העברת הוראות קבע: בקרוב זה יהיה פשוט יותר
החל ממרס 2015, לקוחות יוכלו להעביר הוראות קבע בין בנקים ביתר קלות ובזמן קצר יחסית. בין היתר ניתן יהיה להקים הרשאה לחיוב חשבון באמצעות האינטרנט
הקלה במעבר בין בנקים. המפקח על הבנקים, דודו זקן, פרסם היום (ד') טיוטת תקנות המסדירה מחדש את העברות הוראות הקבע, כגון רשויות, חברות תקשורת, חברת החשמל, מוסדות חינוך וכדומה, מחשבון בבנק אחד, לבנק אחר, ביתר קלות ובפרק זמן קצר יחסית.
על פי ההוראות החדשות כל שיידרש מלקוח, המעוניין לעבור בנק, הוא להגיש בבנק החדש בקשה להעברת החיובים, ולצרף דוח חיובים על פי הרשאה שיפיק מהבנק הישן (לקוח גם יוכל, במידה ויהיה מעוניין בכך, לאשר לבנק החדש להפיק את הדוח האמור עבורו).
את המשך התהליך יבצע הבנק החדש עבור הלקוח, זאת בשונה מהתהליך הקיים היום בו נדרש הלקוח לפנות מחדש לכל בתי העסק להם העניק הרשאה בעבר, ולהקים את ההרשאות מחדש.
יש לציין כי כיום, בחלק מהמקרים, הבנק אליו עובר הלקוח, מבצע עבורו את הפעולות הנדרשות בכל הקשור להוראות הקבע במלואן או בחלקן, אם כי כאמור, לא חלה עלה חובה כזו.
טיוטת ההוראות של הפיקוח על הבנקים קובעת עוד כי לקוח יוכל להגיש בקשה להקמת הרשאה במגוון ערוצי תקשורת, ביניהם אתר האינטרנט של הבנק, פקס, דואר וסניף הבנק. כמו כן בוטל הצורך בשימוש בכתב הרשאה חתום על ידי לקוח ובשמירת העתק ממנו על ידי הבנק על מנת להקים הרשאה לחיוב חשבון.
הבנקים יידרשו להיערך
עוד קובעת הטיוטה כי יבוטל הצורך הקיים היום להעביר לבנק "החדש" את טופס הרשאה לחיוב חשבון המקורי שניתן לבנק "הישן". בנוסף, לקוח יהיה רשאי לבטל חיוב ספציפי במסגרת הוראת הקבע הקיימת, לא יאוחר משלושה ימי עסקים לאחר מועד החיוב. זאת בשונה מהמצב הקיים היום, לפיו ניתן לבטל חיוב לכל המאוחר יום עסקים לפני מועד החיוב, כאשר לקוחות רבים לא באמת זוכרים מתי יום החיוב .
כמו כן לקוח יהיה רשאי לדרוש מהבנק, בכל עת, לבטל חיוב ספציפי אם החיוב אינו תואם את מועד פקיעת תוקף ההרשאה או את הסכומים שנקבעו בהרשאה. זאת בשונה מהמצב הקיים היום לפיו אפשרות זאת מוגבלת ל-90 יום בלבד לאחר מועד החיוב. יש לציין כי כבר כיום ניתן לבטל הרשאה לחיוב חשבון בכל עת, בהודעה לבנק.
מועד יישום ההוראה צפוי להיות רק בחודש מרס 2015 וזאת, לדברי הפיקוח, כדי לאפשר לבנקים להיערך לשינוי מבחינה טכנולוגית.
דודו זקן, המפקח על הבנקים, אמר בעקבות פרסום הטיוטה, " מטרת התיקון היא להסיר את החסמים שהיו קיימים עד היום, ולפשט עבור הלקוח את תהליך העברת החיובים על פי הרשאה. העובדה שלקוח יוכל לעשות מינימום פעולות, כדי להעביר את פעילותו מבנק לבנק, ללא צורך בהגעה לסניף הבנק וללא טרחה מיותרת, הנה צעד משמעותי נוסף להגברת התחרותיות בענף הבנקאות" .