קרים אבודה, אבל בטווח הרחוק אובמה ינצח
ההתקפלות של נשיא ארה"ב וביטול המתקפה בסוריה עודדו את נשיא רוסיה פוטין לכבוש צבאית ופוליטית את חצי האי. אולם, רוסיה לא תעמוד לאורך זמן בסנקציות כלכליות ובבידוד בינ"ל אם תסלים את מעורבותה במזרח אוקראינה
עוד חדשות בעולם :
הנסיך ויליאם: תינוק אחד מספיק לעת עתה
רצח הבוס בטברנה: "העלה תמונתי לפייסבוק"
"תקוו בשבילנו שהעם הסורי ינצח"
רעש אדמה עז 10 ק"מ מבברלי הילס
בטווח הקצר, ברור שפוטין יוצא "גבר-גבר". האיש מספר אחת בקרמלין יכול לשלוח באין מפריע את כוחותיו לחצי האי קרים, החצר האחורית של רוסיה שבה יש רוב לאוכלוסייה הדוברת רוסית.
ארה"ב והאיחוד האירופי הטילו היום (יום ב') סנקציות על בכירים רוסים וגורמים אוקראינים פרו-רוסים, אולם לא ברור אם צעדים אלה, בנוסף להקפאת שני קווי גז בין רוסיה לבין אירופה, ישנו מיד את מהלכיו של פוטין. הדעה הרווחת בוושינגטון היא שקרים כנראה אבודה, והמאבק שמתנהל כעת הוא להפעיל לחץ על פוטין כדי למנוע ממנו להכניס כוחות רוסיים לחלקים אחרים במזרח אוקראינה שגם בהם רוב לאוכלוסייה דוברת רוסית.
לרוסיה הרבה יותר מה להפסיד מאשר ארה"ב
אובמה אולי לא יוצא "גבר-גבר" בעיני מי שרואים כל דבר בעולם בצבעי שחור-לבן, אבל בעידן של כלכלה גלובלית, יש לו סיכוי לנצח בטווח הארוך. רוסיה לא תוכל לעמוד בבידוד גובר של האמריקנים והאירופים אם תסלים את מעורבותה הצבאית במזרח אוקראינה. בכיר בממשל האמריקני אמר אתמול ש"לרוסיה יש הרבה יותר מה להפסיד מבידוד מדיני וכלכלי מאשר לארה"ב. העובדה היא שהעולם עומד לצד ארה"ב".האסטרטגיה של אובמה ברורה: לאחד את כל הכוחות העולמיים נגד רוסיה, לבייש אותה פומבית ולהעמידה בפינה - ולפגוע בה כלכלית.
הפגיעה במוסקבה התחילה בסוף השבוע במועצת הביטחון של האו"ם. בדרך כלל, טיוטות להצעת החלטה אינן מגיעות להצבעה אם אין הסכמה בין חמש החברות הקבועות שמחזיקות בכוח הווטו (רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וארה"ב). במקרה של סוריה, הצעות החלטה לא הובאו להצבעה בגלל סירוב רוסי. הפעם החליטו האמריקנים להביא להצבעה הצעת החלטה המגנה את הפעילות הרוסית על אדמת אוקראינה אף על פי שידעו שהרוסים יטילו עליה וטו. המטרה: להציג קבל עם ועדה את הבידוד של מוסקבה. תוצאת ההצבעה: 13 הצביעו בעד ההצעה האמריקנית ואפילו סין, בעלת ברית אסטרטגית של רוסיה, נמנעה.
מעצמה רוסית? לא במועצת הביטחון
רוסיה לא נראתה כמעצמה באולם מועצת הביטחון, כשהאצבעות הורמו והשגריר הרוסי ויטאלי צ'ורקין נותר לבדו. היא גם לא נראתה כמעצמה עם פרסום תמונתה של שגרירת ארה"ב באו"ם, סמנתה פאואר, עומדת ליד עמיתה הרוסי צ'ורקין חמור הסבר ומסננת כמה מילים בפיה. זה הצילום שהאמריקנים רצו שירוץ ברחבי העולם.
בעקבות משאל העם שנערך ביום ראשון בקרים, שבו בחרו 96 אחוזים להסתפח לרוסיה, חתם אובמה על צו שמטיל סנקציות על שבעה מקורבים לפוטין. שבעת הבכירים, כך על פי הצו, היו מעורבים בהחלטות ובביצוע של הפעילות הצבאית הרוסית באוקראינה. בסנקציות: הקפאת נכסים אישיים ומניעת כניסתם של מקורבי פוטין לארה"ב. האמריקנים הגיעו קרוב מאוד לפוטין, אבל עדיין לא נוגעים בו. ממשל אובמה שולח רמזים לפוטין אולם לא רוצה לשבור את הכלים - משום שהוא רוצה לשמור את האופציה הדיפלומטית פתוחה. האם בעתיד יוטלו סנקציות על פוטין עצמו? נשאל דובר הבית הלבן ג'יי קרני, והשיב כי ארה"ב לא מתכוונת לשלול דבר זה בעתיד. אולם בכיר בממשל בוושינגטון הבהיר: "אנחנו לא מטילים סוג כזה של סנקציות על ראש מדינה".
האמריקנים מאיימים להכניס בשלב הבא לרשימה השחורה שלהם אוליגרכים שתומכים בפוטין. "אם רוסיה תמשיך להתקדם במדיניות שלה ולהסלים את המצב, נמשיך להכניס אנשים לרשימת החרם", ציין בכיר אמריקני בשיחת רקע עם כתבים.
הסיוט של פוטין - הקפאת נכסי אוליגרכים
לא בטוח שהנשיא הרוסי ירצה לראות את האמריקנים מגבילים תנועות של אוליגרכים ומקפיאים את נכסיהם, משום שבסופו של דבר הוא יהיה הנפגע העיקרי. בממשל אובמה אמרו כי בשלב ראשון, הסנקציות שהוטלו על הבכירים הרוסיים הן קלות, אולם יעילותן תתברר כשאותם בכירים לא יוכלו לקבל שירותים פיננסיים בארה"ב, באירופה ובמדינות המפרץ הפרסי. האמריקנים והאירופים מתואמים, וחלק מהשמות שהוכנסו לרשימה השחורה האמריקנית יוכרזו מחר גם ברשימה האירופית - סיבה טובה מספיק לגרום לאוליגרכים להתחיל להזיע.שאלה אחת בסוגיית המשבר בקרים חשובה במיוחד לישראל: האם רוסיה תשבור את הכלים בנושא הגרעין האיראני ופינוי הנשק הכימי הסורי? רוסיה, למי שלא זוכר, היא שחקנית מרכזית במסגרת שש המעצמות (לצד בריטניה, צרפת, גרמניה, ארה"ב וסין) בניהול המגעים שלהן עם איראן.
בכיר בממשל אובמה הבהיר ש"הבידוד של רוסיה רק יחריף אם היא תפסיק את שיתוף הפעולה שלה (בנושא הסורי והנושא האיראני). לרוסיה יש אינטרס משלה למנוע הסלמה במפרץ הפרסי או הפצת נשק גרעיני. גם לאיראנים עצמם יש אינטרס מובהק לקבל גישה לשווקים האירופיים ולכלכלה העולמית בצורה של הקלה בסנקציות".