שתף קטע נבחר

 

כך הפכה בירת האיסלאם לעיר הגרועה בעולם

ב-1,250 שנות קיומה נודעה בגדד כמרכז אינטלקטואלי, כלכלי ופוליטי בינ"ל. אבל עשור אחרי הדחת סדאם, היא זוכה בתואר "העיר הגרועה ביותר בעולם"

רק בשנות ה-70 בגדד עוד הוכתרה לעיר שהיא דוגמה ומופת לעולם הערבי. אבל כעת, אחרי עשורים של סכסוך אלים שנראה אין-סופי, היא זוכה לתואר העיר הגרועה בעולם.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

כך עולה לפחות ממחקר שערך לאחרונה ארגון הייעוץ Mercer, שבמסגרת הערכת איכות החיים ב-239 ערים ברחבי העולם בודק מדדים כמו יציבות פוליטית, שיעור פשיעה וזיהום אוויר. אחרי שקלול כל המדדים האלה - בגדד הגיעה למקום האחרון.

 

בשוק בבגדד. ההכנסות יורדות בגלל הפחד מפיצוצים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בשוק בבגדד. ההכנסות יורדות בגלל הפחד מפיצוצים(צילום: AFP)
הבירה העיראקית "ניצחה" במרוץ אל תואר העיר הגרועה בעולם אפילו את באנגוי, בירתה של הרפובליקה המרכז-אפריקנית הסובלת בימים אלה מאלימות קשה, ובירת האיטי פורט או-פרינס שחלקים גדולים ממנה הוחרבו ברעש האדמה הקטלני בינואר 2010. המחקר הזה הוא רק האישור האחרון לכך שבגדד, עיר בת 1,250 שנה, מאבדת את תפקידה כמרכז אינטלקטואלי, כלכלי ופוליטי בינלאומי.

 

תושבי בגדד מתמודדים עם פיגועים על בסיס כמעט יום-יומי, מחסור בחשמל ובמים נקיים, מערכות ביוב וניקוז עלובות, שחיתות פושה, פקקי תנועה כדבר שבשגרה, שיעור אבטלה גבוה ומספר עצום של בעיות נוספות.

עשן מיתמר אחרי פיגוע בבגדד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עשן מיתמר אחרי פיגוע בבגדד(צילום: AFP)
 

"אנחנו חיים בתוך בסיס צבאי", מתלונן חמיד אל-דרג'י, מוכר עיתונים. הוא מתכוון למחסומים, קירות הבטון ואנשי כוחות הביטחון הפרוסים ברחבי העיר כל העת. "העשירים והעניים חולקים את אותו הסבל", ממשיך המוכר בן ה-48, "העשירים עלולים ליפול קורבן בכל רגע לפיצוץ, לחטיפה או לרצח, בדיוק כמו העניים. החיים שלנו הם כאלה שבהם המוות אורב לנו בכל רגע".

 

57 פיגועים בחודש

לא תמיד היה זה כך בבירת עיראק. בניית העיר שלגדת נהר החידקל החלה בשנת 762 לספירה, במהלך שלטונו של החליפה אבו ג'עפר אל-מנסור, ומאז היא מילאה תפקיד מרכזי בעולם הערבי והאיסלאמי.

 

במאה ה-20 צוינה בגדד כדוגמה ומופת לעיר ערבית מודרנית: כמה מהאוניברסיטאות והמוזיאונים הטובים ביותר של האזור חיכו למבקרים בה, כמו גם אליטה בעלת השכלה גבוהה, חיי תרבות תוססים ומערכת בריאות מרשימה.

אמנים מציירים על אחד ממחסומי הבטון שהקימו כוחות הביטחון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אמנים מציירים על אחד ממחסומי הבטון שהקימו כוחות הביטחון(צילום: AFP)
 

גורמים רשמיים בעיראק עדיין מציינים כי עמיתיהם ממדינות אחרות באזור מתייחסים לנמל התעופה הבינלאומי של בגדד כדוגמה לנמל תעופה בינלאומי מתקדם, וקרטל הנפט OPEC הוקם בבירה העיראקית. היא גם שימשה בית לאוכלוסייה מגוונת של מוסלמים, נוצרים, יהודים ואחרים.

 

"בגדד מסמלת את המרכז הכלכלי של המדינה המוסלמית העבאסית", מסביר עיסאם אל-פאילי, פרופסור להיסטוריה פוליטית באוניברסיטת מוסטנסירייה בבגדד, מוסד שקיים בעצמו קרוב ל-800 שנה. "היא שימשה בסיס להשתלטות על אזורים סמוכים כדי לחזק את ההשפעה האיסלאמית. היא שימשה דרך קבע כבירת העולם, אבל כיום היא הפכה לאחת הערים האומללות ביותר בתבל".

 

רק בפברואר האחרון, למשל, אירעו לא פחות מ-57 פיגועים בבגדד, כולל 31 מכוניות תופת שהתפוצצו. רק בתחילת החודש הזה, ב-5 במרס, נהרגו 20 בני אדם בשורה של תקריות ירי ופיצוצים ברחבי העיר. ביום שלמחרת נהרגו עוד 11 בני אדם בארבעה פיצוצים.

הלוויית הרוג בפיגוע בבגדד. התופת לא מבדילה בין עשירים לעניים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הלוויית הרוג בפיגוע בבגדד. התופת לא מבדילה בין עשירים לעניים(צילום: רויטרס)
  

כוחות הביטחון מגיבים בדרך כלל בטקטיקות גמלוניות שמתבטאות בעיקר בהקמת מחסומים חדשים, כדי להוסיף לריבוי המחסומים שכבר ניצבים ברחבי בגדד ומגבילים את התנועה ככל האפשר.

 

קירות בטון מסיביים, שנועדו לעמוד גם בפני פיצוצים, עדיין מחלקים שכונות בעלות אוכלוסייה דתית מעורבת, והממשלה העיראקית יושבת ב"אזור הירוק" המבוצר למדי, שבו שוכנים הפרלמנט ושגרירויות ארצות הברית ובריטניה. הגישה לאזור הזה קשה מאוד עבור עיראקים מן השורה.

 

בגדד היפהפייה הרוסה כיום

חלק מתושבי העיר פועלים לנקות אותה ולייפות אותה, אולם אפילו הם מודים שמדובר במשימה מפרכת. "אני באמת ובתמים חש פגוע מכך שבגדד מדורגת בין הערים הגרועות ביותר בעולם", אומר אמיר אל-חלבי, ראש ארגון הבנייה ההומניטרית, ארגון ללא מטרות רווח המנהל פרויקטים עירוניים לשיפור השירותים בעיר. "ממשלת עיראק לדורותיה לא פעלה לפיתוח בגדד. היא הפכה מוזנחת וסובלת מחוסר יציבות. בלילה היא הופכת לעיר רפאים בשל החוסר בתאורה".

נפט יש, עבודה אין. מכונית שרופה אחרי פיגוע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נפט יש, עבודה אין. מכונית שרופה אחרי פיגוע(צילום: רויטרס)
 

כבלי חשמל עוברים באי-סדר מוחלט בין הרחובות, וגנרטורים משותפים הפועלים באופן פרטי מנסים לפצות על המחסור באספקה מהרשת

הממשלתית, למרות המחיר הגבוה הכרוך בכך. בשל מערכת הניקוז העלובה של בגדד, אפילו כמות בינונית של משקעים במהלך החורף מובילה להצפות, ובריכות נוצרות בבורות הפעורים ברחובות העיר. כשחום הקיץ מכה, הממשלה נאלצת כדבר שבשגרה להכריז על יום חופש לאומי.

 

הצמיחה הכלכלית ברחבי עיראק גדולה הודות לענף הנפט, אבל מכיוון שהתעשייה הזו אינה מצריכה עובדים רבים לא הייתה לכך השפעה משמעותית על שיעור האבטלה, כולל בבירה. "בעיותיה של בגדד בלתי ניתנות לתיאור", אומר דרג'י, "המצב כאן עצוב. לפעמים זה גורים לי לבכות. בגדד היפהפייה הרוסה כיום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פעם הייתה כאן אימפריה. בגדד
צילום: רויטרס
מומלצים