"צריך לטפל בזיקנה כמו בכל מחלה"
כחלק מאירועי יום המדע, מתארח באוניברסיטת בר אילן, החוקר הבריטי פורץ הדרך דוקטור אוברי דה גריי, שידבר על הסוד לאריכות ימים. האם באמת בעתיד הקרוב נחיה עד גיל 150? צפו בשידור החי
"אפשר לא רק לעצור את ההדרדרות בהזדקנות, אלא להפוך את התהליך", כך מספר החוקר הבריטי פורץ הדרך, ד"ר אוברי דה גריי, באירוע שהתקיים באוניברסיטת בר אילן לרגל יום המדע, "ואנחנו בדרך לשם".
האירוע התקיים במעמד המדענית הראשית במשרד המדע, נורית ירמיה. עוד ישתתפו חוקרים מומחים בתחום: פרופ' חיים כהן, הזדקנות בריאה; ד"ר סיוון קורנבליט, פתרון סבך החלבונים המעוותים; פרופ' גידי רכבי, סרטן וזיקנה - הילכו בהכרח יד ביד? פרופ' גיל עצמון, 100 זה ה-70 החדש; דר' איליה סטמבלר - הקשר בין מודעות הציבור למחקרי אריכות ימים.
סגן נשיא אוניברסיטת בר אילן למחקר, פרופ׳ בנימין ארנברג: אמר כי ״המדע הבסיסי של היום חשוב מאוד, כי הוא יוביל לשימושים של מחר״.
יותר זקנים זה לא דבר רע
דה גריי אמר כי "לא הרבה אנשים מסכימים שאריכות חיים היא דבר טוב. אנשים חושבים שלא יוכלו לשלם פנסיות וטיפולים רפואיים למבוגרים, ולא יהיו מספיק צעירים לטפל בהם. אבל זה לא נכון. צריך לחגוג הישגים כאלה. יש היום יותר אנשים עם מחלות זיקנה מבעבר, אבל זה לא בהכרח דבר רע. בכל העולם המפותח יש יותר אלצהיימר ודימנציה. חלק מהסיבה לזה היא שאנשים חיים לאורך יותר מן בגלל שהצלחנו למנוע מחלות לב ומוח. האם מישהו אומר שזה דבר רע למנוע מחלות לב? מה פתאום. זה מצוין. אבל צריך לשים את אותו דגש למלחמה במחלות אחרות כמו אלצהיימר".
"על ידי הגיינה בלבד הצלנו חיים רבים ומנענו זיהומים. אבל יש סיבה לכך שהצלחנו מעט במלחמה במחלות זקנה. אני אסביר: זקנה זו תופעת לוואי של חיים. זו צבר של נזק שהגוף עושה לעצמו, כתופעת לוואי של פעילות שגרתית. גם מכונות יש תופעות לוואי כאלה. הגוף בנוי לעמוד בנזק הזה. בגלל זה אנחנו לא רואים את נזקי הזקנה, עד הזקנה. אבל הנזק גדול מדי אז אנחנו לא מתמודדדים איתו".
"זקנה היא בעיה רפואית, היא לא שונה ממחלות. אנחנו פשוט לא קוראים לה מחלה, אבל היא אכן בעיה רפואית, ואפשר לפתור אותה בטיפול מניעתי רפואי".
"אולי אפשר לנקות את תהליך חילוף החומרים ולעכב תופעות זקנה. זה נשמע נהדר אבל זה לא עובד טוב. זה לא עובד אם מתחילים את זה בגיל מאוחר, כשנמצאים בשלבים הראשונים של הזקנה. התופעות פשוט לא יחמירו אבל גם לא ייעצרו. זה גם מורכב מדי מכדי לעבוד".
"פריצת הדרך הגדולה שמאפשרת לגישה לאריכות חיים לעבוד, היא שאפשר לתאר את כל הבעיותב דרך פשוטה: כל שינוי שקורה לגוף אפשר לשים באחת משבע קטגוריות. למשל מוות של תאים שלא מתחלפים. אז איך אני יודע בוודאות שזה כל מה שצריך לתקן? אפשר לטעון שהרשימה של הקטגוריות זהה ב-30 השנים האחרונות וזה זמן רב בביולוגיה".
"לכל בעיה שמוצגת בקטגוריות אפשר להציג טיפול מתאים. וזה חשוב מאוד - וזו גישת התחזוקה. אנחנו ארגון קטן עם תקציב של 4-5 מיליון דולר בשנה, וזה מאט אותו, אבל אנחנו מתקדמים יותר מאשר לפני עשור. צריך לטפל בזיקנה באמצעות תרופות בדיוק כמו נגד מחלות אחרות".
המדענית הראשית במשרד המדע, הטכנולוגיה והחלל, פרופ' נורית ירמיה אמרה "אנחנו שמחים וגאים ביום המדע, אלא גם במדע הישראלי לאורך שנים. ב-2050 יהיו פי שניים אנשים בני 65 ומעלה מאשר מילדים מגילי 0-4 ולכן בכל העולם יש הערכות לאוכלוסיה המזדקנת. אבל אני אוהבת לחשוב על חדשנות וטכנולוגיה בשירות איכות החיים והבריאות".
פרופ חיים כהן: "צריך למצוא משהו שיקשר בין חילוף החומרים שלנו לתחזוקה ולקש את זה להזדקנות"
- את אוברי דה גריי אפשר לפגוש הערב, (ד') בבר "איסמי סלמה" בתל אביב. שדרות אסתר המלכה 2. קומה 2. בשעה 20:00
יום המדע
בואו היום ליום המדע הישראלי! כל מה שחדש, חשוב ומעניין במדע הישראלי ביום אחד ובמאות מקומות שונים ברחבי הארץ. האירועים יועברו במשך כל היום בשידור חי ב-ynet.
- Iron Man – ממשק אדם ומכונה, האוניברסיטה העברית י-ם בהשתתפות הנשיא שמעון פרס.
- אירוע הפתיחה Street Lab בכיכר רבין בתל אביב.
- מדע, מוח כסף ומה שבניהם: באוניברסיטת תל אביב.
- המדע - לא לחנונים בלבד במרכז היזמות של עמל בחדרה.
- מדע ואיכות חיים - בטכניון
- כיצד להאריך ימים? באוניברסיטת בר אילן
- מדע בשירות הביטחון, במרכז למחקרי ביטחון לאומי ברמת אביב.
- מדע וחברה – אירוע לזכרו של צבי ינאי בהמרכז הבינתחומי הרצליה.
- המדע במוזיקה - פארק קרסו למדע, באר שבע.
הכירו את המדענים, החוקרים והיזמים המובילים, שיראו במשך יום שלם כיצד פוגש אותנו המדע בחיי היום יום - בכלכלה, בבריאות, בתזונה, בביטחון, וגם במוזיקה. יום המדע הישראלי - 26.3.2014. לפרטים נוספים ולהרשמה לאירועים, לחצו כאן .