67%. הסיבה לעלייה במספר החולים אינה ברורה.
מהו סרטן לימפומה מסוג הודג'קין
סרטן לימפומה מסוג הודג'קין הוא גידול סרטני ייחודי שמהווה כ- 10% מכלל הלימפומות.המחלה מתפתחת כגידול באחת מבלוטות הלימפה בגוף, שממוקמות בצוואר, בתי שחי, קרום הריאה, המפשעה או הבטן .
מדובר במחלה ששיעורי ההישרדות לאחר טיפול במשלב כימותרפי עומדים כיום על 80%-93% כעבור עשר שנים בצעירים המאובחנים עם המחלה עם סיכונים של התפתחות ממאירויות משנית כעבור שנים רבות.
לחולים אצלם מאובחנת המחלה בשלב מתקדם ובגיל מבוגר, חציון ההישרדות של 5 שנים הינו כ 30%. לאחר כשלון של משלבים כמותרפיים וקרינה, קיימות מעט אפשרויות טיפוליות לחולים אלו.
לימפומה מסוג Systemic Anaplastic Large Cell Lymphoma
לימפומה נוספת, נדירה אך אלימה מאוד היא Systemic Anaplastic Large Cell Lymphoma sATCL המטופלת גם היא במשלב של כימותרפיה. ב-40% עד 60% מהמקרים המחלה חוזרת.
בקו השני של הטיפול במחלה זו משתמשים בכימותרפיה בעלת מספר רב של מרכיבים, אולם רק בקרב 20%-30% יש רמיסיה לאחר טיפול זה והיא נמשכת בדרך כלל פחות משנה. גם במקרה זה קיימים מעט טיפולים יעילים בקו השלישי.
מאפיינים תאיים של לימפומות
CD 30 הינו חלבון מובנה במעטפת התא (ממברנה), שנמצא בעיקר במעטפת הלימפוציטים והוא בעל תפקיד שעדיין לא מובן באופן מלא. אצל חולי הודג'קין וחולי sATCL יש תאים ממאירים בהם נמצא חלבון זה באופן מוגבר.
CD 30, שייחודי בעיקר ללימפוציטים, מהווה מטרה מחקרית מוגברת במטרה לתכנן טיפול שיפגע באופן ספציפי בממאירויות של לימפוציטים מבלי לפגוע בתאים בריאים.
הניסיונות להפעיל את החלבון בעצמו כטיפול נוגד סרטן עד כה לא צלחו, אך חיבור של נוגדן הנקשר לחלבון זה עם תכשיר כימותרפי יצרו שילוב יעיל נוגד סרטן שמונע פגיעה בתאים בריאים.
אדצטריס - תרופה בעלת מנגנון חדשני
בימים אלה קיבלה תרופה חדשה בשם "אדצטריס" את אישור ה-FDA, והיא מיועדת לטיפול בלימפומות מסוג הודג'קין וב- sATCL. התרופה אושרה בתהליך מואץ לאחר שמחקרים הוכיחו כי השפעה של "אדצטריס" על חולי הודג'קין וחולי sATCL שמחלתם נשנתה או הייתה עמידה לכל טיפול אחר, הגיעו ל- 75% ו- 85% בהתאמה.
'אדצטריס' - מבוססת על טכנולוגיה חדשנית המכונה ADC ((Antibody–Drug Conjugates הטכנולוגיה מאפשרת החדרה יעילה של ציטוטוקסיקה לתאי גידול מבלי לפגוע בתאים בריאים.
התרופה 'אדצטריס' Brentuximab Vedotin) ADCETRIS) משלבת בין נוגדן חד שבטי (כלומר הנקשר אך ורק לגורם מסוים) הנקשר ל- 30CD וכימותרפיה הפוגעת בהתחלקות התא.
הנוגדן קושר את המשלב לתא הסרטני, המשלב נבלע על ידי התא, בתהליך מופרד הנוגדן מהרכיב הכימותרפי ובכך נגרם אפופטוזיס (מוות) של התא.
מחקר שנערך בקרב חולי לימפומה מסוג הודג'קין, גילה כי 75% מהחולים הגיבו לתרופה החדשה. על פי הממצאים, "אצטריס" גרמה לתגובה מלאה אצל חולים אלה למשך 20.5 חודשים. לאחר מעקב של שנה וחצי אחר משתתפי המחקר, 31 מבין 57 המשתתפים נשארו בחיים.
המחקר מעריך כי חלק מחולים אלה החלימו לחלוטין מהמחלה, ותוצאות המשך המעקב אחר משתתפי המחקר יפורסמו בקרוב.
מחקר נוסף בוצע בחולי לימפומה נדירה שמעכבת תאי T שהינם תאי החיסון של הגוף, כאשר בישראל מדובר בחולים בודדים. המחקר הראה כי 86% מהחולים הגיעו לטיפול ב"אצטריס" ובקרב 57% נרשמה רמיסיה מלאה.
יש לציין כי 62% מחולים אלה היו עמידים לטיפולים אחרים, 26% עבר השתלת מח עצם עצמית שנחלה כישלון ול- 72% היה ALK שלילי. למרות נתונים אלה, 70% מהחולים נשארו בחיים שנה לאחר תחילת הטיפול.
בקרוב צפוי להתפרסם סיכום המחקר, שנמשך שלוש שנים, שמעיד כי 65% מהחולים, שהם 37 מתוך 56 מהחולים שהשתתפו במחקר, היו עדיין בחיים.
בכנס ההמטלוגי האמריקאי השנתי ה - ASH שהתקיים בחודש דצמבר בניו אורלינס, נחשף כי למעלה מ- 50% מהחולים שהשתתפו במחקרי המשך של התרופה והיו במעקב של 3 שנים שרדו את המחלה, עד כדי כך שהיו חולים שלא נמצאה כל עדות להתקדמות המחלה וקיימת אפשרות שחלק מחולים אלו החלימו לחלוטין ממחלתם.
ב- 30 השנים האחרונות לא הייתה פריצת דרך של ממש בטיפול בחולים אלו, ולמרות שיפור בנתוני ההישרדות הכוללת של חולים שאינם מגיבים היטב לטיפולים המקובלים, טיפול זה מהווה מהפך בפרוגנוזה.