חוק הגיור: הבית היהודי איימו להצביע אי אמון
הצבעת אי אמון של האופוזיציה הפכה לעימות קואליציוני. חברי הממשלה האריכו את נאומיהם עד שנתניהו הגיע לפשרה עם בנט שמתנגד לחוק הגיור
דיון בכנסת על חוק הגיור הפך היום (ג') לעימות פנימי בקואליציה בין הבית היהודי לחברי סיעת התנועה. הצבעת אי אמון שגרתית שיזמה האופוזיציה הפכה לדיון פיליבסטר של הקואליציה. חברי הממשלה נאמו דקות ארוכות בזמן שח"כים מהבית היהודי התכנסו במזנון הכנסת ואיימו להצביע נגד הקואליציה. הפשרה נמצאה רק לאחר שיו"ר המפלגה נפתלי בנט נועד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הקואליציה יריב לוין. לאחר מכן חברי הבית היהודי שבו לאולם המליאה והצביעו בעד הקואליציה. הסיבה למשבר: דרישת סיעתו של נפתלי בנט כי חוק הגיור לא יקודם ללא הסכמתם.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
בקואליציה רתחו על האיום של הבית היהודי ואמרו כי הצבעה נגד הממשלה תוביל לפירוקה באופן מיידי. יו"ר הקואליציה ח"כ יריב לוין (הליכוד ביתנו) הודיע עוד לפני שנועד עם בנט כי למרות עמדת הבית היהודי, הליך החקיקה יימשך. "התנהלותם הבלתי מקובלת היא בבחינת הפרה מוחלטת של התחייבות ושבירת סיכומים קואליציוניים", הדגיש. "לא אכנע לאיומים ולניסיונות כושלים למנוע את קידום החוק".
מוקדם יותר היום, הרב חיים דרוקמן, מבכירי רבני הציונות הדתית, מתח ביקורת על חוק הגיור ותקף את יוזמיו כשאמר כי הוא "מהווה גיחוך ובדיחה ואינו שווה את הנייר שעליו נכתב". לדברי הרב דרוקמן, ראש מערך הגיור הלאומי בעבר ומי שמכהן כיו"ר מרכז ישיבות "בני עקיבא", אישור החוק מצריך את "הדרכתם והסכמתם של מורי ההלכה, קרי הרבנות הראשית".
הוא הדגיש כי "הכנסת אינה יכולה לקבוע דבר שקשור בענייני הלכה ללא אישור הרבנות הראשית לישראל, וחשוב שהדבר יובן ללא כל קשר להסכם קואליציוני כזה או אחר. חמור מאוד שישנו מי שחושב שאפשר לחוקק חוקים שיש להם קשר להלכה בכנסת, והדבר יחייב גורם כלשהו. מרמים את הגרים ואומרים להם שלכאורה מדובר בגיור כהלכה, אך העובדה היא כי אף גורם לא יתחשב בהליך הגיור ובפועל הם לא ייחשבו כיהודים".
"לבני רוצה חוק משלה"
החוק, ביוזמת ח"כ אלעזר שטרן (התנועה), מבקש להרחיב את סמכויות רבני העיר הראשיים כך שיוכלו לגייר, הליך שמבוצע כיום רק על ידי בית הדין של הרבנות הראשית. הוא עלה לדיון בוועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת, וזו הייתה אמורה לאשרו לקריאה שנייה ושלישית. נציגי הבית היהודי, עם זאת, טענו כי המהלך מנוגד להסכמים הקואליציוניים, וח"כ אורית סטרוק הוסיפה כי "הוא עולה להצבעה אך ורק בשל רצונה של שרת המשפטים לקדם 'חוק משלה'. אי לכך, גם אנחנו לא נראה את עצמנו מחויבים להסכמים הקואליציוניים בשאר ההצבעות עד סוף המושב".
בשיחה מאוחרת עם ynet, הוסיף דרוקמן כי "אין לי שום עניין אישי עם שטרן. אני בטוח שהוא מתכוון לטובה אבל זו לא הדרך. הרבנות לא חוסמת את המתגיירים. אם רוצים חידוש, צריך לבוא בדברים עם הרבנות, לא יכול להיות חוק בענייני הלכה". ח"כ שטרן בחר שלא להתעמת עם דרוקמן.
"מגוחך להציג את החוק, שמשמר ואף מרחיב את המונופול האורתודכסי על הגיור, כפתרון לבעיה", אמר מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב. "המענה הדרוש הוא להוציא את המונופול מידי הרבנות האורתודוכסית ולהכיר הכרה מלאה בגיורי כל הזרמים הגדולים ביהדות העולם, כולל גיורים של רבנים אורתודוכסים מתונים".