'תהיה מלחמה פרטיזנית': היום שאחרי המשאל
יממה לאחר משאל העם שתוצאותיו ברורות - קרים מעוניינת להצטרף לרוסיה, חוששים תושבי אוקראינה מהכיבוש הרוסי. עם זאת, הם מתריעים כי לא יוותרו ללא קרב. בינתיים, הגיש הפרלמנט בחצי האי לרוסיה בקשה רשמית לסיפוח
"אנחנו היינו הכובשים אז. עכשיו אנחנו נכבשים על ידי הרוסים", משחזר ולנטין, שעובד במוזיאון להנצחה אוקראיני, את זכרונותיו מהתקופה שבה מוסקבה שלחה חיילים לכבוש שטח של בעלת בריתה - הוא היה שם אז, במדי הצבא האדום, כשהטנקים הסובייטים התגלגלו לעבר פראג באביב 1968. קייב, בעלת ברית קרובה של מוסקבה, נראית כמאבדת את חצי האי קרים לאחר משאל העם שנערך אתמול (יום א') והסתיים ברוב מוחץ של 96.77 אחוזים בעד הסיפוח לרוסיה.
עוד חדשות בעולם:
"טס ב-5,000 רגל וחמק ממכ"ם של 3 מדינות"
קבצנית בת 100 מתה והתגלתה כמיליונרית ערב השיחות, איראן קונה בסתר רכיבי גרעין
היום אישר הפרלמנט בחצי האי קרים את תוצאות משאל העם והגיש בקשה רשמית לסיפוח חצי האי לרוסיה. בתוך כך, הודיע סגן שר האוצר הרוסי סרגיי שלטוב כי רוסיה עשויה להנהיג משטר מס מיוחד לתושבי חצי האי קרים. במקביל, הצהיר הפרלמנט הרוסי כי יעביר חקיקה שתאפשר את סיפוחו של חצי האי קרים לטריטוריה הרוסית "בעתיד הקרוב מאוד".
אך אל מול החגיגות של אתמול, רבים באוקראינה מתנגדים לסיפוח לרוסיה. לצד תצוגת הטנקים וכלי הטיס האוקראינים במוזיאון המלחמה, ולנטין אומר שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין צריך להישמר לו. ממשלת אוקראינה גייסה חיילי מילואים ושידרה תמונות בטלוויזיה של כלי הנשק האוקראיניים בתזוזה ברחבי המדינה לצלילי שיר אנטי-סובייטי. לדבריו, מדינה של 46 מיליון תושבים לא תיכנע מהר: "אנחנו נתנגד. תהיה מלחמה פרטיזנית".
אולם גם תושבים בקרים שהצביעו בעד הסיפוח לרוסיה לא רואים עתיד בהיר. "כן, נהפוך לרוסים. שניהם זה טוב", אמרה אנה איבנובה לסוכנות הידיעות הצרפתית. "בגילי, זה קשה להחליף מדינה. אני אוהבת את ההרגלים שלי. את השגרה שלי. אני קצת חוששת מהעתיד לבוא".
בסוף השבוע הסוער פסל "אמא מולדת" שעל גבעת מאמייב שבעיר וולגוגרד שברוסיה המציג דמות נשית הנושאת חרב, הוא רק תזכורת לכל המיליונים האוקראינים והרוסים שמתו זה לצד זה במטרה המשותפת, אז במלחמת העולם השנייה. כעת אומר פוטין כי אוקראינה פונה ל"פאשיזם" בהתקרבותה למערב.
"אנחנו פאשיסטים?" שואל ולנטין. "הם הפאשיסטים!", אמר ותיאר את משאל העם "כמשאל שנעשה באיומי אקדח". לדבריו, סיפוח קרים יהיה דומה לפלישה שהיה שותף לה כחייל צעיר, כשהמנהיגים הסובייטים טענו ש"הוזמנו" לצ'כוסלובקיה כדי לסייע נגד מזימה שנרקמה מהצד הימני-קיצוני של המפה הפוליטית.
פוטין השתמש גם הוא בתפקיד שגילמו קבוצות ימניות קיצוניות בהדחת הנשיא ויקטור ינוקוביץ' כדי לתייגם את המנהיגים החדשים של אוקראינה כניאו נאצים ולהתריע מפני שליחת לוחמים להגן על האזרחים. מבקרי ואנשי הצוות המוזיאון להנצחה חשים כעס ובלבול לנוכח רוחות המלחמה החדשות.
סקר מהשבוע שעבר אישר כי רק 3 אחוזים מהאוקראינים מעוניינים לצאת למלחמה להגן על חצי האי קרים. לכיכר העצמאות בקייב, שחוותה הפגנות קטלניות בחודש שעבר, הגיעו חבורת לאומנים קיצונים, לבושים במדי הסוואה שלחמו תחת השלטון הסובייטי. כעת הם אומרים שהם מוכנים להילחם שוב, הפעם נגד פוטין.
"נרחיק אותם עד סיביר", אמר מיקולה. הממשלה האוקראינית
הפצירה בלוחמים עצמאיים שלא לנקוט אלימות, כדי שרוסיה לא תוכל להציג את מהלכים אלה כתוקפנות אוקראינית כלפי דוברי רוסית. "אנחנו צריכים פתרון שקט", אמר סרגיי, לוחם אחר, בזהירות. "אם לא, זו תהיה מלחמת העולם השלישית". חששות מסוג זה עולים בכל רחבי הכיכר, שעדיין עמוסה בהריסות משלושה חודשים של הפגנות. לאנרה סמדלייאבה, בת 22, בת לקהילה הטטרית עובדת במסעדת "קרים" שבכיכר וחוששת לא רק לאובדן קשריה עם משפחתה אך גם לאוכלוסיית הטטרים, שנרדפה בעבר על ידי הסובייטים. "פוטין רמאי", אמרה אתמול. "שוב, הטטרים בקרים יסבלו".
לדברי הרשויות בקרים, אוכלוסיית הטטרים, המונה כשני מיליון בני אדם, תהיה בטוחה, על אף שזכרונותיהם מהגירוש ב-1944 צפים בראשם. "אני כועס. חשבתי שמדינות אחרות יתמכו בנו, אבל כולן נטשו אותנו", נאנח סייטחלין, טטר בן 28. גם התומכים הגדולים באיחוד עם רוסיה יודעים כי הדרך לסיפוח לא תהיה קלה ומהירה. "החיים לא ישתנו כל כך מהר", אמר ולרי מדבדב, יו"ר הקלפי בסבסטופול. "נצטרך לפתור סוגיות טכניות, פוליטיות וכלכליות".